STJERNEFALL: Verken Giorgio Chiellini, Andrea Pirlo eller Mario Balotelli er med for Italia mot Norge torsdag. I stedet må italienerne stole på spillere som Davide Astori, Marco Parolo og Simone Zaza. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje)
STJERNEFALL: Verken Giorgio Chiellini, Andrea Pirlo eller Mario Balotelli er med for Italia mot Norge torsdag. I stedet må italienerne stole på spillere som Davide Astori, Marco Parolo og Simone Zaza. Foto: Scanpix/Photoshop (montasje)

– Italia er i praksis tvunget til «revolusjon»

Tor-Kristian Karlsen tar for seg det italienske laget, som mangler de største stjernene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Italias startoppstilling tar form.

Etter gårsdagens treningsøkter på Coverciano – basen til det italienske landslaget og landets «fotballintellektuelle senter» – tyder mye på at Antonio Conte vil gjøre svært få forandringer på laguttaket mot Norge kontra startoppstillingen mot Nederland tidligere i uken.

I følge de siste rapportene stiller Italia tilnærmet slik på tirsdag: (3-5-2) Buffon - Ranocchia, Bonucci, Astori - Darmian, Parolo, De Rossi, Giaccherini, De Sciglio - Zaza, Immobile

Retur for legendekeeper
Om dette stemmer erstatter altså Buffon Sirigu i mål og Parolo kommer inn for Marchisio som indreløper på midtbanen. At legendekeeperen returnerer mellom stengene var forventet, mens det heller ikke er noen overraskelse at nettopp Parolo pekes ut som erstatter den suspenderte Marchisio (som de fleste husker ble sistnevnte utvist mot Uruguay i Italias siste VM-kamp).

Lazio-spilleren Marco Parolo er relativt lik Juventus-mannen i spillestil; begge er løpssterke, energiske og er veldig direkte i spillestilen – og som typiske «toveisspillere» – er den ene som den andre veldig dyktig til å balansere defensivt arbeid med smarte, sene løp inn i straffefeltet. Parolo scoret ni mål i Serie A for Parma forrige sesong og det er nettopp målfarligheten Conte ønske å mane frem av minst en av sine tre sentrale midtbanespillere.

Suspensjoner og skader på de store stjernene
Med Marchisio og Balotelli suspenderte er det interessant å observere at i motsetning til enkelte andre store land som nylig har floppet i et internasjonalt mesterskap er Italia i praksis blitt tvunget til å gjennomføre en slags «revolusjon». Den store stjernen, Andrea Pirlo, er som kjent ute med skade, det samme gjelder forsvarsbautaen, Giorgio Chiellini.

I tillegg er det svært sannsynlig at langtidsskadede Riccardo Montolivo og Giuseppe Rossi ville vært med på charterflyvningen til Oslo om de var i ved god helse. Det meldes også at Daniele De Rossi – den eneste «høyprofilerte» utespilleren som forventes en plass i startoppstillingen - har småproblemer med et vondt kne, men de fleste italienske medier melder at Roma-spilleren skal være frisk nok til å starte mot Norge.

At Italia fortsatt klarer å mønstre et slagkraftig lag, sier mye om bredden av spillere Antonio Conte har å plukke fra. Mens andre europeiske fotballstormakter kan vise frem flere kreative og «moderne» spillere, har Italia nesten et endeløst arsenal av disiplinerte, fysiske og taktisk smarte spillere i alle ledd.

«Wild card» i El Sharaawy
I den nåværende Italia-troppen er det i hovedsak Paris Saint-Germain-”regissøren” Marco Verratti – av mange lansert som Pirlos langsiktige erstatter – og den ditto kortvokste Juventus-«fantasista» Sebastian Giovinco som besitter ferdighetene til å improvisere og konstruere offensive trekk utover det forutsigbare. Begge starter altså etter all sannsynlighet på innbytterbenken.

I samme kontekst er det allikevel verdt å nevne Stephan El Sharaawy som kan beskrives som Italias store «wild card». AC Milan-angriperen (med egyptisk far, derav det arabiske navnet) mistet i praksis hele foråret gjennom skader og spilte sin første hele Serie A-kamp på nesten ett år da Milan beseiret Lazio forrige helg.

Som følge av det lange skadeoppholdet er selvsagt 21-åringen fortsatt langt unna forfatningen som gjorde at han tok Serie A med storm for to år siden (scoret 16 seriemål) men det skal ikke utelukkes at El Sharaawy kan få minutter på Ullevål om Italia skulle gå tom for kreativitet og uforutsigbarhet på den siste tredjedelen.