Alle trodde Zilla (25) var på drømmeferie. Sannheten fikk mamma til å gråte

Nederlandsk student lurte alle på Facebook trill rundt med bildene sine. 
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.
NYTT PROFILBILDE: Zilla la ut dette bilde fra «jungelen» på Facebook. Foto: Faksimile
NYTT PROFILBILDE: Zilla la ut dette bilde fra «jungelen» på Facebook. Foto: Faksimile

Bilder på stranda, undervannsbilder med eksotiske fisker, besøk i et tempel og nattlige Skype-samtaler med foreldrene fra det de trodde var et hotellrom i Thailand.

I fem uker trodde Zilla van den Borns (25) Facebook-venner og familie at hun var på rundreise i Asia.

Zilla var ikke på tur. Hun satt hjemme i leiligheten sin i Amsterdam og boltret seg i Photoshop. I 42 dager gjemte hun seg for alle for å fullføre et helt spesielt prosjekt.

Den eneste som visste hvor Zilla egentlig var, var kjæresten hennes.

SKRYTEALBUM: Zilla la ut svært mange bilder fra den fiktive reisen på Facebook. Foto: Faksimile.
SKRYTEALBUM: Zilla la ut svært mange bilder fra den fiktive reisen på Facebook. Foto: Faksimile.

Zilla manipulerte bilder av seg selv inn i gruppebilder med asiater, klippet seg selv inn i bilder av eksotiske restauranter - og alt la hun ut på Facebook-siden sin for å gi inntrykk av at hun storkoste seg på reisen.

Det alle trodde var en eksotisk reise i Asia, var i virkeligheten et universitetsprosjekt som nå er blitt til boka «Sjezus zeg, Zilla».

– Jeg gjorde dette for å vise mennesker at vi filtrerer og manipulerer det vi viser frem i sosiale medier. Vi skaper en verden på nett som virkeligheten aldri vil kunne overgå, sier hun til nederlandske Nieuws.

I TEMPELET: Zilla lot som om hun besøkte et tempel i Thailand. Egentlig var hun i et tempel i Amsterdam. Foto: Facebook
I TEMPELET: Zilla lot som om hun besøkte et tempel i Thailand. Egentlig var hun i et tempel i Amsterdam. Foto: Facebook

Snorklet i kjelleren

De thailandske restaurantene hun tilsynelatende besøkte var ofte thai-restauranter i Amsterdam. Flere av de fargerike matrettene hun la ut, hadde hun laget i sitt eget kjøkken. Tempelet hun skrev var i Thailand, var også i hjembyen.

«Havet» hun svømte og snorklet i sammen med fargerike fisker, var bassenget i kjelleren i blokka hun bor i. Fiskene ble manipulert inn i etterkant. Hun tok også solarium og smurte seg inn med selvbruningskrem.

Se hvordan Zilla lurte alle i videoen over.

Gamle julelys = orientalsk hotell

Zilla tok steget helt ut, og med gamle julelys og to parasoller innredet hun soverommet sitt som et orientalsk hotellrom. Fra rommet Skype-ringte hun foreldrene sine midt på natta, bare for å få dem til å tro at hun virkelig var i Asia.

Etter 42 dager på «reise», tok hun på seg sjal og solbriller og satte seg på toget til flyplassen Schiphol. Etter en liten tur innom do, hvor hun tok på seg solpudder, løp hun mot de ventende foreldrene som trodde at hun akkurat hadde landet.

Først etter at foreldrene hadde hentet henne og gitt henne det de trodde var en stor velkommen-hjem-klem, fortalte Zilla sannheten ved å vise en video frem til sine nærmeste.

I videoen viste hun hvordan hun hadde manipulert alle bildene, og hvordan hun hadde gått frem for å lure alle. Morens tårer rant, mens bestemoren ble rasende. Flere av familiemedlemmene bannet da de fikk vite sannheten.

Zilla, som også filmet familiens reaksjoner på avsløringen, forteller at spesielt moren har hatt vansker med å forstå hvorfor hun narret henne til å tro at hun var i en annen del av verden.

– Målet var å vise hvor vanlig og enkelt det er å forvrenge virkeligheten. Alle vet at bilder av modeller blir manipulert. Men vi overser ofte det faktum at vi manipulerer virkeligheten også, sier hovedpersonen selv.

Hun forteller også at hun nesten ikke våger å legge ut noe på Facebook mer, da hun frykter at ingen vil tro på henne - spesielt moren.