Ronny kjørte bomtur på 3.000 kilometer

- Jeg ble veldig skuffet da jeg så campingvogna.

Ronny Berg fra Alta kjørte 1.500 km til Stjørdal. Så måtte han kjøre like langt tilbake uten å få med seg en campingvogn. Foto: Kim Gaare, Finnmark Dagblad
Ronny Berg fra Alta kjørte 1.500 km til Stjørdal. Så måtte han kjøre like langt tilbake uten å få med seg en campingvogn. Foto: Kim Gaare, Finnmark Dagblad

Ronny Berg har lenge tenkt på å finne sin neste campingvogn. Det gjelder å finne den rette vogna, som har det interiøret og de løsningene en ønsker – selvsagt til den prisen man ønsker å gi. Og da er det ikke gitt at man finner den lokalt. Ronny fant vogna på Finn.no

– På bildene så vogna veldig bra ut. Denne må jeg ringe på og sjekke, tenkte jeg. For prisen var ikke ille. 47.000 skulle damen ha for vogna. Hun oppga at den var kjempe bra stand både innvendig og utvendig. Det var ingenting galt med vogna, forteller han til Finnmark Dagblad.

Dermed endte han opp med å dra ut på en lang ferd – fra Alta på fredag formiddag, og nesten helt ned til Trondheim. Han forventet ikke av vognen skulle se ut som ny, siden den er noen år gammel. Men da han så vogna ble han «veldig skuffet». Nå savner han bedre kjøreregler ved kjøp og salg av campingvogner.

– Ikke som forespeilet

– Det første jeg så da jeg stanset bilen ved vogna, var at gasskassen framme på vogna var ødelagt. Jeg ringte og sjekket pris med verksteder i Alta. Det ville ha kostet minimum 10.000 kroner å fikse.

– I tillegg var alt av lys på vognas høyre side, mørke. Også det forsøkte vi å fikse i en time, uten å få lys.

Kombinasjonen med ødelagt gasskasse, manglende lys og et dekk som har stått med lite luft i lang tid, så var ikke Ronny Berg trygg på at vogna ville tåle hjemturen.

– Da ville ikke jeg ta den med hjem, når man risikerer å bli mer plaget enn man får nytte av vognen.

Han kom tomhendt hjem til Alta seint natt til søndag

– Beklaget seg

Berg presiserer at han vil ikke henge ut damen, for hun virket å være oppriktig lei seg. Kvinnen bor selv i Trondheim og hadde vognen stående i Stjørdal.

– Hun ble veldig lei seg. Hun sa at det måtte ha vært gjort hærverk på vogna mens hun hadde vært borte fra den, for hun var ikke kjent med skadene og manglende lys. Jeg sa at jeg tror på henne. Jeg får jo ikke gjort noe med det uansett, sier han.

Likevel sitter han igjen med en kjip følelse.

– Jeg ble skuffet for at jeg har kjørt så lenge og brukt så mye penger. Det hjelper ikke å bli fly forbannet, så jeg ga uttrykk for at jeg var kjempe skuffet. Jeg har til og med bestilt skiltene til vogna, for den sto uten skilt. De kommer i slutten av uken, sier han.

– Jeg var på gråten

Finnmark Dagblad (FD) har snakket med selger. Hun forteller at hun selv kjøpte vognen i mars, i forbindelse med et jobboppdrag, da hun skulle bo i den for en kort tid. Og at det var forrige eier av vogna som kjørte den til lokasjonen der den står i dag. Hun har dermed aldri brukt lysene på vogna, og ble selv lei seg da altaværingen måtte kjøre tomhendt tilbake til Finnmark.

– Jeg ante ikke at lysene ikke virket. Jeg var villig til å sette ned prisen til 40.000 på grunn av feilene, men problemet var at det ikke lot seg reparere i helgen. Ronny Berg tok det så fint. Da de dro brøt jeg litt sammen, sier hun til FD, og forteller at hun var på gråten.

Mange klager på vogn

I skrivende stund er det 2651 annonser som dreier seg om campingvogner på Norges største rubrikkmarked. De siste 12 månedene har det blitt annonsert 28.068 campingvogner på Finn.no. I samme periode har Forbrukerrådet fått inn 563 henvendelser på campingvogn. På sin nettside gir forbrukerrådet råd om hva man skal tenke på ved kjøp av campingvogn.

Ronny Berg tror ikke at hans historie ikke er unik. På direkte spørsmål om hvordan denne situasjonen kunne ha vært unngått, viser han til praksisen om at selgere og kjøpere ofte inngår en avtale om redusert pris, dersom selger ikke kan kjøre i møte med kjøper. I etterpåklokskapens lys tenker han at det burde vært stilt krav til om returen.

– Når man kjører så langt så bør man kanskje ha en avtale om at man får dekket reiseutgiftene, dersom campingvogna ikke er som forspeilet. For det ville også stilles et større ansvar til de som selger, sier han, og tenker det kan være en generell praksis som alle følger.

– 5.500 tapte kroner

En slik avtale ble ikke gjort denne gangen. Prøveskiltene og skiltene kostet i overkant av 600 kroner. Drivstoff tur/retur kostet omtrent 3.000 kroner, samt 1.000 kroner i overnatting og matpenger. Summert til 5.500 tapte kroner. Men Ronny Berg krever ikke damen for penger, og tar det hele som en lærdom:

– Jeg har tidligere hentet og kjøpt vogn. Det har gått helt fint og jeg har vært fornøyd. Dette er første gang jeg har kjørt bomtur.

– Det har vært surt å sitte en hel helg i en bil. Jeg tror nok ikke at jeg gidder å gjøre det flere ganger.

Les flere bilsaker i Finnmark Dagblads motormagasin her

Les også: Så lekkert kan du få det på fire hjul