Solskjær ferdig i Cardiff

Nordmannen har ledet sin siste kamp som Cardiff-manager.

Ole Gunnar Solskjær er ferdig som manager i Cardiff.

Det bekrefter klubben selv på sin hjemmeside.

– Jeg vil takke Vincent Tan for at jeg fikk muligheten til å lede Cardiff. Jeg respekterer ham, og ønsker han det beste i hans jakt på å skaffe klubben suksess, sier Solskjær i en uttalelse.

– Våre forskjeller i filosofi gjorde at jeg bestemte meg for å tre til side og la klubben bevege seg fremover i den retningen Vincent vil, fortsetter Solskjær.

– Jeg forlater en klubb med talentfulle spillere og jeg vil takke dem for deres innsats. Jeg håper å se dem kjempe om opprykk denne sesongen. Jeg vil også takke Mehmet Dalman for hans lojale støtte. Jeg føler jeg har fått en ny venn, sier Solskjær.

I en pressemelding opplyser Cardiff at Scott Young vil lede laget mot Derby.

Vincent Tan peker på resultatene som grunnen til at Solskjær ikke fikk fortsette.

– Ole ble ansatt i Cardiff CIty med tro på at han kunne hjelpe oss i hindre nedrykk fra Premier League. Uheldigivs skjedde ikke dette. Etter klubben rykket ned anbefalte mange meg om å la ham gå, men jeg bestemte meg for å beholde Ole i Championship-sesongen. Beklageligvis rettferdiggjør ikke våre seneste resultater at Ole fortsetter som manager for Cardiff, sier Tan.

– Ole har derfor bestemt seg for å trekke seg tilbake og jeg har akseptert dette. Gjennom mitt korte bekjentskap med Ole har jeg lært at han er en ærlig, hardtarbeidende og profesjonell, men uheldigvis har ikke fotballresultatene vært i hans favør, fortsetter klubbeien.

– Så lenge jeg er eier i denne klubben, vil Ole og hans familie alltid være velkommen i min suite som gjester. Jeg ønsker Ole alt det beste i hans videre fotballkarriere. Vi vil nå begynne prosessen med å finne hans erstatter og jobber med å gi alle med interesser i Cardiff de resultatene de fortjener.

Tidligere Stoke -og Crystal Palace-manager Tony Pulis erstatter trolig nordmannen på The Cardiff City Stadium, melder lokalavisen Walesonline.co.uk.

The Sun meldte tidlig onsdag at nordmannen ikke var på trening, men at han i stedet var i møter med klubbledelsen for å forhandle om en sluttpakke.

Ansatt i januar
Solskjær ble ansatt som manager i den walisiske klubben 2. januar. Håpet var at Moldes suksesstrener skulle redde klubben i Premier League.

Han fikk penger til å hente inn de spillerne han ville ha, og hentet blant andre Mats Møller Dæhli, Jo Inge Berget og Magnus Wolff Eikrem.

Det lyktes han ikke med, men klubbeier Vincent Tan valgte å stå bak nordmannen etter nedrykket og lovet ham tid til å bygge opp laget igjen.

Men etter sju serierunder tok tålmodigheten til Tan slutt.

– Manglende utvikling
Det overrasker ikke TV 2-kommentator Kasper Wikestad.

– Det er hverken overraskende eller uforståelig. Han har tapt 15 av 25 ligakamper. Alle må forstå frustrasjonen til supporterne og ønsket om noe nytt. Det har ikke bare vært manglende resultater. Det har vært manglende utvikling. Det er det største problemet, sier Wikestad.

Etter to strake hjemmetap er Cardiff på 17. plass med åtte poeng, og er allerede åtte poeng bak serieleder Norwich.

Solskjær ledet Cardiff til fem seirer, fem uavgjorte og 15 tap på sine 25 ligakamper på benken.

– Han har, som Pa-Modou Kah sa, fått seg en lakk i ripa. For britiske klubbledere vil det sitte lenger inne å gamble på Solskjær som manager nå. Han er ung, og vil nok få jobb igjen. Kanskje ikke i England med det første. For et par år siden var det en statistikk som viste at 43 prosent av managerne som fikk sin første trenerjobb i England, ikke fikk en ny jobb i England, sier Wikestad. 

– Hva er Solskjærs svakhet som manager?

– Det er vanskelig å si, men jeg synes han gikk i et par overraskende feller. I januar burde han kjøpt spillere som kunne holdt klubben oppe i Premier League. I stedet gikk han for å kjøpe nordmenn. Uansett om nordmenn er de beste på banen eller de dårligste, så er det lett for at de norske spillerne blir koblet til navnet ditt, sier Wikestad.

Burde tenkt kortsiktig
Også Øyvind Alsaker mener Solskjær gravde sin egen grav i januar.

– Jeg mener han ødela for seg selv i januarvinduet. Det gjør at han ikke har fått tid til å spille inn det nye laget han har komponert. Hadde han tenkt kortsiktig i januar, hentet noen få spillere som kunne hjulpet med å berge plassen og ikke endret spillestilen så radikalt, så hadde de kanskje berget. Da hadde han fått en bedre inngang på den nye sesongen. Det raknet for ham da han begynte å hente nordmenn som ikke har nivået inne. Det er veldig dumt når man kommer inn i en kaosklubb i januar, sier Alsaker.  

TV 2-kommentatoren påpeker at Cardiff lå på trygg grunn da Solskjær tok over. 

– Solskjær ga dem noen pinlige hjemmetap foran en tilskuerskare som var glade i Malky Mackay. Mackay ga Cardiff-fansen seier mot City, seier mot Swansea og uavgjort mot Manchester United. De hadde gode stunder med Mackay. Under Solskjær ble det tap for Swansea borte og forferdelige hjemmetap for Hull og Crystal Palace. Når det nå gjentar seg, trigger det alltid forretningsmenn til å handle. Man må se det som har skjedd i høst i lys av det som skjedde i vår, sier Alsaker.  

– Helt annerledes enn i Norge
Vålerenga-trener Kjetil Rekdal, som selv har trenererfaring fra utlandet, mener det er helt annerledes å trene en klubb på kontinentet enn i Norge.

– I utlandet har du mye mindre tid på deg, det er mye større dimensjoner og flere hensyn du må ta enn i Norge. For meg var det bare kaos, både i Lierse og i Kaiserslautern, og det kan hende det er noe av det samme Solskjær opplever i Cardiff, forteller han.

– Hva er den største forskjellen på å trene en norsk og en utenlandsk klubb?

– Først og fremst er det mye mer «business», og forventningene er mye større i utlandet. I Norge har du mulighet til å utvikle laget over tid, men i utlandet må du levere resultater med en gang. Du må nesten stå oppi det for å skjønne det, svarer Rekdal, som ikke vil spekulere i om han tror Solskjær vender tilbake til Norge – eller fortsetter trenerkarrieren i utlandet om oppholdet i Cardiff ender med sparken.

– Det må nesten Ole Gunnar Solskjær svare for selv. For meg er det umulig å vite, sier han.

Slaktes i lokavavis
Kommentator Paul Abbandonato i lokalavisen Wales Online slakter Solskjærs innsats som manager i Cardiff.

Han gir Solskjær alene skylden for at Cardiff ligger på en svært skuffende 17. plass i Championship hittil i sesongen.

– Cardiff, under Solskjær, fremstår forvirret, kaotisk og uvitende. De er slik på grunn av hans nonstop rullering, som har ført til mangel på stabilitet og mønster, og noen virkelige ukloke avgjørelser når det kommer til laguttak, skriver Abbandonato i sin kommentar.

Han mener den vanvittige rulleringen på laget har kostet klubben dyrt

– Rullering, rullering, rullering. Bytte, bytte, bytte. David Marshall i mål, så kastes de andre plassene opp i luften, skriver Wales Online-reporteren.