Høyre kan gå mot rekordvalg

Ett år før kommunevalget viser TV 2s ferske kommunegallup at Høyre kan bli landets største parti.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

På TV 2s ferske kommunevalgbarometer får Høyre rekordhøye 32,7 prosent. Med et så godt valg vil Høyre slå alle historiske rekorder.

Ny rekord

For tre år siden fosset Høyre frem med 8,8 prosentpoeng til 28,0 og gjorde sitt nest beste kommunevalg noen sinne. Et år før neste kommunevalg fortsetter pilene å peke oppover. Siden juni har Høyres oppslutning økt med 2,8 prosentpoeng, og sammenlignet med forrige valg er fremgangen på hele 4,7 prosentpoeng. 

– Det kommer til å være tøft det neste året i hver enkelt kommune rundt i landet. Kanskje særlig i de store byene. Vi skal slåss hver dag frem til valget. Det kan sikkert gå litt opp og ned på målingene, men jeg synes jo når det ett år igjen til valget og vi får en slik tilbakemelding – etter at vi hadde et rekordvalg for kommunene i 2011 – så er det kjempebra, sier statsminister Erna Solberg (H) til TV 2.

TV 2 har beregnet: Så blått blir Norgeskartet

Den gamle Høyre-rekorden ved kommunevalg var på 29,2 prosent og stammer fra 1979. Nå kan Høyre kryper over 30 prosent og for første gang bli større enn Arbeiderpartiet ved et kommunevalg.

– Det er stor kampvilje, og kjempestemning i Høyre. Vi har mye makt både på regjeringsnivå og ute i kommunene. Men selv om vi har fått gjort mye i kommunene, har vi fremdeles mye å gjøre. Vi må både snakke om hva vi har gjort, og kommunisere ovenfor velgerne hvorfor de igjen skal stemme på Høyre sier Solberg.

Les også: Kjetil Løsets analyse av tallene

Stabilt for Ap

Med et år igjen til kommunevalget får Arbeiderpartiet en oppslutning på 31,5 på kommunevalgbarometeret som TNS Gallup har laget for TV 2.

Det er nesten identisk som valgresultatet i 2011 på 31,7 prosent, men en tilbakegang på 1,5 prosentpoeng fra forrige kommunevalgmåling i juni.

Bunn for Frp

Fremskrittspartiet får bare 8,9 prosents oppslutning når velgerne er spurt om hva de vil stemme ved kommunevalg. Det er en tilbakegang på 2,1 prosentpoeng fra forrige kommunevalg som var det dårligste for partiet siden 1995.

Men sammenlignet med juni er tilbakegangen på beskjedne 0,5 prosentpoeng.

Kamp i midten

Senterpartiet er fjerde størst på kommunevalgmålingen et år før valget med 6,1 prosent, et halvt prosentpoeng dårligere enn valget i 2011.

Venstre følger hakk i hæl med 6,0, som er 0,3 prosentpoeng bak forrige kommunevalg.

Også Kristelig Folkeparti gjør det litt dårligere enn forrige valg med 5,1 (- 0,5).

Grønn vekst

De Grønne kan notere seg for den nest største fremgangen fra forrige kommunevalg med 1,3 til 2,4 prosent. Men oppslutningen er betydelig lavere når velgerne blir spurt om hva de vil stemme ved kommunevalg enn når de samme velgerne får spørsmål om stortingsvalget.

Dermed er SV større enn De grønne med 4,4 prosent (+ 0,3), mens Rødt får 1,2 (- 0,3) og andre partier og lister 1,6 (- 2,1). Det er normalt at gruppen med andre partier som i stor grad er lokale lister ligger lavere på målingene når det er lenge igjen til valget.

Kommunevalgbarometeret er laget av TNS Gallup for TV 2 samtidig som stortingsmålingen for september. Det er de samme personene som ar fått spørsmål om hva de vil stemme ved kommunevalg som ved stortingsvalg.