NYE REGLER: Philippe Coutinho ville ikke blitt Liverpool-spiller under de nye reglene. Foto: Peter Byrne/PA Wire.
NYE REGLER: Philippe Coutinho ville ikke blitt Liverpool-spiller under de nye reglene. Foto: Peter Byrne/PA Wire.

FA vil redusere antall utlendinger dramatisk

Kan sette en stopper for spillere som Liverpools Philippe Coutinho.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Det engelske fotballforbundet har innsett at andelen utlendinger i engelsk fotball er for stor, og er hemmende for utviklingen av egne talenter.

Spillere fra andre EU-land kan de ikke gjøre noe med, men nå vil de gjøre tiltak som skal redusere antall spillere fra land utenfor EU med 50 prosent.

Ingen ikke-EU-spillere i Championship
I et lovforslag som skal ut til høring, blir det forbudt for klubber fra Football League (Championship, League One og League Two) å hente spillere fra land utenfor EU, mens klubber i Premier League får forbud mot å leie ut disse spillerne, skriver The Guardian.

– Det er jo for å verne om det engelske landslaget, og for å beholde noe av identiteten. Men jeg synes det hørtes veldig drastisk ut, spesielt for klubbene i Football League, sier TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt.

Håpet er at de nye reglene skal forhindre at «middelmådige» utlendinger skal stå i veien for unge engelske spillere.

Et annet punkt er at klubbene kun får hente spillere fra de 50 beste nasjonene på FIFA-rankingen. Dersom en spiller fra en lavere rangert nasjon skal hentes, så skal kjøpesummen overgå en forhåndsdefinert sum, som trolig blir satt til 100- eller 150 millioner kroner.

– Det kan tvinge flere engelskmenn inn. Da kan det være bra for landslaget, men ikke nødvendigvis for Premier League. I utgangspunktet er jeg positiv, så fremt det ikke fører til et dårligere produkt, mener den tidligere landslagskeeperen.

Vanskeligere å anke
Det vil også bli sett på reglene for å få arbeidstillatelse. Reglene sier i dag at en ikke-EU-spiller fra de 30 best rangerte nasjonene må ha spilt 75 prosent av sitt lands landskamper de to siste årene for å få tillatelse til å spille i England. Denne regelen er så rigid at den veldig ofte blir sett helt bort fra.

Nå er planen å redusere prosentsatsen til 30 prosent, slik at den blir enklere å håndheve i praksis.

Det betyr at en spiller som Philippe Coutinho ikke ville blitt Liverpool-spiller under de nye reglene. Midtbanespilleren hadde bare spilt en landskamp for Brasil da han ble hentet fra Inter, men Liverpool fikk gjennom en arbeidstillatelse på bakgrunn av at Coutinho var et «spesielt stort talent».

– Jeg har jo vært i samme situasjon selv. Jeg har fått nei til arbeidstillatelse to ganger. To ganger har jeg trodd jeg skulle bli proff i England, men så ble det ikke noe av. Det var litt strengere den gangen og Norge var ikke medlem av EU, forteller Thorstvedt.

De ønsker også å gjøre det vanskeligere å klage på avgjørelsene. Dersom en spiller ikke får arbeidstillatelse, så vil de i fremtiden kun ha mulighet til å klage på saksgangen. Ikke på selve avgjørelsen. Kun prosedyrefeil kan føre til endring av vedtaket. I øyeblikket blir rundt 80 prosent av klagene tatt til følge, fordi klubbene har ført beviser for at spillerne er så gode at de kvalifiserer som «spesielt store talenter».

Vil ha talentene på banen
Mellom 2009 og 2013 fikk 122 spillere fra nasjoner utenfor EU spilletillatelse i England, 99 av dem i Premier League. 

Målet med de nye reglene er at flere klubber vil gi egenproduserte talenter mellom 18 og 21 år sjansen, fremfor å hente marginalt bedre, men mer erfarne utlendinger.

– Forslaget vårt for å stramme inn ankomst- og klagemulighetene for spillere fra nasjoner utenfor EU vil skape en nødvendig innstramming, som vil føre til mer gjennomtenkte og verdiskapende anskaffelser fra disse nasjonene, sier FA-formann Greg Dyke.