Flatbrød-fansen knekt etter flat og tørr smak

– Det smaker som reinhekla sponplater!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Thorgunn Hennie Vangen er en av de mange som har reagert på at Kornis flatbrød smaker annerledes enn det gjorde før.

Kavli, som produserer Korni flatbrød, har lagt ned flatbrødfabrikken i Tønsberg og ved nyttår flyttet de hele produksjonen til Tyskland. 

Det har ikke gått upåaktet hen hos flatbrødelskende nordmenn.

Facebook-aksjon for å få det gamle flatbrødet tilbake

På Facebook er det opprettet flere grupper som protesterer mot endringen. Den største heter «Vi som vil har Korni originale flatbrød og innpakning tilbake på middagsbordet» og har i skrivende stund 720 medlemmer. Der hagler det med karakteristikker av det nye flatbrødet:

«Papplater», «skosåler» og «egner seg bedre som fliser på et våtrom enn på middagsbordet» er bare noen av beskrivelsene.

– Måkene ville ikke ha flatbrødet

En dame fra Sørlandet forteller at hun la flatbrødene ut til hønene i håp om å bli kvitt dem. Da de ikke ville ha dem la hun dem ut til måkene, men måkene ville heller ikke ha dem. Nå ligger de i søpla.

Andre mener at fersk sei aldri vil bli det samme igjen uten det gode, gamle Korni-flatbrødet.

Tusen klager på Korni-flatbrød

Thorgunn Hennie Vangen er svært kritisk til de nye flatbrødene. Foto: TV 2 hjelper deg.
Thorgunn Hennie Vangen er svært kritisk til de nye flatbrødene. Foto: TV 2 hjelper deg.

«TV 2 hjelper deg» har snakket med misfornøyde kunder fra sør til nord og administrerende direktør i Kavli AS, Karl Johan Ingvaldsen, innrømmer at de har fått over tusen klager på det nye produktet.

Likevel kan han ikke love at flatbrødet vil bli helt som det var igjen.

– Det var en nødvendighet å flytte produksjonen. Vi hadde tapt penger på å bake flatbrød i mange år og kunne ikke fortsette med det, sier han.

Ikke lønnsomt å bake flatbrød i Norge

Salget av Korni flatbrød har, ifølge Ingvaldsen, vært synkende gjennom flere år. Etter produksjonsendringen har salget falt ytterligere.

Kavli: - Vil, men får det ikke til

– Det byr på utfordringer å bake det samme flatbrødet med ny bakemaskin og ny bakerovn. Den gamle ovnen var fra 1919 og produksjonen var nøye tilpasset denne gjennom veldig mange år, forklarer Ingvaldsen.

Så selv om det kun er gjort små justeringer i selve oppskriften, med litt mer fullkorn og litt mindre sukker, har det likevel gitt store utslag. Og særlig er det konsistensen som byr på utfordringer.

– Vi er ikke fornøyd så lenge kundene ikke kjenner igjen produktet og vi ønsker jo å lage eksakt det samme flatbrødet. Vi jobber fortsatt med noen justeringer, så skal vi få på et strømel etter hvert, slik at det skal bli enda likere. Men helt likt tror jeg ikke det blir, sier Ingvaldsen.