Dette er Obamas plan for å utslette IS

Natt til torsdag fortalte president Barack Obama verden hvordan USA skal angripe og nedkjempe Islamsk Stat (IS).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Like før klokken 03.00 natt til torsdag gikk president Barack Obama på talerstolen i Det hvite hus.

Med hele verdenspressen som tilhørere la han fram kampstrategien på hvordan USA skal bekjempe terrorgruppen Islamsk Stat (IS) i Irak og Syria. 

Se hele talen øverst i saken. 

Fire punkter

Presidenten åpnet med å understreke at hans viktigste mål er å ivareta sikkerheten til amerikanske borgere.

– Vi ser at små grupper kan gjøre store skader, og én av disse gruppene er IS. De dreper kvinner og barn. De voldtar og henrettet fangene sine. IS truer sikkerheten til innbyggere i Irak og Syria, sa Obama. 

Han listet deretter opp fire punkter for hvordan USA skal nedkjempe IS. 

– For det første skal vi bruke luftangrep i stor grad. Vi skal jakte terroristene hvor enn de er, enten det er i Syria eller i Irak. Truer du USA er du ikke trygg noen steder, sa presidenten. 

USA vil utvide luftangrepene langs den irakiske grensen for å treffe IS der de befinner seg. 

– For det andre skal vi sende ytterligere 475 soldater til Irak. De skal ikke delta i kamper på bakken, men bistå med trening, utstyr og støtte til irakiske styrker, sa Obama. 

Samarbeid og humanitær støtte 

Presidenten var klar i sin tale. 

– Målet er klart. Vi skal bryte ned og fullstendig ødelegge IS.

Presidenten sa ingenting om når operasjonene skal være gjennomført, og det er er derfor uklart hvor lenge krigen mot IS vil pågå. 

Som et tredje punkt i strategien sa Obama at USA skal samarbeide tett med andre myndigheter og etterretningstjenester, for å ha best mulig informasjon om IS og deres planlagte angrep. Han sier blant annet at de vil gjøre det de kan for å kutte pengestrømmen til terroristene.

– For det fjerde skal vi fortsette med humanitær hjelp i området, både til muslimer og kristne. Vi kan ikke la religiøse grupper bli utslettet, sa Obama. 

Nedkjempe

Obama var svært tydelig på at målet er å knuse IS, og utslette terrorgruppen. Han understrekte også at IS ikke er islamsk, og at ingen religion tolererer drap på uskyldige.

– Denne antiterror-kampanjen vil gjennomføres med en jevn og stødig innsats med et mål om å nedkjempe IS. Det vil skje ved hjelp av luftangrep og via våre samarbeidsstyrker på bakken, sa Obama.

I kampen mot IS vil presidenten ikke benytte seg av amerikanske tropper på bakken i Irak og Syria. 

– Det vil ikke involvere amerikanske tropper kjempende på utenlandsk territorium. Jeg vil at det amerikanske folket skal forstå at dette er annerledes enn krigene i Irak og Afghanistan, sa presidenten. 

I talen søkte presidenten støtte fra USAs allierte, i kampen mot terrorgruppen. Om to uker skal Obama søke ytterligere støtte i et møte med FNs sikkerhetsråd. 

Kampstrategien Obama la fram sammenligner han med operasjoner mot terrorister i Somalia og Jemen.  

Umiddelbar militærstøtte 

Kun timer før presidenten gikk på talerstolen informerte Det hvite hus at amerikanske myndigheter også har lovet nærmere 160 millioner kroner i umiddelbar militærstøtte til Irak. 

Militærstøtten skal fordeles mellom regjeringen i Bagdad og regjeringen i de kurdiske områdene og er øremerket opplæring og trening av sikkerhetsstyrkene.Støtten skal brukes til å bekjempe IS. 

Mens Obama la fram sine militære planer er utenriksminister John Kerry på reise i Midtøsten. Han er der for å samle informasjon fra landene som er blitt ofre for IS' grusomheter. USA ønsker å bygge en koalisjon i kampen mot IS. 

Det var da to amerikanske journalister ble henrettet av IS at mange mente Obama burde reagere kraftigere. USA har gjentatte ganger sagt at de ikke vil forhandle med IS på noen måte. Henrettelsene av journalistene var et svar på luftangrepene USA allerede har uført i Syria.