Regjeringen vil sende opp mot 300 straffedømte til Nederland

Parlamentet i Nederland ble i kveld orientert om ordningen som skal hjelpe til med å få kontroll på soningskøene i Norge. Justisministeren håper å komme i gang allerede neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter det TV 2 erfarer er det nå klart for forhandlinger med Nederland. Regjeringen håper å legge frem en sak for Stortinget før jul.

Over 1300 i soningskø

For å løse soningskøen har Norge i hemmelighet forhandlet med Nederland om kjøp av fengselsplasser.

– I samtalene vi har hatt med Nederland så langt er håpet at vi får til en avtale hvor vi rett og slett kan leie fengselsplasser i Nederland, men på norske premisser med norsk direktør og straffegjennomføring etter norsk lovgivning.

Etter det TV 2 får opplyst kan det dreie seg om så mye som 300 fengselsplasser hvor fanger fra Norge blir sendt til Nederland for å sone.

– Jeg håper at det skal gå ganske raskt og at vi kan ha dette på plass i løpet av første halvår neste år, sier Anundsen til TV 2.

– Vi er i en veldig kritisk situasjon nå. Kriminalomsorgen er den største proppen i hele straffesaksystemet og det betyr at folk som skulle vært varetektsfengslet, og som politiet mener må varetektsfengsles, i realiteten ikke blir det fordi varetektsplasser ikke er å oppdrive, sier Anundsen.

Tallene viser soningskøen fra 2006 til høsten 2013. Pr 08.09.2014 er tallet på personer i soningskø 1319.
Tallene viser soningskøen fra 2006 til høsten 2013. Pr 08.09.2014 er tallet på personer i soningskø 1319.

Prioritert

Arbeidet med å få ned soningskøen ved hjelp av flere fengselsplasser er noe Anundsen har brukt mye tid på. Før sommeren frigjorde han 88 nye fengselsplasser og varslet flere tomannsrom i norske fengsler fremover. Tidligere har Anundsen prøvd å leie plasser i Sverige uten hell.

Langtidsfanger og utlendinger

– Hvem er det snakk om å sende nedover?

– Først og fremst er det snakk om fanger med lange dommer og det kan være fanger som er utenlandske statsborgere som har et utvisningsvedtak i bunn og som senere bare skal rett ut av landet, sier Anundsen.

– Tillitsvalgte sier det er fallitterklæring å sende fanger ut av Norge for å sone.

HALDEN: Halden fengsel som åpnet i 2010 var ikke nok for å få ned soningskøene i Norge.
Foto: Heiko Junge / Scanpix
HALDEN: Halden fengsel som åpnet i 2010 var ikke nok for å få ned soningskøene i Norge. Foto: Heiko Junge / Scanpix

– På en måte så forstår jeg den frustrasjonen, og jeg er helt sikker på at de også mener det er veldig frustrerende å stå i den situasjonen de er i, med det enorme presset de opplever hver eneste dag. Det ville vært en fallitterklæring om dette skulle være en varig og endelig løsning på en problemstilling, men det er det ikke. Dette er en løsning nå, i den situasjonen vi står i, samtidig som vi bygger ut kapasiteten i Norge.

Parlamentet informeres i kveld

Regjeringen i Nederland har i kveld orientert parlamentet om at de er positive til å ta imot fanger fra Norge. Her i Norge er det Stortinget som må godkjenne en eventuell avtale med nederlenderne. 

– Jeg håper at alle ser det virkelighetsbilde vi står i hvor kriminalomsorgen dessverre er blitt en alvorlig propp i hele straffesakssystemet fordi det har vært satset alt for lite på å bygge nye fengselsplasser i Norge over veldig mange år. Nå må vi løse den problemstillingen så raskt vi kan, så kreativt som mulig. Regjeringen har snudd hver eneste sten for å frigjøre kapasitet og dette er en mulighet samtidig som vi må bygge innenfor eksisterende murer og planlegge nye fengsler her til lands, sier Anundsen til TV 2.

Ikke nytt for Nederland

Tidligere har Nederland leid ut ledig kapasitet til Belgia i forbindelse med store soningskøer også der.

– Ja, det er en av årsakene til at Nederland er et land vi har sett nøye på. De har leid ut fengselsplasser over tid Belgia som har hatt et veldig press på sin kriminalomsorg, mens Nederland over tid har hatt ledig kapasitet. Så dette er en vinn-vinn-situasjon for Nederland og Norge og jeg tror det vil være det tiltaket som raskest vil få på plass en bedre kapasitet her til lands.