Snakker ut om kreft i ny TV 2-serie:

Alexander (34) satt livet på vent da han fikk lymfekreft

– Man vet ikke om man kommer til å leve eller dø.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For fire år siden, da Alexander Araya var 30 år gammel, fikk han den tunge beskjeden fra legene om at han hadde lymfekreft.

På dette tidspunktet skulle han søke seg inn på ingeniørstudier, og planla et liv som student i Kongsberg. Plutselig ble livet satt på vent istedenfor.

– Det var tøft å få en slik beskjed. Vanskeligere blir det når cellegiften kjører deg mentalt og fysisk langt ned. Man vet ikke om man kommer til å leve eller dø, forteller Alexander til TV 2.

Samtidig som han fikk vite at han hadde lymfekreft, ble det også oppdaget en svulst på halsen hans. Denne ble kontrollert via ultralyd i månedene han gikk på cellegift.

Nytt sjokk

Ett år etter lymfekreften ønsket legen å ta en biopsi av klumpen på halsen, som ikke hadde vist tegn til å verken vokse eller krympe under behandlingen.

Noen måneder før Alexander skal begynne på maskiningeniør i Kongsberg, får han vite at han har kreft i skjoldbruskkjertelen. 

Alexander Araya har fått kreft to ganger i løpet av kort tid. Her har han nettopp blitt operert for kreft i skjoldbrukskjertelen. Foto: TV 2
Alexander Araya har fått kreft to ganger i løpet av kort tid. Her har han nettopp blitt operert for kreft i skjoldbrukskjertelen. Foto: TV 2

Det er på dette tidspunktet at vi møter Alexander i TV-programmet «Kampen for livet», der han forbereder seg til en operasjon for å fjerne klumpen. 

– Jeg ble veldig frustrert, for jeg fikk flashback til da jeg hadde lymfekreft, med cellegift og hele den prosessen der. Endelig skulle jeg starte på min utdanning, også hadde jeg kreft igjen, sier han i programmet.

Bivirkninger

Alexander var redd alt bare skulle stoppe opp igjen, og fryktet han måtte gjennomgå den tunge prosessen som ved lymfekreften.

– Jeg satt livet på vent da jeg hadde lymfekreft. Man vet jo ikke om behandlingen vil funke eller ei. I starten fikk jeg cellegift annen hver uke. De syv første dagene etter behandlingen var jeg sengeliggende, kvalm, ømfintlig for lys, lyd og lukter. Jeg ville bare være i fred. Så fikk man én uke der man følte seg fin. For hver gang så blir kroppen mer og mer kjørt, og jeg begynte virkelig å grue meg til hver behandling.

Fant indre styrke

Da behandlingen var over, gikk han inn i en boble. Det som hjalp var å dra på rehabiliteringene og møte andre kreftpasienter, som hadde mange av de samme tankene som ham selv.

– Når man er i en slik situasjon, så kan man for eksempel tenke at «dør jeg så dør jeg». Det er ikke alle som er mottakelig for det. På rehabiliteringen så fikk jeg bearbeidet tankene og lagt dem til side, sånn at jeg klarte å gå videre.

Selv om alt så mørkt ut en periode, så klarte Alexander å finne en indre styrke som holdt motet oppe.

– Det er hardt å ikke vite at påkjenningen du blir påført vil hjelpe eller ikke, men man må bare være positiv, og tenke at man skal kjøre på.

Møt Alexander i «Kampen for livet» på TV 2 onsdag kl. 21.40.