Pentagon: – USAs luftkrig i Syria har så vidt startet

USA bombet opprørsgruppene IS og Khorasan i tre omganger i luftkrigen som startet i Syria tirsdag. 

Angrepene var svært vellykkede og er bare begynnelsen, slår Pentagon fast.

– Det vil ta tid, det vil komme utfordringer, men vi må gjøre det som er nødvendig for å bekjempe Islamsk stat, sa USAs president Barack Obama under en pressekonferanse tirsdag.

– Planla angrep mot Vesten

Like etter orienterte USAs forsvarsdepartement Pentagon om innledningen av den amerikanske militæroperasjonen i Syria.

Luftangrepene i Syria skjedde i tre omganger. Den første angrepsbølgen startet tidlig tirsdag og var i hovedsakelig rettet mot den hittil ukjente ekstremistgruppa Khorasan, som angivelig består av al-Qaida-veteraner.

– Etterretningsrapporter tydet på at Khorasan-gruppen var i siste fase av å planlegge å gjennomføre et større angrep mot vestlige mål, muligens i USA, sier Pentagons talsmann generalløytnant William C. Mayville.

Erna Solberg: – De er en stor terrortrussel

Antallet europeiske fremmedkrigere som har sluttet seg til ytterliggående grupper i Syria og Irak, har steget til 3.000, opplyser EUs antiterrorsjef.

I midten av august anslo EU at totalt 2.000 kampklare EU-borgere hadde reist til Syria og Irak. 

– Det er ingen tvil om at IS har utviklet ambisjoner mot Vesten. De er en stor terrortrussel, og de kommer til å være en enda sterkere hvis de får operere så fritt som de har gjort nå, sier Norges statsminister Erna Solberg. 

– Frykter du terroraksjoner i Norge?

– Det er ikke økt risiko, som vi kjenner til. Men generelt vil et arnested hvor det kan være mange terrorister som får opplæring, og som er tilknyttet Vesten, være farlig når de er så nært Europa, sier Solberg. 

Ingen innvendinger fra Assad

Amerikanerne informerte Syrias FN-ambassadør i forkant av nattens angrep. Ifølge godt informerte diplomatiske kilder fikk de svar fra Damaskus om at president Bashar al-Assad ikke noen innvendinger mot angrepet.

Mer enn 40 Tomahawk-raketter ble avfyrt mot østlige og nordlige områder, de fleste av dem rettet mot gruppens treningsleire og fabrikker.

Angrepene mot denne gruppen skjedde tidlig tirsdag og var atskilt fra bølgen av angrep USA med støtte fra fem arabiske land gjennomførte mot Den islamske staten (IS).

(TV 2/NTB)

Mer innhold fra TV 2