Avskiltet som 16-åring - spilte for Stocksbridge for fire år siden

Her er den utrolige historien til Manchester United-dødaren Jamie Vardy (27).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag fikk Jamie Vardy (27) sin aller første kamp fra start i Premier League. Muligheten grep han med begge armer, da han herjet med Manchester United og var banens gigant da 1-3 ble snudd til en vanvittig 5-3-seier for Leicester.

En unik prestasjon av Leicester, og hvem bedre til å spille hovedrollen en spilleren med den unike historien. Det var nemlig ingenting som tydet på at Jamie Vardy noen gang skulle spille Premier League-fotball.

– Trodde det var over

16 år gammel ble han frigitt av Sheffield Wednesday.

– Da jeg ble frigitt av Wednesday trodde jeg det var over. Jeg drømte aldri om at jeg ville komme i posisjon til å spille mot Premier League-spillere som Joe Hart og Yaya Touré. Jeg forventet ikke å komme tilbake til fotballen etter det, har Vardy uttalt i et intervju med The Telegraph.

Han endte opp som juniorspiller hos amatørlaget Stocksbridge Park Steels, hvor han spilte seg inn på A-laget etter å ha imponert for reservene.

Vardy kom dit som junior i 2003, og debuterte på A-laget til den lille klubben som 20-åring i 2007.

For å illustrere nivået: Stocksbridge Park Steels hadde i 2007/08-sesongen i gjennomsnitt 183 tilskuere på sine hjemmekamper. Sesongen etter sank snittet til 180 for klubben på nivå åtte i det engelske ligasystemet.

Fikk fotlenke etter slåsskamp

Før han gikk til Stockbridge havnet han i trøbbel utenfor banen, og han var under portforbud og måtte bruke fotlenke på ankelen etter å ha blitt siktet i kjølvannet av en slåsskamp.

– Jeg forsvarte en kompis som var døv, da noen mobbet ham for å bruke høreapparat. De ble kastet ut av puben, men de ventet på oss utenfor en og en halv time senere. De gikk til angrep på ham, og jeg kunne ikke stå der og la dem banke ham, har Vardy forklart om episoden som gjorde at han havnet på kant med loven.

– Jeg lærte fra det, og etter den hendelsen begynte det å ta seg opp. Jeg spilte for Stocksbridge U18, og spill i «non-league» gjorde meg tøffere. Jeg ble sparket og hundset med av midtstopperne. Det var nådeløst, og stygge taklinger i de ligaene ender ofte ikke opp med gult kort en gang.

Men slik ble livet for Vardy. Tøffe taklinger fra nådeløse amatørstoppere. Fire timer lange bussturer etter å ha stått opp altfor tidlig. Fabrikkarbeid for å få endene til å møtes. 300 kroner i «lønn» for å spille en kamp.

Målfest

Fra 2007-2010 scoret han 66 mål på 107 ligakamper for Stocksbridge, noe som gjorde at Halifax fikk øynene opp for angriperen.

Laget i Northern Premier League, på det sjuende nivået i det engelske ligasystemet, punget ut 200 000 kroner for å sikre seg Vardy.

Han svarte med å banke inn 27 mål og hjalp dem til opprykk, noe som sikret ham en overgang til Fleetwood Town.

Vardys nye klubb spilte på femte nivå i det engelske ligasystemet, i det som i dag kalles Conference Premier. Også denne ligaen tok Vardy med storm.

Angriperen banket inn 31 mål på 36 kamper, og spilte en viktig rolle da Fleetwood rykket opp til League Two.

Tidenes dyreste

Det var med på å gjøre Vardy historisk, for prestasjonene gjorde at Leicester kom på banen og gjorde ham til tidenes dyreste signering fra et lag i «non-league».

10 millioner kroner la «The Foxes» på bordet, og plutselig hadde Vardy blitt Championship-spiller.

– Den første sesongen i Leicester var et stort sprang for meg. Jeg gikk fra å møte forsvarere som sparket meg i stykker, til å møte forsvarere som visste hvor jeg kom til å løpe. Tempoet var så annerledes, og jeg måtte lære meg å tilpasse fysikken i spillet, sier Vardy.

Han brukte den første sesongen i Leicester til å lære. Det ble fire mål på 26 kamper, men forrige sesong ble det fart på sakene.

16 mål på 37 kamper og opprykk til Premier League med Leicester ble fasiten for Vardy, som trodde karrieren var over i en alder av 16.

– Vi har alle gått forskjellige veier. Min var litt verre, men jeg har klart å komme meg oppover i pyramiden, sier 27-åringen til Daily Mail etter å ha scoret og ordnet to straffespark mot Manchester United.

– Min beste kamp

Til Leicesters egne nettsider legger han ikke skjul på at han spilte sin beste kamp noen gang.

– Det var definitivt min beste. Kanskje var det den beste for brorparten av guttene, sier 27-åringen. 

Premier League-eventyret har så vidt begynt for Jamie Vardy. Om han klarer å toppe søndagens karrierebeste gjenstår å se.