PROMILLEKJØRTE: En ny bok avslører at Petter Northug jr. hadde 1,65 i promille den natten han promillekjørte og krasjet sin egen Audi A7 4.mai i år. – Man må drikke noen mengder for å oppnå denne promillen, sier rusekspert til TV 2. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
PROMILLEKJØRTE: En ny bok avslører at Petter Northug jr. hadde 1,65 i promille den natten han promillekjørte og krasjet sin egen Audi A7 4.mai i år. – Man må drikke noen mengder for å oppnå denne promillen, sier rusekspert til TV 2. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Northug hadde  1,65 i promille:
– Ikke bare et par halvlitere

Promillenivået Petter Northug jr. hadde under ulykkesnatten, blir ifølge rusekspert sett på som høyt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag kom det frem at Petter Northug jr. skal ha hatt 1,65 i promille da han ble tatt for promillekjøring natt til søndag 4.mai i år. Det står skrevet i boken «Northug. En familiehistorie». Bilturen endte i grøften.

– Med 1,65 i promille er du relativt beruset. Vi anser det som høy promille, sier Kari Lossius, rusekspert og klinikkdirektør ved stiftelsen Bergensklinikkene. 

Bergensklinikkene jobber for behandling, forebygging og forskning av rusproblemer.

Hun forklarer at promille på dette nivået vil gå utover både motorikk, reaksjonsevne og tenkning. Øyenvitner som TV 2 snakket med i etterkant av ulykken, fortalte at Northug jr. var så beruset at han trengte hjelp til å gå bare få timer før han satte seg bak rattet.

– Må drikke noen mengder 

Lossius ønsker ikke å kommentere selve Northug-saken. Samtidig sier hun at en promille på 1,65 innebærer at en person må ha drukket betydelige mengder alkohol.

– Det er nesten umulig å si hvor mye man må drikke for å oppnå en slik promille, for det er så store individuelle forskjeller. Men det er ikke snakk om et par halvlitere på en time. Både menn og kvinner må drikke noen mengder for å få 1,65 i promille, forklarer ruseksperten.

Hun legger til at promillenivået ikke er unormalt høyt når nordmenn går på fest.

HØY PROMILLE: – 1,65 i promille er høyt, sier rusekspert Kari Lossius. Hun er klinikkdirektør ved stiftelsen Bergensklinikkene. Foto: Erlend Haukeland / NTB Scanpix
HØY PROMILLE: – 1,65 i promille er høyt, sier rusekspert Kari Lossius. Hun er klinikkdirektør ved stiftelsen Bergensklinikkene. Foto: Erlend Haukeland / NTB Scanpix

– En promille på det nivået er det mange i dette landet som har fått oppleve.

Holder fast på vikingfylla

Lossius sier nordmenns holdninger til fyllekjøring i utgangspunktet er gode.

– Moralen her i landet knyttet til alkohol og bilkjøring er heldigvis ganske høy. De aller fleste vil si at det er forkastelig. Men vi har fortsatt et stykke å gå, for vi følgerdessverre ikke alltid våre egne holdninger, sier hun.

De mer generelle holdningene til alkohol her i landet, er ifølge ruseksperten helt annerledes.

– Vi i Norge har i oss mye mer alkohol enn vi trenger, og vi får fort en høy promille. Det er fortsatt litt vikingfyll her i landet, og med så mye alkohol kan det fort oppstå risiko i forhold til farlige situasjoner i trafikken. 

Lossius ramser opp flere anledninger der alkohol og den såkalte «harryfylla» spiller en stor rolle i dagens norske samfunn, med både fadderuker, russetid, julebord og nyttårsfeiringer.

– Ikke kjør dagen derpå

Det er ikke bare i fylla vi bør unngå å bruke bilen, men også dagen etter festen, råder eksperten. Grunnen til dette er at forbrenningen tar lang tid. Tommelfingerregelen er at en person forbrenner om lag 0,15 promille i timen.

– Noen får kanskje nærmere to i promille på en fest, og regnestykket viser da at det vil ta mange timer før man er helt edru. Hvis du fester hardt på lørdag, bør du holde deg unna bilen også hele søndagen, forklarer Lossius.

Også fyllesyke kan være grunn til å ikke sette sette seg bak rattet.

– Ved fyllesyke er nervesystemet høyaktivert, og du blir en dårligere bilfører.

Mange drikkevettregler

Rusekspert Lossius forklarer at det finnes en rekke drikkevettregler. Bud nummer én er å alltid holde promillen på et lavt nivå ved inntak av alkohol.

– Prøv å telle alkoholenhetene når du er på fest. Drikk noe alkoholfritt etter du har drukket noe alkoholholdig. Hold deg i bevegelse, gjerne ved at du danser eller går litt rundt, og spis noe før du går på fest, oppfordrer hun.

Lossius sier vi også må huske å passe på hverandre i situasjoner der alkohol er inne i bildet.

– Hør på kameraten din hvis han sier du har fått nok. Og legg igjen bilnøkkelen hjemme hvis du vet at du har tendenser til å kjøre i fylla. Hvis du absolutt må ha den med, så gi den til noen andre, og si at de ikke må levere den tilbake så lenge du er beruset. 

Ifølge ruseksperten finnes det bare én ideell promille, og det er 0. Men hun legger til at det også går an å få behagelig promille.

– Vi bruker å omtale promille mellom 0 og 0,5 som behagelig rus. En jente på 50 kilo som ønsker å ha en slik lav promille på et vorspiel, bør ikke drikke mer enn et par glass vin på to timer - med andre ett glass i timen. Det gjelder å drikke lite og sakte.