Nå kan svenskene stemme på Zlatanpartiet

– Det finnes en mann som kan forene folket! Se videoen som skal lokke folk til å proteststemme ved riksdagsvalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Zlatan Ibrahimovic er i vinden som aldri før etter at 32-åringen scoret to mål for Sverige mot Estland og ble tidenes mestscorende svenske landslagsspiller.

Nå tilegnes Ibrahimovic et eget politisk parti: Zlatanpartiet.

Med en uke igjen til den svenske valgdagen har partiet lansert sin egen reklamevideo - filmet i Rosengård, den belastede bydelen i Malmö der Zlatan vokste opp.

En protest

Filmen ble lastet opp på YouTube fredag, og omtalt i svenske Expressen lørdag kveld.

– Vi tenkte at filmen var en morsom greie før valget. Vi ville gjøre oss hørt og protestere mot fremmendfiendlighet og rasisme, sier Jonas, en av tre initativtakere, til TV 2.

Sammen med kompanjongene Philip og Arvid har han konkludert med at løsningen er Zlatan Ibrahimovic.

– Det finnes en mann som forener folket, sies det i filmen.

Se promovideoen i videovinduet øverst.

Han ønsker at etternavnet skal forbli anonymt, for som han sier: dette handler ikke om ham.

– Zlatanpartiet er ikke et seriøst parti i vanlig forstand, kanskje mest en spøk, men en stemme på oss er en proteststemme mot rasistiske parti som Sverigedemokraterna og Svenskarnas parti, forklarer Jonas.

– Etter vårt syn er det en større vits at fremmedfientlig parti med nazistiske røtter, som SD, har jevnt 10 prosent oppslutning på meningsmålingene. Eller at et rent nazistisk parti som Svenskarnas får lov å demonstrere på gatene med støtten fra politiet.

Vil slå Donald Duck-partiet

Svenskene kan stemme på Zlatanpartiet ved å ta en blank stemmeseddel og skrive inn partinavnet. 

Ved forrige riksdagsvalg fikk protestpartiet Kalle Anka-partiet (Norsk: Donald Duck-partiet) 170 stemmer på den måten. I 2006: 230. Nå er målet naturlig nok å slå det. Riksdagsvalget tilsvarer det norske stortingsvalget.

Så langt har 8000 personer sett videoen til de tre guttene, så om propagandaen slår gjennom hos folket kan det være et oppnåelig mål. Zlatans popularitet bør være en god drivkraft også.

Ber Zlatan ta kontakt

Partiet er ikke på noen måte tilknyttet Zlatan Ibrahimovic, utover å se på ham som et godt ideal for det fremtidige Sverige.

– Vi kjemper mot janteloven og rasisme. Med den bakgrunnen Zlatan har er han det perfekte forbildet, men vi representerer verken ham eller hans meninger, poengterer Jonas i Zlatanpartiet.

– Det hadde vært morsomt om Zlatan hørte fra seg. Vi tar gjerne en kaffi for å snakke med ham. Så Zlatan, om du leser dette: Hør gjerne av deg .

Personene bak Zlatanpartiet er de samme som står bak Facebook-siden Zlatanismen, som har 20.000 tilhengere.

I omtalen på partiets Facebook-side står følgende:

«Zlatanpartiet er tornen i Sverigedemokraternas øye og langfingeren til Svenskarnas Parti.»