KOMMER MED KRITIKK AV SKIFORBUNDET: Petter Northug. 
Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
KOMMER MED KRITIKK AV SKIFORBUNDET: Petter Northug. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix

Northug i strupen på Skiforbundet: – Det er verst i jentemiljøet

– Du skal nesten ikke gjøre noe som helst utenfor boksen før Norges Skiforbund opplever det som en provoserende handling, mener Petter Northug.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Oslo (TV 2 Sporten): Petter Northug kommer trolig aldri til å bli en del av Skiforbundets landslagsgruppe igjen. Til det er konfliktnivået mellom partene alt for høyt.

Det kommer frem i boken «Northug. En familiehistorie», som ble lansert onsdag.

Hovedårsaken er en konflikt som utspant seg helt tilbake i 2006. Northug følte seg ført bak lyset av landslagsledelsen da han ble vraket til vinterlekene i Torino.

Dyp konflikt
Northug sier i boken at han var i kalasform, og ble lovet plass som deltaker i den norske troppen dersom han gjorde det bra under NM på Kongsberg. Men Northug, som den gang var 20 år gammel, ble vraket uten å få begrunnelse.

– Jeg ble offer for et kompisuttak, oversett og ydmyket og har aldri fått en forklaring, beklagelse eller unnskyldning. Det som skjedde, virker fortsatt uforståelig, og ligger i uoppklartmappen min. Ydmykelsen tenner meg også i dag, er en motivasjonsfaktor. Jeg sto alene, klar til dyst, visste at familien min var der for meg, men forstod også livets krefter selv, sier Northug.

Måtte stå skolerett
Northug ramser deretter opp en rekke konflikter han har hatt med Norges Skiforbund frem til bruddet i 2013:

  • I 2008 måtte han stå skolerett foran landslagskollegaene etter å ha blitt beskyldt for å bidra for lite på trening.
  • Samme år måtte han betale en bot på 16 000 kroner for å ha deltatt i et underholdningsprogram på NRK kledd i et merke for en personlig sponsor
  • I 2009 ble konfliktnivået enda høyere da Northug startet et samarbeid med Red Bull
  • Året etter meldte han forfall til oppstarten av en samling i regi av Olympiatoppen, men etter å ha blitt friskmeldt av legen spilte han kamp for fotballaget sitt Mosvik. Da han kom på samling ble Northug ifølge seg selv satt i en gapestokk-situasjon foran landslagsledelsen og måtte svare på hvorfor han spilte fotball da han meldte seg syk.

– Eksemplene på alvorlig friksjon er mer enn de nevnte, og i sum ble de til slutt for mange, sier Northug, som oppsummerer tiden på landslaget slik:

– Du skal nesten ikke gjøre noe som helst utenfor boksen før Norges Skiforbund opplever det som en provoserende handling. Den minste hendelse kan bli oppfattet som kontroversiell, og verst er det i jentemiljøet. Blir du betraktet som kontroversiell, kan du lett føle deg ensom, sier Northug.

Landslagssjef Vidar Løfshus kjenner seg ikke igjen i kritikken. 

– Det var en veldig generell betrakning. Han burde kommet med eksempler. Jeg vet ikke hva han legger i kontroversiell, sier Løfshus.

– Er det lavere takhøyde i jentemiljøet enn i herremiljøet?

– Nei, absolutt ikke. Det må Petter stå for. Jeg vet ikke hva han mener med kontroversiell. Er det kontroversielt å ha på seg rosa truse eller er det kontroversielt å spille poker? Hvis han har noe kjøtt på beina må han følge det opp. Det blir bare påstander, sier Løfshus.

– Følte han seg ensom på landslaget?

– Det har han aldri sagt til meg. Hvis han følte seg ensom måtte han sagt fra, sier Løfshus.  

Nekter å komme tilbake på landslaget
Northug står fast på at en retur til Norges Skiforbund aldri vil bli aktuelt.

– Petter har gjentatte ganger fastslått at det er uaktuelt å gå tilbake til landslaget, og at hvis han skal tvinges tilbake dit for å delta i verdenscupen og internasjonale mesterskap, vil han heller velge å gå langløp, for eksempel Marcealonga og Vasaloppet, som økonomisk er vel så interessant, konstateres det i boken.