Albert (20) og Pål (24) betalte 28.500 kroner for ingenting

«TV 2 hjelper deg» avslører hvordan kriminelle bander inntar det norske boligmarkedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nettsvindel brer om seg i stadig større omfang. Kriminelle bander tjener nå mer penger på datarelatert svindel enn de gjør på prostitusjon og narkotikahandel til sammen.

Mange av ofrene er nordmenn som vil leie bolig. «TV 2 hjelper deg» tok opp jakten på det vi trodde var én enkelt utleiesvindler, men fant noe som var mye større.

Sto plutselig uten sted å bo

Vi møtte student-brødrene Albert (20) og Pål Øien (24) i Trondheim. De måtte starte studietida i fjor høst med å sove hjemme hos kompiser, fordi de hadde blitt lurt av en utleiesvindler.

– Jeg sendte 28.500 kroner til en konto i England, og det skulle jeg ikke ha gjort. I ettertid ser jeg jo hvor dumt det kan virke at jeg gjorde det, men utleieren overbeviste meg med egen hjemmeside og et eiendomsmeglerfirma som betalingen skulle gå gjennom. Alt virket veldig proft, og jeg ble overbevist, forteller Albert til «TV 2 hjelper deg».

Han og broren skulle leie sammen, og de hadde blitt lovet at nøklene skulle komme i posten straks de hadde betalt depositumet på 28.500 kroner. Men da nøklene aldri kom, og utleieren ikke lenger var å få tak i, oppsøkte de leiligheten. Der var det ingenting.

– Da var vi skuffa og forbanna, for da skjønte vi at dette bare var svindel, forteller de.

«TV 2 hjelper deg» fant flere boligannonser som var svindelforsøk. Foto: TV 2
«TV 2 hjelper deg» fant flere boligannonser som var svindelforsøk. Foto: TV 2

Internasjonal bande

TV 2 hjelper deg har i flere måneder søkt etter det vi trodde var en enkelt utleiesvindler på nettet, men kom til slutt over noe som var mye større.

Stein Møllerhaug, som er sikkerhetsrådgiver og teknisk sjef i Digital Bevisanalyse AS, har bistått oss i letingen. Han konkluderer slik:

– Jeg vil vurdere at dette her er mennesker som jobber med organisert kriminalitet, eventuelt en mafiagruppe, som har satt dette i system, at de jobber internasjonalt, og at de har store inntekter på dette.

TV 2 hjelper deg fant den samme leiligheten til
leie flere europeiske byer. Her ser du annonsene fra Oslo og Luxembourg. Faksimile.
TV 2 hjelper deg fant den samme leiligheten til leie flere europeiske byer. Her ser du annonsene fra Oslo og Luxembourg. Faksimile.

Han baserer denne vurderingen blant annet på en vending søket vårt tok etter sommeren. Da dukket plutselig en falsk leilighet som hadde vært til utleie i Oslo, opp i flere Europeiske byer.

Etter å ha gjort et bildesøk på noen av bildene fra den norske annonsen, fant vi utleieannonser med den eksakt samme leiligheten i Zürich, Luxembourg og Berlin.

– Og dette er jo bare én leilighet. Hvor mange andre leiligheter har de? Dette sier jo noe om at dette er en ganske stor operasjon, at denne ikke er spesifikk for Norge, og at dette er en bande som jobber internasjonalt, sier Møllerhaug.

I dag, 11.september 2014, ligger annonsen for leiligheten i Luxembourg fortsatt ute til leie, se hele annonsen her. Annonsene fra de andre europeiske byene er fjernet fra nettet.

Slik gjør de det

E-post fra svindlerne. Foto: TV 2
E-post fra svindlerne. Foto: TV 2

Da «TV 2 hjelper deg» begynte å lete etter falske annonser på nettet før sommeren, kom vi blant annet over fire annonser som så mistenkelig like ut. De hadde identisk tekst og samme fantastisk lave pris, men var i fire forskjellige norske byer. Og de hadde samme utleier, en engelskmann.

Vi opprettet flere alias på epost, og tok kontakt med utleier og lot som vi var interessert i hver og en leilighet. Vi fikk raskt de samme standardsvarene, som hovedsakelig var på engelsk. Utleieren skrev at han bodde i London, at han ikke hadde mulighet til å møte oss, men hvis vi betalte på forskudd, så skulle han sende nøklene via Expresstransporttjenesten TNT.

Men TNT driver ikke med slike depositumstjenester. Likevel kommer det stadig folk som tror de kan få hentet nøklene sine til resepsjonen på hovedsentralen deres.

– De har med seg dokumentasjon med TNT-logo og alt ser veldig realistisk ut, så de blir jo veldig skuffa når de oppdager at det bare er en svindel. For de har jo betalt inn mye penger, og de taper mye penger, forteller resepsjonist Rita Bakk i TNT, som møter de fortvilte ofrene.

Svindlerne misbruker altså etablerte firmanavn og overbeviser deg om at det er trygt å sende penger på forskudd. De skriver ofte at de bor i England og ikke kan møte deg, men forsikrer deg om at du skal få tilsendt nøkler straks et depositum er betalt.

Vi har ikke fått svar fra noen av utleierne vi har vært i kontakt med, etter at vi avslørte for dem at vi har oppdaget svindelen deres.

Studiestart er høysesong for utleiesvindlerne

«TV 2 hjelper deg» har snakket med flere studenter, som forteller at de enten har blitt forsøkt svindlet selv, eller de har hørt om andre som har vært uheldige.

Kommunikasjonsdirektør Halvard Danielsen i Studentsamskipnaden i Trondheim, bekrefter at utleiesvindel er et problem.

– Dessverre vet vi at folk blir lurt når dem skal skaffe seg bolig. Studenter er sårbare, de er unge, de har lite erfaring, har ikke vært i boligmarkedet før. Mange av dem er heller ikke i byen, de mangler nettverk, og kan kanskje ikke komme seg til byen for å se på boligene, forklarer han.

Politiet har også bekreftet overfor «TV 2 hjelper deg», at henvendelser som gjelder falske boligannonser topper seg rundt studiestart. De forteller samtidig at de ikke har ressurser til å prioritere etterforsking av nettsvindel, da slike saker ofte er veldig vanskelig å oppklare, i hvert fall når gjerningsmannen sitter i utlandet.

Gode råd når du skal leie bolig

Studentene Albert og Pål Øien hadde ikke mulighet til å gå på visning selv, fordi de fortsatt bodde og jobbet i hjembyen Ålesund mens de var på jakt etter bolig i Trondheim. Derfor måtte boligletingen foregå over nettet.

– Ikke gjør som oss, men kom deg på visning. Hvis ikke du kan gå selv, prøv å få noen andre til å gå for deg, så du får forsikret deg om at boligen faktisk eksisterer, råder de.

Her er flere gode råd

  • Vær skeptisk når du handler på nettet.
  • Ikke betal på forskudd, før du har fått nøkkelen i hånda.
  • Opprett depositumskonto i bank selv.
  • Ikke betal penger til utlandet.
  • Ring og snakk med utleier, ikke bare ha kontakt over nettet.
  • Gå på visning, eller få noen andre til å gjøre det for deg.
  • Vær ekstra skeptisk hvis tilbudet er for godt til å være sant, da kan det godt hende at det er det.