NEDBØR: Her faller det mest nedbør fra lørdag klokken 14 til mandag klokken 14. Tallene på kartet viser antall millimeter. Kart: StormGeo
NEDBØR: Her faller det mest nedbør fra lørdag klokken 14 til mandag klokken 14. Tallene på kartet viser antall millimeter. Kart: StormGeo

Her blir det søkkvått i helgen

NVE har sendt ut varsel om flom for lørdag og søndag. Her er detaljene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det som så ut til å bli en helg med ganske greit vær i det meste av Sør-Norge, blir i stedet søkkvåt

Fra onsdag til torsdag endret værprognosen for helgen seg dramatisk. Torsdag var Storm-meteorologene fortsatt usikre på om varselet ville slå til, men nå har det satt seg.

Flom i Rogaland

– Rogaland kan få mellom 85 og 100 millimeter nedbør fra lørdag ettermiddag og et døgn frem, advarer Storm-meteorolog Stig Arild Fagerli.

NVE har sendt ut varsel om flom i Rogaland lørdag og søndag.

– Lokalt mye nedbør fra lørdag ettermiddag vil gi raskt økende vannføring i bekker og mindre elver. Lokale oversvømmelser vil kunne forekomme, skriver NVE i varselet sitt.

NVE advarer også om fare for jordskred.

Kobler seg på

Årsaken til all nedbøren er et lavtrykk som er på vei fra Island. Lørdag blir det liggende like vest for Shetland. En front fra dette lavtrykket er på vei inn mot kysten av Vestlandet, og her begynner det å regne natt til lørdag.

– Et system som er på vei nordover fra Nederland og Tyskland kobler seg på denne fronten. Det pumper ny og varm og fuktig luft inn i lavtrykket ved Shetland. Lavtrykket vokser seg mye sterkere, noe som gjør det skikkelig vått forklarer Storm-meteorolog Stig Arild Fagerli.

Verst fra lørdag ettermiddag

Nedbøren fra vest og nedbøren fra sør møtes for alvor fra lørdag ettermiddag. Slik prognosen ser ut nå er det den sørlige delen av Rogaland og Agder som får mest nedbør.

– Fra lørdag kveld og et døgn fremover kommer det til å regne jevnt og mye, advarer Fagerli.

Systemet går langsomt nordover og østover, og fra midt på dagen søndag letter det gradvis i Rogaland og Agder.

Det kommer til å regne nordover på Vestlandet til Bergen omtrent, men mye mindre enn lenger sør. 

– Nord for Bergen kommer det lite nedbør, sier Fagerli.

Våt søndag på Østlandet

Søndag er det Telemark og Buskerud som får mest nedbør.

– Rundt 60 millimeter fra søndag morgen til mandag morgen, forteller Fagerli.

Oslo får litt regn fra søndag ettermiddag, men da er nedbørområdet i ferd med å svekke seg. Det kan komme noen dråper videre nordover på Østlandet også, men ikke mye.

Gjør kollbøtte

Lavtrykket oppfører seg merkelig. Det slår kollbøtte!

– Senteret når såvidt frem til kysten vår, men så går det vestover mot Shetland igjen. Så sørover til Storbritannia, og så østover igjen. Mandag kveld ligger det over Danmark, før det fortsetter videre inn i Sverige, forklarer Fagerli.

Her kan du lese om helgeværet i resten av landet.