SMILER: Statsminister Erna Solberg (H) kan få mye å smile for neste år, ifølge TV 2s gallup. Foto: TV 2
SMILER: Statsminister Erna Solberg (H) kan få mye å smile for neste år, ifølge TV 2s gallup. Foto: TV 2

Så blått blir Norgeskartet

Rekordsterke tall for Høyre gir borgerlig flertall i en rekke kommuner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Med et år igjen til kommunevalget viser TNS Gallups ferske kommunevalgbarometer for TV 2 at Høyre kan bli landets største parti. 

Her får Høyre rent flertall

TV 2 har beregnet hvordan det nasjonale kommunevalgbarometeret ville slått ut i alle kommuner med over 10.000 innbyggere. I disse 114 kommunene bor 76 prosent av innbyggerne.

Med et rekordsterkt resultat på 32,7 prosent viser beregningene at Høyre kan få flertall alene i Asker, Bærum og Lillesand kommune. 

Les også: Høyre kan gå mot rekordvalg

Helblått flertall

I ytterligere 23 av de mest folkerike kommunene ligger Høyre og Frp an til å få flertall sammen dersom tallene fra målingen et år før valget blir stående.

De helblå kommunene er Eidsberg, Moss, Enebakk, Oppegård (her er det flertall også for en koalisjon med Høyre/Venstre eller Høyre/KrF), Ullensaker, Vestby, Kongsvinger (dersom Pensjonistpartiet er med), Drammen, Lier, Nedre Eiker, Røyken, Holmestrand, Nøtterøy, Sandefjord, Tønsberg, Bamble, Søgne, Karmøy, Klepp, Sola, Time, Os og Ålesund,

Les også Kjetil Løsets blogg om tallene

Sentrum på vippen

I følgende kommuner vil et samarbeid mellom Høyre, Frp og Kristelig Folkeparti gi borgerlig flertall: Øvre Eiker, Kristiansand (her er det også flertall for Høyre/Frp med Pensjonistpartiet eller Demokratene eller partiet De Kristne), Vennesla, Eigersund, Gjesdal, Hå, Stavanger, Strand, Tysvær, Bømlo, Fjell, Kvinnherad (her har Høyre også flertall med KrF eller Venstre), Lindås og Molde.

I følgende fem kommuner vil Høyre, Frp og Venstre kunne danne flertall: Nannestad, Nittedal, Oslo, Horten og Harstad.

I flere kommuner må Høyre og Frp samarbeide med både Venstre eller KrF og få flertall. Dette gjelder Askim, Halden, Eidsvoll, Lørenskog, Nes, Skedsmo, Sørum, Kragerø, Askøy, Bergen, Stord, Flora, Førde, Bodø, Vestvågøy (også med partiet De Kristne) og Alta.

I følgende kommuner kan et samarbeid mellom Høyre og Frp får flertall med enten KrF eller Venstre: Rygge, Frogn, Larvik, Stokke, Skien, Arendal, Grimstad, Mandal, Haugesund (her er det også flertall for Høyre/Frp med Pensjonistpartiet, Randaberg, Sandnes (her er det flertall også for Høyre/Frp med Pensjonistpartiet, Molde, Lenvik og Tromsø.

I Nord-Trøndelags fylkeshovedstad Steinkjer er det flertall for Senterpartiet, Frp; Høyre og Venstre. 

Rødgrønt flertall

Selv om Høyre får rekordoppslutning holder Arbeiderpartiet grepet om flere av sine bastioner blant de 114 mest folkerike kommunene. Både i Rælingen og Hammerfest får Ap rent flertall på TV 2s beregninger.

I følgende kommuner vil Ap sikre seg flertall med de to tidligere samarbeidspartiene fra regjeringen, SV og Senterpartiet:

Fredrikstad, Sarpsborg, Aurskog-Høland, Ringsaker, Stange, Gjøvik, Gran, Lillehammer, Vestre Toten, Østre Toten, Kongsberg, Modum, Notodden (sammen med Solidarietslista), Voss, Kristiansund, Melhus, Trondheim, Levanger, Namsos, Stjørdal, Verdal, Rana, Sortland, Vefsn og Sør-Varanger.

De Grønne på vippen

Til tross for at De Grønne ikke har fått samme gjennomslag på kommunevalgmålingene som flere av de siste stortingsmålingene, ligger partiet an til å kunne havne på vippen mellom den borgerlige og den den rødgrønne blokken i flere kommuner.

Både i Fet, Nesodden, Ås, Ringerike, Malvik og Narvik viser TV 2s beregninger at det ferske stortingspartiet kan komme til å innta vippeposisjonen, gitt at partiene fordeler seg blokkvis.

I Elverum, Hamar, Porsgrunn og Orkdal havner lokale by og bygdelister på vippen og kan dermed få stor innflytelse over hvem som skal styre kommunene.

TV 2 er klar over at det i en rekke kommuner er samarbeid på tvers av de rikspolitiske blokkene. Beregningene er laget av vår tallknuser Terje Sørensen, som en illustrasjon på hvordan makten ville fordelt seg dersom partiene i lokalpolitikken valgte å samarbeide på samme måte som de gjør nasjonalt.