Kinosjefer truet med boikott - TV 2 stopper førpremiere

Den norske kinofilmen «Jakten på Berlusconi» skulle egentlig vises på TV 2 Sumo før de ordinære kinovisningene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter planen skulle filmen ligge tilgjengelig for Sumo-abonnentene i 48 timer denne helgen, mens kinofilmen har ordinær premiere 12. september.

Etter at forhåndsvisningen ble annonsert, har distributøren Euforia Film blitt utsatt for et massivt press fra kinosjefer i hele landet.

– Flere norske kinosjefer har gitt beskjed om at de vil boikotte spillefilmen «Jakten på Berlusconi» på grunn av helgens førpremiere på TV 2 Sumo, sier TV 2-direktør Trond Kvernstrøm. 

– TV 2 har investert penger i denne filmen og har en klar avtale med produksjonsselskapet. Men når kinosjefer over hele landet vil boikotte filmen fordi den skal vises i 48 timer på TV 2 Sumo, vil det i så fall bety en økonomisk katastrofe for Produksjonsselskapet 4 1/2 og distributør Euforia, legger han til.

TV 2 tok beslutningen

Filmen skulle hatt førpremiere på TV 2 Sumo fra kl. 22.00 fredag kveld.

– Vi i TV 2 kan ikke sitte å se på at to innovative og fremoverlente selskaper som ønsker å tenke nytt risikerer å forsvinne fra norsk filmbransje. Derfor har TV 2-ledelsen i dag bestemt seg for å stoppe den planlagte førpremieren, forteller Kvernstrøm.

– Vi hadde stor tro på dette som markedsføringstiltak, og var med på idéen kun av én årsak, nemlig å selge flere kinobilletter. Vi har god erfaring med førvisninger på kino, og ser på dette som en variant av det, sier distributør Vibeke Skistad i Euforia Film. 

– Tanken var at dette skulle gavne både kinoene og filmen. Vi ønsket ikke å handle i konflikt med kinoenes interesser, men vi ser helt tydelig nå at dette behandles som en prinsippsak. Da kinoene er vår soleklart viktigste kunde og samarbeidspartner, er vi glad for at vi har kommet fram til en løsning med TV 2, sier hun.

Produksjonsselskap: – Skjønner ikke kinosjefene

– Dette har være et utrolig konstruktivt samarbeid med TV 2 hvor vi har blitt tatt godt imot fra første stund. TV 2 har hele tiden hatt troen på filmen. Dette har vært en filmkjøpsavtale, hvor førpremieren på Sumo har vært et av flere markedsføringstiltak. Vi har hatt tro på denne typen markedsføring for igjen å kunne selge flere kinobilletter, sier produsent Håkon Øverås i produksjonsselskapet 4 1/2.

– Det har alltid vært slik at jo flere som ser en film, jo flere vil se den i neste «vindu». At norske kinosjefer er så redde for alle ambassadørene en slik begrenset førpremiere på TV 2 Sumo ville ha gitt, det skjønner vi ikke. Fra mitt ståsted er dette bare positivt. TV 2 er solide og gode samarbeidspartnere som har vært lojale hele veien, og når TV 2 nå likevel velger å stoppe denne førpremieren, viser det en sjeldent raushet, sier Øverås.

TV 2 vil vurdere sin filmstøtte

– TV 2 bidrar hvert år med betydelige summer for å vise norsk film på TV. Vi ønsket med «Jakten på Berlusconi» å prøve noe nytt - ved å tilby en begrenset førpremiere på TV 2 Sumo.

– Men sett i lys av denne saken så er det tydelig at vi ikke kan holde på med dette lengre. Med en slik massiv reaksjon fra norske kinosjefer må TV 2 nå vurdere om vi kan fortsette å finansiere norsk film. Å vise en film på TV to år etter at filmen har gått på kino funker ikke lengre, sier Trond Kvernstrøm.

ØKOKRIM: Morten Ramm og Henriette Steenstrup spiller Økokrim i filmen.
ØKOKRIM: Morten Ramm og Henriette Steenstrup spiller Økokrim i filmen.
DYRET: Atle Antonsen spiller Dyret i filmen.
DYRET: Atle Antonsen spiller Dyret i filmen.
KUSK: Edward Schultheiss spiller kusken Bjarte Lem i filmen.
KUSK: Edward Schultheiss spiller kusken Bjarte Lem i filmen.