José forandret én liten ting i CV-en. Da kom jobbtilbudene 

José Zamora hadde søkt tusenvis av jobber uten å bli innkalt til ett eneste intervju. Så gjorde han noe med CV-en som fikk telefonen til å gløde.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

José Zamora har i ett år vært arbeidssøkende.

Mexikaneren, som er bosatt i New York, forteller BuzzFeed at han det siste året har søkt mellom 50 og 100 jobber om dagen, uten å noen gang ha blitt innkalt til intervju.

– Jeg måtte fjerne én bokstav for å få meg jobb, sier José.

Han mistenkte at potensielle arbeidsgivere ville være skeptiske til det meksikanske navnet hans, og bestemte seg for å prøve å endre navnet på CV-en fra José til Joe for å gjøre det mer «hvitt».

– En dag tenkte jeg bare: «Hva hvis jeg bare skriver Joe? Fjerner S-en i navnet mitt. Kanskje jeg får tjent penger da?», sier han.

– Stillingen er ledig, vi vil møte deg, ring oss

Zamora hadde rett i sine mistanker. Så fort CV-en var forandret og sent ut til arbeidsgivere, begynte telefonen å ringe. 

Mindre enn ei uke etter at han begynte å sende ut søknadene med det nye navnet på, kom tilbudene på løpende bånd.

– Stillingen er ledig, vi vil møte deg, ring oss... Jeg søkte på nøyaktig de samme jobbene, med den nøyaktig samme CV-en og med nøyaktig de samme tidligere erfaringene - bare med et annet navn, sier han.

Hvitt navn = åtte år mer erfaring

I 2012 undersøkte Arnfinn H. Midtbøen ved Institutt for samfunnsforskning og Jon Rogstad ved Fafo diskriminering i arbeidslivet.

De to sendte ut 1800 fiktive jobbsøknader til reelle jobbutlysninger.

Søknadene deres ble sendt parvis til hver utlysning, og kandidatene var like godt kvalifisert. Forskjellen var at søknadene hadde navn som signaliserte ulik etnisk bakgrunn.

Resultatene ble offentliggjort i rapporten «Diskrimineringens omfang og årsaker».

Midtbøen og Rogstad fant at sannsynligheten for å bli kalt inn til et jobbintervju i snitt reduseres med én fjerdedel for personer med utenlandskklingende navn.

Zamora forteller at han nå har takket ja til en jobb.

– Noen ganger tror jeg ikke at folk tenker over at de dømmer, selv om det bare er snakk om et navn. Men vi gjør det hele tiden, sier han.