Våpenhvilen mellom partene i Ukraina, som tok til fredag ettermiddag, ble lørdag kveld brutt.

TV 2s reporter Øystein Bogen melder om store eksplosjoner, trolig fra artilleri, ved havnebyen Mariupol lørdag kveld.

– Det kan også være ukrainske stillinger, plassert øst for Mariupol, som skyter tilbake. Uansett er våpenhvilen brutt, sier han.

Uhyggelig stemning

TV 2s team, Bogen og fotograf Aage Aune, befinner seg på et hotell vel tre kilometer fra Mariupol.

– Det råder en uhyggelig stemning her nå. Den lettlivede stemningen fra lokalbefolkningen tidligere i kveld er som blåst bort. Folk er livredde, alle har gått hjem og frykter for hva som vil skje, forteller han på telefon fra Øst-Ukraina.

Partene befinner seg mellom tre til ti kilometer fra hverandre, etter det TV 2 erfarer. 

– Det pågår nå ild fra artilleri kontinuerlig. Håpet om fred er kraftig torpedert i Ukraina lørdag kveld. På hotellet brøt en ansatt sammen i gråt for litt siden, sier Bogen.

En Kiev-basert avis skrev lørdag at russiske styrker var i ferd med å konsentrere pansrede styrker ved Mariupol under dekke av våpenhvileavtalen.

– Såvidt vi vet er det ikke lov å drive troppeforflytting i henhold til våpenhvileavtalen. Det er definitivt brutt. Begge parter har brutt avtalen. Vi har med selvsyn lørdag sett store ukrainske styrker som har forflyttet seg nordover mot Donetsk, forteller han.

Også BBCs korrespondent melder om heftig granatild som skal ha pågått siden klokken 21 norsk tid lørdag.

– Vi er frarådet å bevege oss i mørket så vi har ikke annet valg enn å bli her vi er, sier Bogen.

Signerte våpenhvile

Representanter fra regjeringen i Kiev og de prorussiske opprørerne ble fredag enige om å erklære våpenhvile, bekrefter Organisasjonen for fred og sikkerhet i Europa (OSSE).

– Avtalen består av tolv punkter for å skape fred og stabilitet i deler av Donetsk - og Luhansk-regionene i Ukraina, sa ukrainas president Petro Porosjenko fredag ettermiddag.

Den foreløpige fredsplanen for Øst-Ukraina ble signert i Minsk i Hviterussland, og startet klokken 17 norsk tid. Våpenhvilen skal nå altså være brutt.