LØY: Petter Northug avga falsk forklaring tre ganger før han fortalte sannheten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LØY: Petter Northug avga falsk forklaring tre ganger før han fortalte sannheten. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Beklager at jeg rotet med forklaringen

Petter Northug skyldte på kameraten etter fyllekjøringen.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Tirsdag ettermiddag ble Petter Northug tiltalt for fyllekjøring og overtredelse av flere ulike paragrafer i vegtrafikkloven og straffeloven.

Blant annet skal Northug ha løyet om hvem som kjørte bilen, og er dermed tiltalt for falsk forklaring. I tillegg risikerer han å miste førerkorter for alltid.

Her finner du tiltalen i sin helhet.

– Avga korrekt forklaring på eget initiativ
Northug skal ved tre anledninger dagen etter fyllekjøringen ha sagt at det var kameraten som kjørte bilen, og ikke ham selv. På avhør nummer fire skal han omsider ha innrømmet at det faktisk var han selv som kjørte bilen.

– Jeg beklager igjen at jeg rotet med forklaringene de første timene 4. mai, da jeg fortsatt var påvirket av alkohol. Men jeg er glad for at jeg fikk ordnet opp i dette samme dag, og at jeg på eget initiativ avga korrekt forklaring om det som hadde skjedd, sier han i en pressemelding.

De tre falske forklaringene skal ha blitt gitt tidlig neste morgen: først da han ble pågrepet, så på vei til politihuset, og så da han avga forklaring på Heimdal politistasjon 11.15. Først senere på kvelden kom innrømmelsen.

– Dette endrer ikke vårt forhold til Petter
Videre i pressemeldingen sier Northug at tiltaltebeslutningen ikke inneholder overraskelser, og at han ønsker å avslutte saken med en tilståelsesdom i tingretten. 

Avslutningsvis beklager han igjen «overfor alle jeg har sviktet».

Northugs hovedsponsor, Coop, kunne fortelle at opplysningene som kom frem på pressekonferansen ikke var nytt for dem, og at det ikke forandrer deres forhold til skistjernen.

- Tiltalebeslutningen er i tråd med det Petter Northug har fortalt oss om den alvorlige hendelsen og det som skjedde ulykkesdagen. Vi vil understreke at vi tar sterk avstand fra det han gjorde, og dette var med i de grundige vurderingene vi foretok før vi til slutt konkluderte med å gi ham en ny sjanse. Tiltalebeslutningen endrer ikke vårt forhold til Petter, sier Coop-sjef Svein Fanebust.

Kommunikasjonssjef i Skiforbundet, Espen Graff, ville ikke kommentere saken i detalj all den tid den fortsatt pågår, men forteller at dialogen med Northug angående en representasjonsavtale fortsatt pågår.

– Først vil jeg si at vi hele tiden har tatt avstand fra det som skjedde, og vi er veldig glad for at også Petter Northug har gjort det. Nå er det jo slik at dette er en straffesak som pågår. Vi er i dialog med Team Northug om en mulig deltakelse for Petter til vinteren, og derfor har vi ingen ytterligere kommentar rundt dette nå.

Verken landslagssjef Vidar Løfshus eller Northugs manager, Are Sørum Langås, var tilgjengelige for kommentar.

Her er pressemeldingen til Northug i sin helhet:

Jeg har har i dag fått forkynt tiltalebeslutningen. Denne er i tråd med det jeg fortalte politiet etter det som skjedde 4. mai, og inneholder ingen overraskelser for meg. Jeg har valgt å godta tiltalebeslutningen og ønsker å avslutte denne saken med en tilståelsesdom i tingretten. Jeg er fortsatt lei meg for de uvettige handlingene mine og er beredt til å ta straffen for dem. Jeg beklager igjen at jeg rotet med forklaringene de første timene 4. mai, da jeg fortsatt var påvirket av alkohol. Men jeg er glad for at jeg fikk ordnet opp i dette samme dag, og at jeg på eget initiativ avga korrekt forklaring om det som hadde skjedd. Tiltalebeslutningen er en ny påminnelse om de alvorlige forholdene jeg har gjort meg skyldig i. Jeg beklager igjen overfor alle jeg har sviktet, og er beredt til å ta straffen jeg blir idømt.