Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tenåringene som fikk 20 ganger for mye cellegift under kreftbehandling ved Universitetssykehuset i Nord-Norge på torsdag blir stadig i bedre form. 

– Det er oppe og går og er ved godt mot, sier pressevakt ved universitetssykehuset Nord-Norge, Per-Christian Johansen til TV 2. 

God progresjon

Legene på barneavdelingen på UNN fikk mistanke om at noe ikke var som det skulle da pasientene ikke våknet opp fra narkosen som planlagt.

Legene tok kontakt med sykehusapoteket som kunne bekrefte av ungdommene hadde blitt injisert med 250 milligram av preparatet Methotrexat, i stedet for en planlagt dose på 12,5 milligram.

Sykehuset slo alarm, og motgift ble sendt fra Oslo samme kveld. Denne motgiften reddet livet til tenåringene. I løpet av helga har ungdommene fått tett oppfølging på sykehuset. 

– Progresjonen har vært god helt siden fredag, sier Johansen til TV 2. 

FAKTA: Cellegift

Cellegift brukes i kreftbehandling for å drepe kreftsvulsten, gjøre svulsten mindre før en  operasjon, drepe kreftceller som finnes andre steder i kroppen etter operasjonen eller for å holde sykdommen i sjakk.

Cellegift fraktes med blodet ut til celler og vev. Når medisinen kommer frem til kreftsvulsten, tas den opp i den enkelte kreftcelle og hemmer eller stanser celledelingen. 

Alle cellegifter som brukes i behandling av kreft påvirker også våre normale celler, men normale celler tåler cellegiften bedre enn syke celler.

Kilde: Kreftforeningen.

Sterke reaksjoner

Hendelsen vil trolig ikke få noen virkning på de to pasientenes sykdomsforløp, men sykehuset skal forhøre seg med svenske og amerikanske eksperter som har vært borti lignende tilfeller tidligere.  

– Det er alt for tidlig å si noe om ungdommene vil få varige men, sier Johansen.  

Hendelsen er rapportert til Helsetilsynet, og TV 2 kunne lørdag fortelle om svært sterke reaksjoner fra helse-Norge. 

– Det er en betydelig regnefeil. Det er jo et farlig legemiddel om det ikke gis riktig, og jeg har aldri hørt om den typen overdoseringer tidligere, sier medisinsk fagdirektør i legemiddelverket, Steinar Madsen til TV 2.

– Dette er blant de alvorligste feilene som kan gjøres på et sykehus, sier fylkeslege i Troms, Svein Steinert.

Menneskelig svikt

Camilla Bjørnstad ved Sykehusapoteket i Tromsø sier feilen skyldes menneskelig svikt.  

 – Vi har strenge kontrollrutiner som ikke er fulgt i dette tilfellet. Det ble ikke gjennomført en dobbeltkontroll av cellegiften, sier Bjørnstad til TV 2.