Head up-display blir mer og mer vanlig - og utvikles i stort tempo. Utstyrsleverandøren til bildindustrien, Continental, har nå laget det de kaller framtidens head up-display. Systemet er ventet å komme i produksjon i 2017.
Head up-display blir mer og mer vanlig - og utvikles i stort tempo. Utstyrsleverandøren til bildindustrien, Continental, har nå laget det de kaller framtidens head up-display. Systemet er ventet å komme i produksjon i 2017.

Snart kan dette bli bilhverdagen din

Bruker kino-teknologi for å sende informasjon opp i frontruta.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
annonse

Bruken av såkalt head up-teknologi øker bare mer og mer. Det startet i flyindustrien, der viktig informasjon ble projisert opp i vinduet, og har etterhvert blitt mer og mer vanlig også i biler.

Det startet ganske primitivt, men nå har flere modeller head up-display i farger, med visning av alt fra turteller, skiltavleser, speedometer, varslingsmeldinger, hvilke assistsystemer som er aktive og navigasjon.

Utstyrsleverandøren Continental, som var de første som laget head up-display i farger, er nå i ferd med å videreutvikle konseptet ytterligere. 

Les også: Vil at cruise control skal bli påbudt

2017

Augmented Reality Head-Up display, eller AR-HUD, er betegnelsen på det nye head-up displayet som planlegges å settes i produksjon i 2017. Det bruker teknologien "utvidet virkelighet", og supplerer utvendig visning av trafikkforholdene foran bilen med virtuell informasjon for sjåføren.

Snart vil frontruta kunne be deg bremse og svinge.

Les også: Utstyret du "må ha" når du kjøper bil

Hjelper deg med riktig sporvalg

Systemet har i følge Continental flere nyvinninger, som blant annet at head-up displayet kommuniserer med andre sikkerhetssystemer i bilen. Bruker man Adaptiv Cruise Control vil displayet visualisere andre biler i trafikken, og kan for eksempel oppdage trafikk på veien før du får øye på dem selv.

Systemet vil også fortelle deg at bilen foran bremser før du selv oppdager det, og hjelpe deg med å velge det riktige sporvalget inn mot et kryss

Les også: Denne dingsen kan redde livet ditt

- Mer komfortabelt og økonomisk

- I en verden som blir stadig mer kompleks, så avlaster AR-HUD sjåføren med ny kvalitetsinformasjon i frontruta. Systemet vil hjelpe sjåføren og forklare bedre det han ser. Dette systemet vil gjøre kjøreopplevelsen tryggere, mer komfortabel og mer økonomisk. Sjåføren vil motta viktig informasjon uten å måtte ta øynene bort fra veien, forteller Helmut Matschi som er leder av interiørdivisjonen i Continental.

Det nye head-up displayet er nå i utviklingsfasen og er integrert i en demo-bil.

Les også: Snart er dette standardutstyr i bilen din

Ser det du ikke ser

Med AR-HUD flytter man virtuell informasjon direkte til sjåførens synsfelt. Det blir full fargegrafikk med samme teknologi som brukes i avanserte kino projektorer.

Det nye head-up displayet kan for eksempel hjelpe føreren ut av et uoversiktlig kjørefelt ved at systemet ser mer enn det sjåføren klarer.

- Dette starter en ny samhandling mellom bilen og sjåføren. Bilen viser føreren hva assistentsystemene kan se og hva de gjør. Dette skaper tillit og vil også bidra til å skape aksept for nåværende og fremtidige kjørefunksjoner. Informasjonen vil også vises der sjåføren intuitivt ser først, i kjøreretningen, sier Matschi, i en pressemelding.

Det nye head up-systemet vil varsle om bremsende biler før du selv oppdager det, kan
Det nye head up-systemet vil varsle om bremsende biler før du selv oppdager det, kan "se" trafikk før sjåføren selv kan oppdage den, og varsler om hvilke sporvalg som er best å benytte seg av.

Les også: Dette utstyret kan det bli dyrt å droppe

 

Laster inn forumet...