God stemning på sushi-skole i Wenches kjøkken

Lag din egen sushi du også!

God stemning i studio i dag. Foto: TV 2
God stemning i studio i dag. Foto: TV 2

Lag din egen sushi du også!

Nigri: Avlang «ball»med ris og tynt stykke sjømat på toppen

Maki: «Rull» skåret i skiver med ris og sjømat, og tangblader eller ris rundt

Nori: Tynne ark av presset tang som brukes rundt makirullene

Sashimi: Tynne skiver uten noe rundt, soyasaus, evt. med mango i biter og finhakket chili

Wasabi: Grønn sterk pepperrotkrem som røres ut (i små mengder) i soyasaus

Syltet ingefær: Syltet tynne skiver med ingefær spises mellom hver sushibit for å rense ganen og gjøre smaksløkene klare for neste delikatesse

Når du tilbereder sushi, tenk hygiene!

Ris til sushi

Ca 500 g sushiris

5 dl vann

Marinade:

3 ss riseddik

1 ss sukker

1-2 ts salt

Skyll risen til skyllevannet er klart.
La risen stå i kaldt vann 10-15 min.
Hell av vannet og la risen renne av seg før den kokes i vann i 15-20 min.

Trekk kasserollen til side og la risen avkjøles lett i ca 10 min.
Rør sammen ingrediensene til marinaden og vend lett inn i risen.
Ha risen over i en bolle, dekk med et fuktig klede og la den bli temperert før den brukes til sushi.

Gjør klar en bolle med kaldt vann tilsatt litt riseddik, dypp fingrene i vannet før du «jobber» med risen.

Vakuumert laks trenger ikke fryses, annen fisk bør fryses natten over før bruk (spør i fiskedisken)

Maki sushi

Ca 200 filet av laks, kveite eller annen fisk(spør i fiskedisken hva som egner seg til sushi)

Tynne strimler av slangeagurk, stilkselleri, skrellet gulrot eller mango

4-5 blader noritang

Skjær fisk og grønnsaker i tynne strimler

Dekk en bambusmatte (kjøpes i butikken sammen med andre sushiingredienser/utstyr) med plastfilm.
Fordel et tynt lag ris utover noritangbladet, unngå ris helt ut i kanten øverst på noritangen.
Rull sammen til en fast rull ved hjelp av bambusmatten, som om det var en rullekake, klem og form til en glatt rull.

Dekk plasten på bambusmaten med ris, fordel jevnt utover (husk og fukt fingeren i vann tilsatt eddik), legg et ark noritang over, legg på strimler av fisk og grønnsaker.
Rull sammen som beskrevet tidligere.

Skjær rullen i to, og del så videre i to og to, til du har fått åtte biter med en skarp kniv.
Ikke klem på rullen.

Nigrisushi

Kokt sushiris, se egen oppskrift

Ca 200 g fiskefilet (se makisushi) i tynne skiver

Fukt fingrene/hendene i vann tilsatt riseddik, ta en mellomstor spiseskje med ris i hånden, form risen til en oval ball.
Legg ørlite wasabi, på den tynne fiskeskiven og legg over på risballen (wasabi ned mot risballen). Form nigribiten ved å presse langs sidene og på toppen slik at risen og fisken fester seg til hverandre.

Server med soyasaus, wasabi og syltet ingefær.