Nakendyr er den nye kjæledyrtrenden

– Det er som å klappe på en varm fersken!

Du trodde kanskje at marsvin er små, lodne vesener med mye pels som man kan kose på. Det er en sannhet med modifikasjoner – for nå kommer den nakne varianten av dyrene for fullt inn i norske kjæledyrhjem.

Nakenhunder er et velkjent fenomen, men nå er også nakenrotter, nakenmarsvin og nakenkatter på markedet.

Den første tanken som slår deg er at de nye rasene er avlet fram for å gi kjæledyr til allergikere. Men dyrene er ikke garantert allergifrie, selv om mange sier de reagerer mindre på dem enn på andre dyr. Nei, årsaken er ganske enkel:

– Det er rett og slett fordi de er innmari kule, forteller nakenmarsvin-entusiast Rikke S. Hagen (25).

– Noen synes de er stygge

MERKELIG VESEN: Nakenmarsvinet Hubbahubba poserer villig for kameraet. Foto: Rikke S. Hagen.
MERKELIG VESEN: Nakenmarsvinet Hubbahubba poserer villig for kameraet. Foto: Rikke S. Hagen.
NAKENPUS: Sinah er litt av en diva, forteller eierne Line Lyseggen og Marius Nerbø. Foto: Privat.
NAKENPUS: Sinah er litt av en diva, forteller eierne Line Lyseggen og Marius Nerbø. Foto: Privat.

For hva er vel kulere enn når besøkende titter ned i marsvinburet, og istedenfor å finne den velkjente, lodne profilen av et marsvin, så blir de møtt av de store øynene på det som ser ut som en søt blanding av rotte og minigris. Huden er helt naken, bortsett fra en stor bart på snuten.

– Det er jo noe helt spesielt. De fleste synes ikke de er så veldig pene, noen synes de er direkte stygge, og de fleste synes de er veldig kule, forteller Rikke, som er nestleder i Norsk Marsvinklubb. 

Rikke forelsket seg så i nakenmarsvinene at hun startet et oppdrett. Siden 2012 har hun hatt 21 kull.

– Personligheten er til å smelte av. Rasen er litt mer nysgjerrig enn vanlige marsvin. De er litt tammere, og spiser mye mer mat fordi de trenger mer energi på grunn av varmetapet. I tillegg trekker den mer mot varme steder, og liker seg veldig godt i varme fang, kanskje under et teppe, forteller Rikke.

En feil som oppsto i laboratorium 

Marsvinene krever at innetemperaturen er 22-23 grader, og selv om det ikke er vanlig å kle på dem, er det lurt å gi dem små fleece-soveposer som de kan varme seg i.

Rasen oppsto ved en feil i et laboratorium i Canada i 1978. Forskerne fant ut at det var praktisk med en nakenrase slik at de kunne forske på hudsykdommer. Rasen forvillet seg så inn i de private hjem, hvor de ble godt mottatt.

I dag finnes det fire godkjente oppdrettere i Norge, og noen til under etablering. Det er stor interesse for den snåle rasen, og kullene blir solgt ut fort.

Nakenkatt – som en varm fersken

Også nakenkatter er en rase under anmarsj. Line Lyseggen (40) kom borti rasen fordi kjæresten hadde en nakenkatt da de ble sammen.

– Jeg må innrømme at jeg var veldig skeptisk, men med en gang jeg ble kjent med den, ble jeg frelst. Dette er en rase man må like. De har en sterk personlighet! De er ikke akkurat pene, men de er vakre på en annen måte. Det er nok personligheten, ler Line. 

– Det er som å klappe på en varm fersken!

Også denne rasen oppsto ved en genetisk feil i Canada.

Kan bli solbrente eller kalde

Da veterinær Torill Moseng besøkte «God Morgen Norge» onsdag, forteller hun at det er viktig å tenke på de utfordringene som er spesifikke for hårløse dyr.

– Når man har disse kjæledyrene, er det noen ting man må tenke på siden de ikke har pels. Når man tar dem med ut i solen så kan de bli solbrente, så de må dekkes til. Samtidig har de mye mer tap av varme, så man må passe på at det er varmt nok. De spiser også mer for å holde seg varme, og er mindre beskyttet, sier Torill Moseng.

Se besøket hos «God Morgen Norge» her: