Magnus Carlsen signerte VM-kontrakten

Det opplyste manager Espen Agdestein til TV 2 søndag.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Bergen/St. Louis (TV 2 Sporten): Regjerende sjakkverdensmester Magnus Carlsen har nå bestemt seg for å signere kontrakten som medfører at han møter Vishy Anand til ny VM-match i Sotsji fra 7. november.

Fristen Det internasjonale sjakkforbundet (FIDE) hadde satt går ut søndag. Etter mye om og men har de nå endelig fått sitt svar fra Carlsen - og det ble et ja.

– Han har lyst til å spille og hadde en veldig god erfaring i Chennai. Han er verdensmester i sjakk, er sjakkspiller og har lyst til å forsvare tittelen, sa Agdestein til TV 2.

– Jeg tok meg tid til én autograf til, skrev Magnus Carlsen på Twitter, og la ut et bilde der han signerer VM-kontrakten.

– Vi synes ikke det har tatt så lang tid. Det ble klart først etter valget i OL at det skulle være i Sotsji. Så har vi jobbet for å utsette kampen og flytte den. Vi har ikke følt det som et ideelt sted for matchen, sa Agdestein.

– Det har vært en vanskelig vurdering. Vi har hatt en dialog med UD og prøvd å kartlegge situasjonen.

– Hva sier UD?

– De sier at det er idrettsarrangementer i Russland og at det ikke er noe som omfattes av sanksjonene. Det er et personlig valg Magnus må gjøre. Det tok tiden frem til nå før det var sikkert at han ville spille. 

– Er Magnus lettet?

– Det har han ikke sagt til meg, men jeg vil tro at det blir godt å få det avklart.

Nå skal planene for Carlsen frem mot matchen legges. 23-åringen skal være en uke til i USA. Han hadde gode erfaringer med opplegget foran Chennai og følte seg veldig god da han kom dit og skulle spille. Det er sannsynlig med en liten tur til Norge før han reiser på treningsleir. Så gjenstår det å finne de rette fasilitetene i Sotsji.

– En god avgjørelse av Magnus

– Jeg tror det er en god avgjørelse av Magnus. Jeg oppfatter det som en generøs måte å håndtere konflikten på, sier sjakkekspert Jon Ludvig Hammer til TV 2.

– Det er en utstrakt hånd frå Magnus til FIDE. Måten FIDE har håndtert dette på er sterkt kritikkverdig, men han prøver å forbedre verdenssjakken frå innsiden frå hans posisjon som verdensmester ved å vise vilje til å samarbeide.

Hammer mener det nå er opp til FIDE å ta Carlsens utstrakte hånd og vise at de også vil det beste for sjakken.

– Dette redder VM-tittelens verdi og sikrer at man er enige om å ha en VM-tittel i sjakk, så jeg mener FIDE bør være veldig takknemlig, sier Hammer.

– Som sjakkspiller så er eg absolutt glad for at han spiller, sier president i Norges Sjakkforbund Jørgen Aulin-Jansson til TV 2.

– Hadde det vært bedre rent politisk om utfallet hadde blitt et annet?

– Jeg vet ikke hvor mye politikk man skal blande inn i dette, og om en VM-kamp er den rette arenaen. Det er fristende å tenke at man kunne scoret et politisk poeng her og der.

To har takket nei tidligere

Tidligere har bare Bobby Fischer (1975) og Garry Kasparov (1993) takket nei til en VM-match.

Avgjørelsen til Carlsen har drøyet på grunn av all politikken som ligger bak plasseringen av matchen mot Anand.

En maktkamp i FIDE, der Carlsen har støttet den tapende part i Garry Kasparov i presidentkampen mot Putin-vennlige Kirsan Iljumzjinov, kombinert med motvilje mot å spille i russiske Sotsji mens Russland praktisk talt er i krig med Ukraina, er hovedårsakene til nølingen med å signere kontrakten.

23 år gamle Magnus Carlsen har vært under sterkt press de siste ukene og ikke virket å være helt i sitt sedvalinge suverene hjørne ved sjakkbrettet. Han ble likevel nummer to i Sinquefield Cup i St. Louis.