Luca (27) nekter å fjerne eggstokkene - får ikke lov til å være mann

Luca ble født jente, men lever i dag som en mann. 27-åringen ønsker ikke gjennomgå en operasjon for å fjerne eggstokker og livmor. Prisen han må betale:  Staten nekter ham å få status som mann. 

Norske myndigheter krever kirurgiske inngrep for at en person kan skifte kjønn på papiret.

Kort sagt må Luca Dalen Espseth (27) og hans likesinnede sterilisere seg for å formelt bli godkjent som det kjønnet de lever som.

– At jeg har eggstokker gir meg feil juridisk kjønn og det gir meg mange utfordringer i hverdagen, forteller 27-åringen.

Han har ikke behov for å gå gjennom risikofylte operasjoner for å føle seg som mann, og mener det er et overgrep fra Staten at de krever dette.

Trakassert

Feil juridisk kjønn gir mange utfordringer i hverdagen. I passkontrollen må Luca blant annet svare på ekstremt intime spørsmål for at de skal forstå at kvinnen de ser avbildet i passet, faktisk er han.

– Jeg blir tvunget til å fortelle vilt fremmede om hvordan mine indre organer ser ut. Sånn skal det ikke være, forteller Luca oppgitt.

Vurderer å fjerne kravet

Som rådgiver i LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) jobber Luca for å fjerne steriliseringskravet for å skifte kjønn.

Han sitter i en ekspertgruppe oppnevnt av Helsedirektoratet som skal se på hvordan loven kan endres. Gruppen avslutter sitt arbeid i januar 2015. De gir da anbefalinger til Helsedirektoratet og videre til Helse- og omsorgsdepartementet.

Sverige og Danmark har endret reglene

Fungerende divisjonsdirektør for Spesialisthelsetjenestedivisjonen i Helsedirektoratet, Kristin Cordt-Hansen, forteller at tilsvarende krav i de siste årene er fjernet i blant annet Sverige og Danmark.

– Begge landene har i nyere tid endret lovene på området, slik at en juridiske endringen ev kjønnsstatus ikke lenger er et endepunkt etter en serie med medisinske behandlinger, skriver hun i en epost til TV 2 Lørdagsmagasinet.

Felles for både det svenske og danske regelverket er at det er søkerens subjektive opplevelse av kjønnsidentitet, at det skal ha gått en tidsperiode hvor vedkommende har levd som de andre kjønnet, og at de er over 18 år.