Team Northug åpner for å droppe Falun-VM

Skiforbundet vil ikke fire på Northug-kravet.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Oslo (TV 2 Sporten): De ble så vidt enige i fjor, men i løpet av en uke skal Team Northug og Coop igjen inn i forhandlinger med Skiforbundet om representasjonsavtalen Northug må signere for å kunne stille til start i VM, Tour de Ski og verdenscupen.

SE TV 2 SPORTENS REPORTASJE I VIDEOVINDUET ØVERST!

– Vår inngang er at vi fikk til en fin avtale i fjor som begge parter har sagt seg veldig godt fornøyd med. Vi går inn i dette løsningsorientert i forhold til å få til en god avtale også i år, sier Northugs manager, Are Sørum Langås, til TV 2.

– Må inngå avtale
Ingen i Skiforbundet ønsker å uttale seg om de nært forestående forhandlingene. Men TV 2 har fått tilgang til det omstridte vedtaket i skistyret den 23. april i år. Der presiserer de høye herrer og kvinner at det er uaktuelt å gi Northug en lignende særavtale som i fjor. Vedtaket kom etter et initiativ fra langrennskomiteen, som var kritisk til at Northug fikk egne smutthull for å reklamere for en privat sponsor som var i direkte konkurranse med forbundets egne sponsorer. I vedtaket til skistyret heter det:

– NSF legger til grunn at alle landslagsuttatte utøvere som ønsker å delta i World Cup og internasjonale mesterskap, skal være på landslag.

I tillegg til denne generelle presiseringen i representasjonsreglene, inneholder vedtaket et eget punkt som bare omhandler vår største skistjerne.

– Dersom Petter Northug velger å avslå tilbud om landslagsplass for sesongen 2014/2015 samtidig som han ønsker å bli uttatt til World Cup og VM, må han inngå en avtale for perioden 1. november 2014 - 30. april 2015. Avtalen skal være innenfor NSFs lover og regler.

Vil ikke fire
TV 2 har snakket med sentrale folk i Skiforbundet som er krystall-klare på at man ikke vil fire en tomme på dette kravet. Så med mindre Northug godtar de innskjerpede kravene, blir han nødt til å gå med landslagets klær, og sponsorer på drakten, i samtlige skirenn – hele sesongen. Dersom han står på ønsket sitt om å gå VM i Falun for Norge.

Men dette skremmer ikke Team Northug. De har et ess i ermet. Det er å si at Northug dropper VM, vel vitende om at det vil svi for langrennsgale Norge at den beste løperen ofres fra VM-laget, på grunn av en utenomsportslig prinsipp-sak. Hvis han nekter å skrive under representasjonsavtalen, kan han fortsatt gå alle nasjonale renn, samt alle internasjonale langløp i Ski Classics-serien.

– Finnes det et alternativ til å skrive under en avtale med skiforbundet?

– Ja, det gjør det. Det er ikke noe alternativ å legge opp for Petter sin del, og da er absolutt langløps-sirkuset et spennende og godt alternativ, sier Sørum Langås.

– Når håper dere å ha en eventuell avtale med skiforbundet på plass?

– Det er en prosess som er viktig, og da får det den tida det fortjener?

– Tror du selv det går i orden med en avtale?

– Det gjenstår å se.

De andre går fri
Det spesielle med kravene fra Skiforbundet er at andre løpere i private lag ikke blir underlagt de samme strenge kravene. Felles for løpere som Tord Asle Gjerdalen (Team Centric), Niklas Dyrhaug (Team United Bakeries), Vibeke Skofterud (Team Centric), og Lars Berger (Team Leaseplan Go) er at de alle har uttrykt at VM og verdenscup er store mål for sesongen. Men siden ingen av dem ble tatt ut på landslaget slipper de å signere en avtale som løper hele sesongen.

I praksis vil det si at disse løperne - i motsetning til Northug - kan gå ut og inn av landslaget og gå alle nasjonale renn med sine private sponsorer.
Manager i Team Centric, Nils Marius Otterstad, reagerer på at Northug stilles overfor et slikt ultimatum av Skiforbundet.

– Vi har drevet privat team siden 2007, og for oss har det aldri vært lagt fram en eneste representasjonsavtale. Anders Aukland og Jens Arne Svartedal har møtt opp, fått landslagets tøy, og gått tilbake til laget uten problemer. Dette viser bare hvor stor verdi Petter Northug har for norsk og internasjonal langrenn, og det blir veldig viktig for Skiforbundet å beskytte sine verdier. Men vi håper de heller kan finne et samarbeidsnivå for Petter Northug og andre private løpere.

– Ser du dette som en krigserklæring fra Skiforbundet mot Northug?

– Det som er viktig for private løpere er at de har et næringsgrunnlag for å kunne satse. Og hvis Skiforbundet tar bort den rettigheten, så tror jeg at det er flere gode løpere som vil legge opp. Og da forsvinner også bredden i norsk langrenn.

Han er klar på hva som hadde vært konsekvensen hvis Northug-vedtaket hadde rammet en på hans lag.

– Hvis dette for eksempel hadde rammet Tord Asle Gjerdalen måtte vi ha sagt opp avtalen vi har med han. Vi er nødt til å sikre at vi får noe igjen for det vi investerer i løperne, sier Otterstad.

SE TV 2 SPORTENS REPORTASJE I VIDEOVINDUET ØVERST!