Det er ikke lenge siden forbudet mot ståhjulinger i Norge ble opphevet - nå kommer en rekke modeller på markedet.
Det er ikke lenge siden forbudet mot ståhjulinger i Norge ble opphevet - nå kommer en rekke modeller på markedet.

- Skumle greier for en voksen mann

Annerledes dag på jobben for Brooms bilekspert.

annonse

Brooms egen bilekspert Benny Christensen har etter hvert kjørt veldig mye forskjellig på fire hjul. Store biler, små biler, trege biler - og raske biler.

Men bare to hjul og attpåtil elektrisk motor? Da er Benny strengt tatt på bortebane - men ikke mer enn at han naturligvis tar utfordringen når han blir bedt om å teste ut dette også.

Akkurat nå har han nemlig en svært annerledes arbeidsdag. Benny er på jobb sammen med TV 2 Hjelper deg. Oppdrag: Teste ståhjulinger, eller Segway som mange også kaller dem.

Dette kaller vi virkelig to hjul i svingen

Nesten 60.000 kroner

- Vi skal se nærmere på fem svært forskjellige modeller, alt fra offroad-utgave med knottedekk og høy bakkeklaring - til rene parkettracere, mest beregnet for innebruk. For i dette markedet er det mye å velge mellom,forteller Benny.

- Det har rett og slett tatt av litt?

- Ja, og ikke bare litt! Utvalget er bredt og prisene varierer mye. Den rimeligste vi tester koster ca 15.000 kroner, den dyreste nesten 60.000. Ja, jeg klarte ikke la være å tenke  at det kan du få en ganske fin bruktbil for!

Derfor kan billig bruktbil bli veldig dyrt

Kjøreegenskaper

- Det høres kanskje rart ut på en sånn greie som det her, men forskjellene er store. Det handler blant annet om både kvalitet og teknologi - faktisk også kjøreegenskaper, hvis vi kan bruke det ordet.

- Trekk-kraft og rekkevidde varierer også mye. Interessant for en som meg som i utgangspunktet trodde at en ståhjuling er en ståhjuling, sier Benny.

Enkelt - og vanskelig

- Men for å spørre om noe jeg tror mange lurer på - hvordan er det egentlig å kjøre en ståhjuling?

- Jeg vil si at det både er litt enkelt - og litt vanskelig. Utfordringen er å komme seg oppå, uten at den kjører avgårde eller over deg. Den må være "i vater", hvis ikke går det gærn't før du er i gang. 

- Trikset er å lene deg framover når du skal fram, og lene deg bakover når du skal bremse. Og når du skal svinge vrir du ikke på styret på sykkelvis, du vipper stanga mot den siden du vil svinge. Enkelt i teorien - og enkelt når du får øvd litt!

Snart må nybilene ha smarte dekk

Moro å kjøre

- Omtrent som å lære seg å sykle?

- Nei enklere. Ståhjulingen tror jeg de fleste finner ut av i løpet av ti minutter, det tok litt lenger tid å lære å sykle den gangen jeg gjorde det! Men det er absolutt verdt å merke seg at det er forskjeller mellom de ulike modellene på hvor enkle de er å kjøre også.  

- Men felles for alle de vi har testet, er at det er moro å kjøre dem. I mitt overmot måtte jeg teste toppfarten i en motbakke. Det skulle jeg ikke gjort ... Vet ikke helt hva som skjedde, det gikk så fort. Men plutselig tippet ståhjulingen forover - og jeg gikk rett fram over den!

Vil ha påbud om cruise control i alle biler

Bytte ut cabrioleten?

- Det finnes vel bilder av dette?!?

Her er det like før det går galt ...
Her er det like før det går galt ...

- He he, nei. Det glemte jeg sannelig å ta ... En av importørene som var til stede fortalte forresten at godt voksne mannfolk som skal tøffe seg gjerne er de som tryner mest. Vet ikke helt hva han kunne mene med det ...

- Nei, kan du skjønne det ... Men etter å ha lekt deg med flere av disse - får du lyst på en selv? 

- I sommer kjøpte jeg meg en gammel Golf cabriolet, som er veldig fin. Den betalte jeg 40.000 kroner for. Vil nok ikke bytte ut den mot ståhjuling, det er tryggere for en gammel mann å ha fire hjul, sier Benny og legger til: 

Ta med på tur

- Men for de som har bruk for noe sånt som dette i jobben er det naturligvis helt genialt. Enten det er i en lagerhall, hangarfabrikk eller et kjøpesenter - steder hvor det er langt å gå fra den ene enden til den andre.

- Jeg har også hørt at dette er populært hos de som drar på tur med båt eller bobil, med en ståhjuling kommer de seg enkelt rundt uten at den krever veldig mye plass under transporten. 

"Politibil" ble stoppet i fartskontroll

Forskjellig rekkevidde 

- Helt til slutt - hva med toppfart og rekkevidde?

- Maks hastighet er 20 km/t. Det kan nok være veldig greit i forhold til konsekvensene av en aldri så liten tryning!  

- Rekkevidden varierer mye fra modell til modell. På de vi har testet fra 20 til 60 kilometer. Ladetiden er fra et par timer, opp til seks-åtte.  Her er det altså noe for enhver smak - og lommebok, avslutter Benny.

Dette er ekte retro - på to hjul

En god dag på jobben for Broom-Benny, selv om det denne gangen er to hjul i stedet for fire.
En god dag på jobben for Broom-Benny, selv om det denne gangen er to hjul i stedet for fire.

Disse gutta har kontroll - se hva de gjør med søppelbilen!

 

 

 

Laster inn forumet...