Moussaka med kvernet lammekjøtt

Oppskrift inspirert av Fedon Lindberg

Saftig og velsmakende moussaka. Foto: TV 2
Saftig og velsmakende moussaka. Foto: TV 2

Dette trenger du:

Ca 1 kg auberginer
2 ss salt
Olje til steking
2 løk
2 fedd hvitløk
ca. 500 g kjøttdeig, karbonadedeig eller kvernet lammekjøtt eller en blanding av disse
1-2 ts salt
Grovmalt pepper
3/4 ts tørket oregano
1 ts malt kanel
1 laurbærblad
2-3 ss tomatpure
1 boks (ca 400 g)hakket hermetisk tomat
1 ts honning
2 eggehviter
finhakket persille
ca 2 dl revet hvit ost
1 dl revet parmesan 

Saus:
3 dl melk
2 ss hvetemel
1 ss smør
2 eggeplommer
Salt, pepper

Fremgangsmåte:

Skyll, tørk og skjær auberginen i skiver.
Dryss over salt.
La stå og renne av seg i et dørslag i minst 1 time, gjerne 2.
Skyll godt av dem, og press ut vann.
Tørk på kjøkkenpapir og stek aubergineskivene gylne på hver side, i olje, i varm stekepanne.
Ta opp og la dem renne av seg på kjøkkenpapir.
Finhakk løk og hvitløk og surr i olje til løken er blank. Tilsett kvernet kjøtt og brun under omrøring.
«Gni» den ut, slik at den blir kornete.
Tilsett salt, krydder og tomatpure, la surre 2-3 min før de hermetiske tomatene tilsettes sammen med honning.
Kok opp, og la trekke i ca 20 min til all væske er kokt inn. Smak til med salt og krydder etter eget ønske.
Avkjøl til ca 40 oC og rør inn lettpiskede eggehviter.
Visp sammen melk og mel i en kasserolle og rør til det koker opp.
Ta kasserollen av platen og rør inn smør og eggeplommer.
Smak til med salt og pepper
Varm stekeovn til 200 oC.
Smør en ildfast form. Legg halvparten av aubergineskivene i formen, dryss over 2-3 ss revet parmesan og hell over halvparten av kjøttsausen.
Dryss over halvparten av den revne osten og 2 ss revet parmesan.
Legg over resten av aubergineskivene, resten av kjøttsauen og osten.
Hell sausen over og stek i varm stekeovn ca 45 min.
La moussaka hvile i minst 20 min før den serveres.
Server med en grønn salat.