TV 2-Siren har funnet mottakeren av det 77 år gamle kjærlighetsbrevet

Frøken Marie ble invitert til Danmark av en ung sjarmør, men turen ble aldri noe av.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tre år før både Norge og Danmark ble invadert av Nazi-Tyskland under andre verdenskrig, sender unge frøken Marie i Bergen brev med den litt eldre, danske Erik.

I brevet, som i forrige uke dukket opp inne i veggen til Lørdagsmagasinets Siren Henschien der det har ligget i minst 70 år, skildrer 17 år gamle Erik en hverdag fylt med trening, speiderturer, kjedelige familiebesøk og forventninger om å komme inn på Universitetet. Hvis han ikke kom inn, skulle han bli journalist.

– Jeg håper å snart høre fra deg igjen. Det er så deilig å få en lille hilsen fra Norge, særlig når den kommer fra deg. Jeg gleder meg meget til å få det billedet som du lovet meg, skriver han i brevet, som er datert fra 1937.

Hør hele brevet i videoen øverst!

Planla å møtes i Danmark

Erik røper i brevet at Marie, som den gang var 14 år gammel, har nevnt at hun ønsker å reise til Danmark og besøke han. 

– Du tenker på å ta en tur til Danmark neste år? Det skal du jammen gjøre. Du kommer ikke til å angre, det kan jeg love deg. Jeg skal planlegge en riktig fin sykkeltur, skriver Erik.

De to planla å møtes – men det ble aldri noe av.

Møttes antagelig på speiderleir

Siren Henschien fant brevet da hun rev en vegg i huset sitt fra 1937 for å sette inn et vindu. Etter noen søk på nettet har hun klart å finne fram til både den tidligere, unge beboeren Marie Lund, og skribenten Erik Reske-Nielsen. Uheldigvis er begge to døde i dag.

Marie har en fem år gammel eldre søster som fortsatt lever, Britt Wolf, og hun kan hjelpe til med å kaste litt mer lys over hendelsene.

– Jeg tror de møttes gjennom speideren, kanskje på en speiderleir, forteller Britt Wolf.

Det er mye i brevet som tyder på at de to ungdommene har møttes. Britt har likevel aldri hørt noe om den unge dansken som lillesøsteren brevvekslet med. Hun bemerker at det er spesielt at brevet var maskinskrevet, noe som ikke var vanlig.

Kom seg aldri til Danmark

En ting vet hun i hvert fall sikkert:

STORESØSTER: Britt Wolf visste ikke noe om lillesøster Marie sin brevveksling med den unge dansken. Foto: TV 2
STORESØSTER: Britt Wolf visste ikke noe om lillesøster Marie sin brevveksling med den unge dansken. Foto: TV 2

– Det ble aldri noe av dem to. Jeg har aldri hørt noe om at hun fikk dra til Danmark, sier hun.

Hør Siren lese hele brevet for Britt Wolf i videoen øverst i saken.

Hvorvidt det var krigens inntog over Europa som førte til at veiene deres aldri møttes, vet vi ikke. Vi vet heller ikke om brevet ble gjemt inne i veggen med vilje, eller om det ble mistet. Kanskje var dette brevet deres siste kontakt?

Da krigen nådde Danmark ble Erik travelt opptatt i motstadsbevegelsen. Han ble illegal journalist som jobbet i den hemmelige undergrunnspressen.

Fant lykken på hver sin kant

Erik Reske-Nielsen fortsatte som journalist etter krigen, til tross for at han i brevet så på det som en plan B hvis han ikke kom inn på universitetet – fordi yrket er dårlig betalt.

Lykkelig kjærlighetshistorie eller ei – Erik ble en av grunnleggerne av den danske journalistutdanningen, hvor han også var første rektor. Han har blitt kalt for en nordisk pionér. Marie på sin side fant seg en norsk ektemann og fikk mange barn.