Totland: – Trist at prinsessen lar seg bruke i en slik sammenheng

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland er kritisk til prinsesse Märtha Louise sitt samarbeid med Lisa Williams, som sier at hun kan snakke med de døde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I dag holdt prinsesse Märtha Louise (42) og hennes samarbeidspartner Elisabeth Nordeng (46) et seminar sammen med Lisa Williams (41) i Oslo.

På seminaret hadde Williams en seanse hvor hun hevdet å formidle kontakt mellom publikum og døde som de ville komme i kontakt med. 

For å delta på seminaret, som var i regi av engleskolen Astarte Inspiration, måtte publikum betale 1.540 kroner, ifølge NTB.

Britiske Williams er et selverklært medium, som hevder at hun kan snakke med de døde. Hun har hatt stor suksess med sitt eget TV-program og en rekke seminarer.

Biskop: – Usmakelig

Prinsessens samarbeid med Williams blir møtt med kritikk. 

– Både det at hun mener at hun er i kontakt med avdøde og det at det er store penger i dette, oppfatter jeg som usmakelig, sier Tor Berger Jørgensen, biskop i Sør-Hålogaland bispedømme, til TV 2.

Se biskopens kritikk i videoen i toppen av saken. 

KRITISK: TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland mener at prinsesse Martha Louise dobbeltkommuniserer når hun sier at hun selv ikke vil snakke med de døde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KRITISK: TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland mener at prinsesse Martha Louise dobbeltkommuniserer når hun sier at hun selv ikke vil snakke med de døde. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

TV 2s kongehusekspert Kjell Arne Totland reagerer også på seminaret. 

– Jeg forstår godt at mange reagerer på prinsesse Märtha Louises og den såkalte Engleskolens rolle i denne sammenhengen. Det gjør jo også representanter for Den norske kirke, som hennes far, Kongen, selv ønsker at den kongelige familie fortsatt skal bekjenne seg til, sier Totland til TV 2.

– Jeg synes selv det er trist at prinsesse Martha Louise lar seg bruke i en slik sammenheng, legger kongehuseksperten til. 

LES KONGEBLOGGEN HER!

– Et eksperiment

Williams mener at det å snakke med de døde er en forlengelse av prinsessen og Nordengs fokus på å finne seg selv.

Prinsesse Martha Louise sier selv at hun og Nordeng ikke kommer til å snakke med de døde.

– Vi jobber ikke på den måten, men vi jobber i forhold til engler, sier Märtha til TV 2.

– For meg er dette å utvide horisonten. Vi gjør det som et eksperiment. Dette er noe jeg ikke helt vet hvor vil ta oss, men jeg må prøve og se om dette er noe som er fint, sier Märtha.

Totland: - De dobbeltkommuniserer

Totland mener at prinsessen og Nordeng legitimerer Williams virksomhet ved å stille opp sammen på et slikt seminar. 

– Slik jeg ser det, hjelper det lite at prinsessen og hennes kompanjong sier at de selv ikke tar kontakt med de døde. De opptrer på scenen og på plakater sammen med det internasjonalt kjente mediet Lisa Williams, som aktivt driver med slik kontakt, sier Totland. 

– Som sist når de fikk rettet slike anklager mot seg, har jeg en beklemmende følelse av at man bevisst dobbeltkommuniserer - for å nå et nytt lukrativt "marked" - også internasjonalt. Og hun vet nok også selv svært godt at det er hennes spesielle tittel og posisjon som gjør henne interessant - og som gir henne oppmerksomhet. Uten prinsesse-tittelen ville hun nok ikke på langt nær ha fått samme oppmerksomhet og gjennomslag, sier han.