Nordstrand varsler protest etter spøkelsesmål i Grundigligaen

Stabæk ledet plutselig med to mål etter et straffekast.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Stabæk-Nordstrand 25-24

Nordstrand kommer til å legge inn protest etter at Stabæk fikk godkjent et mål som aldri skulle blitt stående da de to lagene sesongåpnet i Grundigligaen søndag.

Det bekrefter Nordstrand-trener Bendik Berg til TV 2.

– Vi har varslet om at vi kommer til å legge inn protest, sier Berg. 

På stillingen 22-22 rev Stabæks Martine Kaxrud Huseby seg løs og satte ballen i mål.

Problemet var bare at dommerne blåste for straffekast. Nordstrands Silje Kristine Sæthre ble utvist før Kristiane Stormoen satte ballen i mål fra sjumetersmerket.

Da stod det plutselig 24-22 på resultattavlen i Nadderudhallen. Ingen av de som var inne i kampen oppfattet dobbeltregistreringen før senere.

Se hendelsen i videovinduet øverst i saken.

– Jeg har ikke kommet meg hjem og sett kampen på video, men det er det alle sier at skjedde. Jeg har fått veldig mange meldinger og telefoner om akkurat det, sier Bendik Berg som nå skal gå gjennom alle målene på video.

– Men burde ikke noen oppfattet dette?

– Det er slik som kan skje. Det er mennesker som behandler dette her. Til sammen burde nok sekretariatet og dommerne plukket det opp.

Diskutert på banen

TV 2 har studert videobildene og de virker å støtte Nordstrands sak. Etter at Nerma Pandza scorer blir det opplyst om at stillingen er 22-22. Påfølgende Stormoens straffekast blir det sagt 24-22.

Noen minutter senere blir dommerne gjort oppmerksom på at det kan være noe feil med stillingen.

Under en timeout diskuterer dommerne dette med sekretariatet, men konkluderer med at stillingen skal stå.

– Vi hørte at det var noen som lurte på hva resultatet faktisk var. Vi hørte med sekretariatet, gikk gjennom antall målscorere, og konkluderte med at stillingen på tavlen var riktig, sier dommer Andre Hansen til TV 2.

Nordstrand bekrefter at det var slik det foregikk.

– Det er dommerne som har det siste ordet underveis i kampen. De bestemmer at det skal stå 24-22. Der og da er det ikke så mye å gjøre med det, sier Berg som ikke fikk pratet direkte med dommerne etter kampslutt.

Forstår at Nordstrand reagerer

Også Stabæk registrerte målforvirringen som hersket.

– Det eneste jeg vet er at det ble protestert litt på det som stod på tavlen da vi tok en timeout. Dommeren sa at det som stod på tavlen var rett, og på det tidspunktet ledet vi med to mål, sier trener Vigdis Holmeset.

– Jeg merket det ikke selv, og dommerne signerte kamprapporten etterpå.

– Forstår du at Nordstrand reagerer?

– Jeg skjønner at de gjør det om de tror det er gjort en feil. Det ville nok jeg også gjort.

I Håndballforbundets oversikt over kamputvikling dukker ikke spøkelsesmålet opp før på stillingen 25-23. I timeouten etter 27 minutter og 39 sekunder, der forvirringen rådet, blir Karoline Næss oppført med en scoring som i alle fall ikke kom da.

Ingen videodømming

Dersom Nordstrand har fått anmerket i kamprapporten at de kommer til å legge inn protest har de i henhold til Norges Håndballforbunds reglement fire virkedager på seg til å komme med den riktige dokumentasjon på det de mener er gjort feil.

Når alt det formelle er unnagjort vil domskomitéen behandle saken og hente inn relevante uttalelser fra partene involvert. Det kan med andre ord ta noe tid.

Videodømming vil imidlertid ikke bli tatt i bruk.

– Video er ikke et bevis i en slik sak. I norsk håndball har videodømming kun vært benyttet i straffesaker mot spillere eller trenere der utøverne har gjort noe dommeren ikke har sett, forklarer mediekontakt Kirsten Birkeland i håndballforbundet.

Trolig omkamp om protesten får medhold

Dersom Nordstrand likevel skulle få medhold i protesten vil det mest trolig utfallet være en omkamp, ettersom lagene spiller i nesten ti minutter i tro om at resultatet var et annet, som følge av en dommerfeil.

– Generelt så kan jeg si at det i slutten av forrige sesong måtte spilles en kamp om igjen fordi det var begått en dommerfeil, opplyser Birkeland. 

I dette tilfellet påvirket feilen kamptaktikken direkte. At resultatet eventuelt blir satt til 24-24 har ingen tro på.

– Vi spilte ut fra at vi ledet med to mål, og ett mål mot slutten. Jeg ville gjettet at det blir omkamp i tilfelle, sier Vigdis Holmeset i Stabæk til TV 2.

– Det gjelder for begge lag. Begge lag spiller på det resultatet som står på tavlen. De siste ti minuttene skjer det mye som kunne vært annerledes. Jeg vet ikke hva reglementet sier, men mest sannsynlig er vel at det blir en omkamp, sier hennes kollega i Nordstrand, Bendik Berg.