Northug tjener penger på bokavsløringene

Inntektene deles mellom forfatter og hovedperson, opplyser forlaget.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Onsdag lanserte Aschehoug overraskende boken «Northug - en familiehistorie» av Sverre M. Nyrønning.

Der avslører Northug alt om fyllekjøringen som endte med at han krasjet bilen. Blant annet kom det frem at promillen var 1,65, og at han holdt en fart på mellom 80 og 90 kilometer i timen i 40-sonen der hendelsen skjedde.

Begge deler kvalifiserer til fengselstraff, forklarer advokat Randi Gustad til TV 2.

Følger vanlig prosedyre

Boken som omtaler den kriminelle hendelsen vil gi en form for økonomisk gevinst for Northug.

– Som vanlig i slike tilfeller deles inntektene mellom forfatter og hovedperson(-er), etter den nøkkelen partene er blitt enige om, sier Mona Ek i Aschehoug til TV 2.

Hun ønsker ikke å si hvordan den nøkkelen er fordelt i dette tilfellet.

– Det er tall vi ikke går ut med.

Forfatter Sverre M. Nyrønning vil ikke kommentere det.

– Hvordan de rent kontraktsmessige forhold er mellom meg og forlaget blir mellom oss.

– Måtte bli et kapittel til

Bokprosjektet kom i gang høsten 2013, og store deler av manuset var klart før hendelsen 4. mai.

– Det sa seg selv at det måtte bli et kapittel til. Manusarbeidet var kommet langt, store intervjuer var gjort og store mengder informasjon var hentet inn. Så kom 4. mai, og det er blitt en egen historie i historien, sier forfatter Sverre M. Nyrønning til TV 2.

– Den henger sammen med grunntanken i den opprinnelige historien. En sterk familie som evner å stå imot når stormen raser som verst.

Oppsiktsvekkende timing

Northug har innrømmet hendelsen, og har sagt at han er klar til å ta sin straff. Boklanseringen kommer kort tid før rettsaken mot ham kommer i gang.

Det mener forfatter Nyrønning er naturlig.

– Det er en konsekvens av at en bokprosess tar tid, så foreligger boken og da er det naturlig å få ut boka. Den inneholder også nyheter, da var det greit å få den ut, sier Nyrønning.

– Hvem bestemte at promillenivået og fartsoverskridelsene skulle publiseres i boken?

– Det var meg som forfatter. Det var jeg som drev prosjektet, men de vet jo at disse opplysningene kommer i boken.

Markedsføringsekspert Trond Blindheim er ikke overrasket av timingen, som han mener er nøye planlagt av Northug-familien.

– Det er helt perfekt. Det er slik at det vil bli veldig mange sitater i mediene. Northug-familien har på den måten tatt styringen med hvordan dette skal iscenesettes i mediene. På den måten har man mer styring på hvordan dette blir vinklet i mediene, sier rektoren ved Markedshøyskolen til TV 2.

– Det er noe som kan diskuteres opp og ned i mente med tanke på etikk, at man kan snu denne situasjonen til å faktisk tjene penger på dette, men Petter Northug kan jo donere disse pengene til Trygg Trafikk eller en kampanje mot promillekjøring i alminnelighet.

Northug bidro selv

Petter Northug selv kommenterer boken på følgende måte.

– Jeg er glad for at det foreligger en bok om familien Northug. Jeg har selv bidratt til boken gjennom flere intervjuer med forfatteren, skriver Northug selv på sin blogg.

– Jeg vet at boken skildrer i dybde og bredde det som skjedde etter min tankeløse handling 4. mai. Selvsagt er det greit at de nærmest berørte, mamma, pappa, Are, også får fortelle hvordan de opplevde situasjonen, og jeg skal tåle å lese beretningene deres.

Etter skandalen har Petter Northug fremstått som en angrende synder og en ny mann.

Nyrønning tror det er permanent.

– Jeg tror vi får se en litt mindre breial og litt mer rolig Petter i sesongen som forhåpentligvis ender med suksess i Falun, sier forfatteren.

TV 2-ekspert Johan Kaggestad tror Northug har forsonet seg med at han må sone i fengsel for lenge siden, og at han mentalt er bedre rustet enn på lenge.

Spørsmålet er hvordan en eventuell soning vil påvirke treningsmuligheten.

– Petter Northug var i ferd med å miste ydmykheten og mistet treningsfokus. Han ble en dårlig skiløper. Etter denne hendelsen har han tatt seg selv i nakken og innsatt at det å gå på ski og å trene er morsomt, og at det er det han vil, sier Kaggestad.

– Jeg tror han mentalt er ferdig med hendelsen og har forståelsen for at han må i fengsel. Det som gjenstår er det praktiske med soningen og hvordan treningen påvirkes.