ANKLAGER: USAs utenriksminister John Kerry hevder Syria har brutt avtalen om å ikke bruke kjemiske stridsmidler. Foto: AP
ANKLAGER: USAs utenriksminister John Kerry hevder Syria har brutt avtalen om å ikke bruke kjemiske stridsmidler. Foto: AP

Kerry: – Assad har brutt avtalen om å ikke bruke kjemiske våpen

USAs utenriksminister John Kerry sier de har bevis for at Syria har tatt i bruk klorgass i krigføringen.

USAs utenriksminister John Kerry anklaget torsdag den syriske presidenten Bashar al-Assad for å ha brutt vilkårene i avtalen om ikke bruk av kjemiske stridsmidler ved å bruke klorgass.

I avtalen lovet Syria å overlevere alle kjemiske våpen.

– Vi mener det er bevis på at Assad har tatt i bruk av klorgass som er forbudt å brukes som våpen, sa Kerry torsdag ettermiddag.

Det er ventet en uttalelse fra Det hvite hus i løpet av kort tid.

I mai i år hevdet organisasjonen Human Rights Watch at det forelå bevis som sterkt indikerte at Bashar al-Assads regjering hadde brukt klorgass mot tre byer i Syria i midten av april.

Bruk av klorgass er i strid med avtalen om kjemiske stridsmidler som Assad signerte i fjor.

Skal bombe IS i Syria

Torsdag la USAs forsvarsminister Chuck Hagel frem nye planer for hvordan terrororganisasjonen Den islamske staten, IS skal stoppes.

Nå sier han at man planlegger å bombe IS inne i Syria, ifølge CNN.

Hagel la frem planene for et panel i Representantenes hus torsdag, og president Barack Obama skal være orientert.

Ifølge CNN skal imidlertid presidenten ennå ikke ha gitt klarsignal for at man også kommer til å angripe IS inne i Syria fra luften.

Smutthull i avtalen

Det er tidligere antydet at klorgass kunne vise seg å være et smutthull i avtalen om destrueringen av Syrias kjemiske våpen.

Gassen står ikke på listen over kjemiske stridsmidler som Syria rår over.

– Hvis regjeringen har klor, burde det vært gjort rede for, sa en talsmann for Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW) til nyhetsbyrået Reuters i april.

At Syria ikke har oppgitt klorgass som kjemisk stridsmiddel, betyr at den kjemiske krigføringen vil kunne fortsette selv etter at FN og OPCW har avsluttet operasjonen som går ut på å destruere landets kjemiske våpenprogram.

Angrep landsby med klorgass

Klor ble produsert i Syria før krigen startet, men kjemikaliet kan også brukes til sivile formål, som i treindustrien og til å rense drikke- og badevann.

Den syriske opposisjonen anklager styrkene til president Bashar al-Assad for å ha brukt klorgass i et angrep mot landsbyen Kfar Zeita sentralt i Syria rundt 11. april.

Siden har det kommet meldinger om en rekke lignende angrep.