I dag er det 20 år siden vi så denne gjengen for første gang

Dette visste du kanskje ikke om «Friends»?

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

22. september 1994 ble verden for første gang introdusert for TV-serien «Friends». 

Karakterene Monica, Rachel, Ross, Joey, Chandler og Phoebe ble én del av TV-historiens viktigste situasjonskomedier. 

Jubileum 

Mandag fyller TV-serien 20 år, men sendes stadig i repriser på TV-stasjoner verden over – inkludert i Norge. 

Serien har i løpet av ti sesonger blitt nominert til hele 62 Emmy-priser, og siste episode er den fjerde mest sette serieavslutningen noen gang. 

Da første episode ble vist på den amerikanske TV-kanalen NBC hadde den 22 millioner seere, på et tidspunkt hvor de mest populære seriene i USA var «Mad About You» og «Seinfeld». 

Men det var ikke garantert at serien ville slå an. Fire måneder tidligere fikk anmeldere og kritikere se en smakebit av TV-serien, og de var ikke alle begeistret. 

En reporter i samme TV-selskap beskrev serien som verken underholdende, smart eller original. Det var kun karakteren Monica som vekket interesse, og scenene som ble spilt inn på den etter hvert så velkjente kafeen virket forvirrende.

Ellen DeGeneres som Phoebe?

Men serien ble likevel raskt en av USAs mest populære TV-serier, og hovedrolleinnehaverne ble kjendiser over natten. Folk over hele verden har et forhold til «Friends», men kanskje noe av dette vil overraske deg?

  • Skaperne av serien ville egentlig at den store kjærlighetshistorien skulle være mellom Joey og Monica. Da de så kjemien mellom Rachel og Ross endret de planen. 
  • Programleder og TV-stjerne Ellen DeGeneres fikk tilbud om rollen som Phoebe, men takket nei. 
  • Serien skulle egentlig hete «Insomnia Café», deretter «Friends Like Us» og «Six of One», før produsentene bestemte seg for «Friends». 
  • Historien om da Phoebe føder trillinger for sin egen bror ble skrevet inn fordi skuespiller Lisa Kudrow var gravid i virkeligheten. 
  • Ingen av episodene ble filmet i New York, kun i studio i California.
  • Rollefiguren Gunther, som jobber som barista på Central Perk fikk rollen fordi han var den eneste av statistene som visste hvordan kaffemaskinen fungerte.
  • Skuespilleren som spilte den høylytte kjæresten til Chandler, Janice, søkte i utgangspunktet rollen som Monica. 
  • Mange kjendiser har hatt gjesteroller i serien. Blant annet Brad Pitt, Bruce Willis, Winona Ryder, Susan Sarandon, Julia Roberts, Charlie Sheen, Sean Penn og Elle Macpherson.

Kilder: Sky News, The Mirror, MSN TV