Varsler tvungen lønnsnemnd i vaskerikonflikten

Regjeringen varsler tvungen lønnsnemnd for å løse arbeidskonflikten i vaskeriene og renseriene. 

TVUNGEN LØNNSNEMND: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson varslet natt til onsdag at regjeringen går inn med tvungen lønnsnemnd i vaskerikonflikten. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
TVUNGEN LØNNSNEMND: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson varslet natt til onsdag at regjeringen går inn med tvungen lønnsnemnd i vaskerikonflikten. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Helsetilsynet mener at risikoen for at det oppstår fare for liv og helse, er høynet.

Skaper trøbbel for sykehusene

190 ansatte i vaskerier og renserier i Stavanger, Bergen og Trondheim gikk fredag morgen ut i steik etter at det ble brudd i meklingen.

Streikeuttaket favnet i hovedsak ansatte som jobbet for hoteller, offshorebedrifter og private, men også vaskerier som tok oppdrag for sykehus og andre helseinstitusjoner.

I en pressemelding natt til onsdag opplyser Arbeids- og sosialdepartementet at statsråd Robert Eriksson (Frp) har gitt beskjed til partene i konflikten, NHO-foreningen Norsk Industri og LO-forbundet Industri Energi, om at regjeringen vil foreslå tvungen lønnsnemnd for å løse konflikten.

Partene gjenopptar arbeidet så snart som mulig på oppfordring fra arbeids- og sosialministeren.

– Jeg fikk sent i går kveld melding fra Statens helsetilsyn om at fortsatt streik ville skape en uoversiktlig og uforutsigbar situasjon for helseforetak og sykehjem i Rogaland, Vest-Agder og Nord-Trøndelag. Etter Helsetilsynets vurdering var risikoen for at det kunne oppstå fare for liv og helse, vesentlig forhøyet, sier Eriksson.

– Dømt til å ende slik

Årsaken til bruddet i meklingen var at arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri ikke ville etterkomme kravet om et varig lønnsløft for ansatte ved vaskerier og renserier. 

Administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen mener streiken nærmest var dømt til å ende i tvungen lønnsnemnd. 

– Leif Sande og Industri Energi tok ut elleve vaskerier med 190 ansatte, av en medlemsmasse i bransjen på totalt 1400 fagorganiserte. Streiken førte etter bare få dager til store driftsforstyrrelser for flere større sykehus. Det forteller at Sande og Industri Energi visste hva de gjorde og forstod hva konsekvensene ville bli, sier Lier-Hansen i en pressemelding. 

Han mener det er bra at regjeringen sørger for at streiken avsluttes, og sier de vil gjenoppta arbeidet så fort det praktisk er mulig.  

LO-forbundet Industri Energi og forbundsleder Leif Sande var den som anmeldte lederen av Norsk Industri. 

– At ministeren nå ser seg nødt til å stanse vaskeristreiken med tvungen lønnsnemnd for å avverge fare for liv og helse, understreker alvoret som lå bak min politianmeldelse av Stein Lier Hansen og flere arbeidsgivere i vaskeribransjen, uttaler Sande i en pressemelding. 

Han hevder motparten bevisst har lagt opp til konflikten. 

– De har systematisk, tariffstridig og gjennom ulovlig lockout hindret våre medlemmer i å møte på jobb for å avverge fare for liv og helse for pasienter ved sykehusene i Rogaland og i Trøndelag. Å bruke menneskers liv og helse som et virkemiddel for å stanse en lovlig arbeidskonflikt er uverdig, mener Sande.

TV2/NTB

Mer innhold fra TV 2