Tor-Kristian Karlsen tviler på at Falcao vil komme tilbake i formen som gjorde ham til verdens beste spiss.  AFP PHOTO / EITAN ABRAMOVICH
Tor-Kristian Karlsen tviler på at Falcao vil komme tilbake i formen som gjorde ham til verdens beste spiss.  AFP PHOTO / EITAN ABRAMOVICH

– Det vil overraske meg stort om Falcao kommer tilbake på samme nivå 

... men Tor-Kristian Karlsen går tom for superlativer på spørsmål om colombianerens personlighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Se Manchester United - QPR søndag kl. 17.00 på TV 2 Sport Premium og tv2sumo.no!

Radamel Falcao ble lenge omtalt som verdens beste midtspiss, men etter en stygg kneskade er omtalen nå preget av store spørsmålstegn og nervøsitet.

Vil han komme tilbake til nivået fra Porto og Atlético Madrid?

Stjernespissen fyller snart 29 år og har tre alvorlige kneskader i bagasjen. Fotballekspert Tor-Kristian Karlsen tviler på at colombianeren vil komme tilbake til nivået som gjorde ham til verdens farligste spiss.

– Helt avhengig av farten

Tor-Kristian Karlsen fremhever målet på Camp Nou i desember 2012 som det beste eksempelet på Falcaos kvaliteter. AP Photo/Manu Fernandez
Tor-Kristian Karlsen fremhever målet på Camp Nou i desember 2012 som det beste eksempelet på Falcaos kvaliteter. AP Photo/Manu Fernandez

– Det vil overraske meg stort om han kommer tilbake til det samme nivået. Hvis Falcao skal være effektiv og produktiv, så må han være i 100% fysisk forfatning. I mine øyne er faktisk farten det viktigste for at han skal kunne levere på gammelt nivå.

Karlsen viser til Atlético Madrids bortekamp mot Barcelona i desember 2012, der Falcao ved flere anledninger parkerte Barças forsvar. Særlig imponerende var 0-1-målet, der colombianeren raste fra Sergio Busquets med motorikk som en travhest og en teknisk presisjon i ypperste verdensklasse.

– Kontrollen, farten, bevegelsen og avslutningen. Absolutt alt ved det målet er helt fantastisk. Det er den utgaven av ham de trenger og sannsynligvis hadde i tankene da de gjorde denne signeringen. Men dette så man aldri i Monaco, selv ikke før han ble skadet, hevder Karlsen.

Avhengig av fysikk - også i boksen

Foruten målet Karlsen trakk frem, vil mange trolig tenke på colombianerens mange utrolige avslutninger i boksen. Også her frykter Karlsen at han har mistet mye. 

– Han er som kjent en nier som kan møte og være et oppspillspunkt til tross for en beskjeden høyde. Bortsett fra høyden er den generelle fysikken i konseptet Falcao ellers strålende. Spørsmålet er hvordan dette vil se ut hvis han mister litt intensitet, eksplosivitet og reaksjonevne. Da vil han ikke lenger komme først på ballene og vinne de samme duellene.

Selv om Karlsen ikke tror at Falcao vil returnere til samme nivå, ser han heller ikke for seg at signeringen vil ende i komplett fadese. Mye av investeringen vil nemlig vinnes tilbake i form av kommersielle aktiviteter i Sør-Amerika, påpeker fotballeksperten.

– Sjeldent møtt en så høflig spiller

Mens fysikken er et stort spørsmålstegn, er Karlsen ikke i tvil om hva personen Falcao representerer. Karlsen har selv møtt Falcao og er raus med superlativene når TV 2 ber ham beskrive superstjernen.

– Jeg ble veldig imponert da jeg møtte ham. Jeg har sjeldent opplevd en så reflektert, moden og høflig spiller. Han har usedvanlig gode manerer.

Foruten å være en mann med godt og høflig lynne, har Falcao også brukt en betydelig mengde tid på selvstudier.

– Tidlig i karrieren studerte han journalistikk ved siden av fotballen. De siste to-tre årene har han brukt mer tid på økonomi. Videre har han også studert engelsk på si. Man kan gjerne tenke seg at det er en selvfølge for profesjonelle spillere å lære seg engelsk, men det er det virkelig ikke, sier Monacos tidligere daglig leder.

Ifølge Karlsen er han heller ikke alene om å beundre Falcaos personlighet.

– Jeg har snakket med andre som har fulgt ham i andre perioder av karrieren. Melodien er alltid den samme. I fotball pleier det alltid å være noen som har noe negativt å si om spillere, men i Falcaos tilfelle snakkes det bare om hvor varm og ydmyk han er.