IS-SOLDATER: En liste med ti punkter spres nå på sosiale medier. Listen viser hvilke velferdsgoder IS tilbyr dem som slutter seg til gruppen. Foto: AP
IS-SOLDATER: En liste med ti punkter spres nå på sosiale medier. Listen viser hvilke velferdsgoder IS tilbyr dem som slutter seg til gruppen. Foto: AP

IS lokker vestlig ungdom med gratis mat, økonomisk støtte og «heltestatus»

Slik lokkes tenåringer i Vesten til terrorgruppen IS. Se IS-listen 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere hundre vestlige jihadister har sluttet seg til Den islamske stat (IS) i Syria. Tenåringer uten tilhørighet fristes med «heltestatus», samhold og hellig krig.

En tipunkts-liste, som viser hvilke velferdsgoder terrorgruppen IS tilbyr, har de siste ukene blitt delt i sosiale medier. Målet er å få så mange som mulig til å slutte seg til dem.

– IS ser etter tenåringer som er misfornøyd med livet, og med hvordan framtiden ser ut, sier en tidligere etterretningsoffiser i CIA til CNN.

– Tar sin ambisjon på alvor

Forsker på ytterliggående islamisme Lars Gule ved Høyskolen i Oslo og Akershus har ikke selv sett listen, men når han får den referert synes han den virker interessant. 

– Denne listen indikerer at IS tar sin ambisjon om å bygge den islamske stat på alvor. De vil ikke bare ha soldater, men familier. De vil tiltrekke seg alle muslimer, og viser til økonomisk støtte for kvinner og barn, og reklamerer for et multietnisk miljø, sier Gule. 

Forskeren mener det er grunn til å tro at listen er ekte. Punktene framstår som saklige og nøkterne. 

– Dette er en del av den samlede propagandaen. De vil vise at de IS ikke bare er en brutal gjeng som skjærer hodet av folk, og dreper yezidier. De vil også forsøke å danne en islamsk stat, sier Gule. 

Han tror ikke man skal forvente at IS får noen masseoppslutning på bakgrunn av denne listen. 

Jobbet som sjåfør

IS-medlemmene er ikke bare i felt og kriger, men kan også ha en rekke andre oppgaver. Et IS-medlem har tidligere fortalt Buzzfeed-korrespondent, Mike Giglio, at én av hans oppgaver var å hente nye rekrutter på flyplassen som en helt vanlig privatsjåfør.

– Han (IS-medlemmet, journ.anm.) fortalte at han da sto i ankomsthallen med et skilt med navnet til den utenlandske jihadisten. Deretter kjørte de til grensen og hvor han smuglet jihadisten inn, forteller Giglio til CNN.

Også her i Norge har PST vært svært bekymret for rekrutteringen av nordmenn som lokkes med jihad. I en rapport fra tidligere i år sier PST at de mener det er to grupper personer som blir radikalisert: De som søker trygghet og de som søker status.

Les PSTs rapport om norske fremmedkrigere

Vil tilby «passende militær bistand»

Den norske regjeringen er forberedt på å bli formelt spurt om å bidra militært i kampen mot Den islamske staten (IS) i Irak. Statsminister Erna Solberg (H) sier at det er kommet antydninger.

– Vi har ikke fått formelle henvendelser når det gjelder Irak. Men det er klart at antydningene kommer, og det vil sikkert komme i mer formelle former, sier Solberg til NTB.

Landene som deltok på Irak-konferansen i Paris mandag, ble enige om å tilby landet all nødvendig hjelp, inkludert «passende militær bistand», i kampen mot IS.