FIKK SPARKEN: Ståle Solbakken fikk en kjempestart i Wolverhampton, men ble arbeidsledig et halvt år seinere. Nå er det Ole Gunnar Solskjær som kjenner presset.
FIKK SPARKEN: Ståle Solbakken fikk en kjempestart i Wolverhampton, men ble arbeidsledig et halvt år seinere. Nå er det Ole Gunnar Solskjær som kjenner presset.

Solbakken kjenner seg igjen i Solskjærs situasjon

Også Øyvind Alsaker drar paralleller mellom de to norske trenerne.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Cardiff gikk på sitt andre strake hjemmetap mot Middlesbrough tirsdag kveld. Laget med den kanskje beste og bredeste stallen i Championship ligger på en svak 17. plass etter åtte serierunder. Avstanden frem til tabellener Norwich er allerede åtte poeng.

Nå begynner det å brenne under føttene til Ole Gunnar Solskjær. Nordmannen har ledet Cardiff i 18 Premier League-kamper og sju Championship-kamper. 5-5-15 er Solskjærs statistikk. Etter Middlesbrough-tapet har klubbeier Vincent Tan varslet at han vil kalle den tidligere Molde-treneren inn på teppet.  

– Nedslående resultater
TV 2-kommentator Øyvind Alsaker mener Solskjær sitter utrygt i managerstolen.

– Det ser veldig dårlig ut, det gjør det. Han har 20 poeng på 25 kamper. Det er en todelt historie. En ting er det som skjedde i Premier League. Det gikk jo ikke, men det kan forklares med at han kom midt i et overgangsvindu og at det var mye å få orden på i løpet av kort tid. Nå stiller han med en av de største og sterkeste troppene i Championship. Da er resultatene etter sommeren veldig nedslående, sier Alsaker. 

Han sammenligner Solskjærs situasjon i Cardiff med det Ståle Solbakken opplevde i Wolverhampton. Solbakken tok over Wolves i begynnelsen av juli 2012. I januar 2013 fikk han sparken etter cupexiten mot Luton.

– Det ser litt ut som det Ståle Solbakken gikk gjennom. Det er en veldig hektisk liga der kampene lever litt sitt eget liv. Publikum påvirker spillet i veldig stor grad. Spillerne begynner å spille etter publikums reaksjoner mer enn planen som ligger i bunn. Det Solbakken prøvde å gjøre, og det Solskjær prøver å gjøre, er å være tro mot egen filosofi. Det tar tid for spillerne å adoptere det, og dermed blir det bare små perioder med den fotballen de ønsker å spille. Historien er parallell til det Solbakken opplevde, sier Alsaker. 

– Han har nok fått lov til å kjøpe litt mer enn jeg gjorde, humrer Ståle Solbakken, som kjenner seg igjen i det Solskjær nå opplever.

– Ja, det gjør jeg på mange måter. Vi fikk en voldsom god start til tross for at vi solgte de beste spillerne våre. Vi hadde 19 poeng etter ti kamper. Så gikk vi ni kamper uten å vinne, før vi vant tre av fire kamper. Etter det ble det tre tap, og da var det ferdig, sier han.

Norges Championship-mareritt 
Norske trenere har ikke fått det til i britisk fotball. Egil Olsen, Henning Berg eller Ståle Solbakken fikk alle i underkant av én sesong før de måtte se seg om etter ny jobb. Berg fikk sågar bare 57 dager i managerstolen i Blackburn. Ronny Deila har fått en trøblete start i Celtic, og Solskjær må begynne å vise resultater snart.

– Jeg tror ikke det bare er norske managere. Et halvt år etter at jeg fikk sparken i Wolverhampton var det to managere igjen i Championship fra den tiden jeg var der. Det var Nigel Pearson, som rykket opp med Leicester, og Lee Clark, som greide seg i siste sekund fra å rykke ned med Birmingham. Alle de andre hadde fått sparken, forteller Solbakken.

Alsaker er enig. 

– Det sier seg selv at vi vil ha norske trenere som leverer resultater, men det er et eller annet med den ligaen, sier kommentatoren.

Nå håper han Solskjær finner frem til en førsteellever som kan få resultater kjapt.

– Jeg er tilhenger av trenere som står og faller ved filosofien sin. Det er vanskelig å angripe. Det jeg så i vår var at han hentet spillere som jeg trodde skulle hjelpe med å redde plassen i Premier League. I stedet ble veldig mange av dem satt på benken. Kenwyne Jones spilte ganske lite. Hvis man henter en spiss i januar og ligger der du ligger, så bør det være en spiss som får muligheten. Jeg vet ikke om han famler litt og leter litt. Når resultatene uteblir er det fort prøve nye spillere fordi det ikke fungerte sist. Kanskje hemmeligheten er å lande på en ellever og å spille inn et lag i større grad, sier Alsaker.

Slik gikk det med Drillo, Solbakken og Berg:

Totalt: 17 seirer, 18 uavgjorte og 37 tap på 72 ligakamper

Egil Olsen, Wimbledon, Premier League, 1999/2000, 280 dager: Sju seirer, elleve uavgjorte og 18 tap på 36 ligakamper + fem ligacupkamper og to FA cup-kamper.

Ståle Solbakken, Wolverhampton, Championship, 2012/2013, 180 dager: Ni seirer, fire uavgjorte og 13 tap på 26 ligakamper + tre ligacupkamper og en FA cup-kamp.

Henning Berg, Blackburn, Championship, 2012/2013, 57 dager: Én seier, tre uavgjorte og seks tap på ti ligakamper.