President i Norges Sjakkforbund Jøran Aulin-Jansson .
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix
President i Norges Sjakkforbund Jøran Aulin-Jansson . Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Norges sjakkpresident i åpent brev: – Jeg er flau og skuffet 

Jøran Aulin-Jansson ber sjakkspillere i Europa våkne opp og begynne å bry seg.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

President i Norges Sjakkforbund, Jøran Aulin-Jansson, har skrevet et åpent brev, gjengitt av chess24.com, der han kommer med sine refleksjoner om sjakk-OL i Tromsø, samt presidentvalget i det internasjonale sjakkforbundet (FIDE), som fant sted under OL.

Sittende president Kirsan Ilyumzhinov fikk 110 stemmer mot Garry Kasparovs 61. Aulin-Jansson legger ikke skjul på at han tror valget av Ilyumzhinov var korrupt, og er spesielt skuffet over de europeiske delegatene som ikke stemte på Kasparov.

- Jeg er veldig tvilsom til at alle de som stemte for Ilyumzhinov, gjorde dette med en overbevisning om at er var til fordel for sjakk, skriver Aulin-Jansson.

- Jeg kan ikke forstå hvordan de med glede ofrer utviklingen av sjakk til sin egen fordel. Det er en skam, og jeg håper de vil bli konfrontert med sine beklagelige handlinger.

Nå ber den norske sjakkpresidenten spillere over hele verden, og spesielt Europa, om å våkne opp.

- På vegne av Europa er jeg virkelig flau og skuffet. Som betalende medlem av et europeisk sjakkforbund, våkn opp, og begyn å ta vare på vårt FIDE.

- For alle som bryr seg om sjakk, og jeg håper det er mange, spør din delegat hvem de stemte for, og hvorfor. Det bør ikke være opp til representanten å stemme som han eller hun vil. Det bør reflektere deres forbunds sanne vilje.

Her kan du lese brevet i sin helhet:

Som president i Norsk Sjakkforbund har jeg mange inntrykk i etterkant av OL, og spesielt til valget i Tromsø, som jeg gjerne vil dele med dere, kjære sjakkspillere.

Først av alt vil jeg gjerne uttrykke mine dypeste kondolanser til de som sto nær Kurt Meier og Alisher Anarkulov, som tragisk gikk bort under arrangementet. For det andre vil jeg gratulere Kina og Russland med sin seiere i åpen- og kvinners klasser.

Selv om olympiaden viste seg å være langt fra våre drømmer når vi fikk den tildelt i Khanty-Mansiysk for fire år siden, håper jeg at flertallet fant turen vell verdt. Jeg vil ikke gå inn i detaljer, men jeg varl delvis enig i noe av kritikken. Vi har også fått mye ros, og det gjør det hele bedre igjen.

La meg starte mine kommentarer om valget med å si at jeg ikke er en dårlig taper. Men jeg tror vi nå alle har blitt ... vel, ikke dårlige, men tapere, uansett.

Selv om det er noen gode mennesker innenfor ledelsen av FIDE, var jeg, og erfortsatt, overbevist om at det er tid for en forandring. Mange av dem i ledende stillinger har vært der i flere tiår, og kan ikke løpe fra sitt ansvar for tingenes tilstand i dag. FIDE er ikke i den tilstanden man ville forvente fra en sport som engasjerer millioner av mennesker rundt om i hele verden. FIDEs budsjett er 2-3 millioner euro per år, og vi sliter med å finne arrangører for våre mest prestisjetunge arrangementer. Vi har eksistert i 90 år, og det er ikke rakettforskning som vil ta oss til paradis. Det er hardt og ærlig arbeid til fordel for FIDE og for sjakk - ikke for personlig vinning.

La oss raskt sammenligne FIDE og sjakk med en annen organisasjon og sport, IBU, det internasjonale skiskytterforbundet, etablert i 1993, og en relativt ung sport. Sammenlignet med FIDE, har de en brøkdel av medlemmene og en brøkdel av tilhengerne. Likevel nyter de av en årlig inntekt på mer enn 20 millioner euro fra sponsorer! Og det er hard konkurranse mellom land for å organisere konkurranser ...

Så, av denne og mange andre grunner er det klart at vi som en internasjonal idrettsorganisasjon kunne ha gjort en mye bedre jobb. Men så lenge 110 delegater og erstattere mener noe annet, hva skal du gjøre? Jeg er veldig tvilsom til at alle de som stemte for Ilyumzhinov, gjorde dette med en overbevisning om at er var til fordel for sjakk.

Jeg vet at noen av dere kanskje si: Vi kan ikke stemme for Garry. Han er arrogant, han bryr seg ikke om oss, han bryr seg om politikk, eller han er for aggressiv, for direkte, for ærlig ...

Vel, kanskje du til en viss grad har rett, men han ville ha innfridd sine løfter, og gjort mye for sjakk og ditt forbund. I stedet har vi nå et tomt løfte om 20 millioner dollar fra Ilyumzhinov. Angivelig har 19,5 av dem allerede blitt investert i et sjakk-i-skolen-prosjekt. Vi hørte alle om det i Generalforsamlingen, og noen lo høyt, men likevel stemte de for dette!

Europa har de siste valgene alltid vært pådriveren for motstandere til den sittende ledelsen i FIDE. Ifølge Mr. Huba, skjer mer enn 80% av all organisert sjakkaktivitet i Europa. Så selvfølgelig er vi en pådriver for et forbedret og utviklet FIDE.

Jeg kan ikke påstå at jeg vet hvem som stemte for hvem, men jeg har en viss idé med hensyn til de valgene de europeiske delegatene har gjort. Mer enn 30 delegater/fullmakter favoriserte Ilyumzhinov.

Det er et tall som gjør meg dypt skuffet! Selvfølgelig bør vi anta at noen av disse faktisk stemte for Ilyumzhinov motivert av hva de mener er best for sjakk, men ikke mer enn en håndfull av dem. Jeg kan ikke forstå hvordan de andre delegatene med glede ofrer utviklingen av sjakk til sin egen fordel. Det er en skam, og jeg håper de vil bli konfrontert med sine beklagelige handlinger.

Korrupsjon og nepotisme er lett å rope ut, men vanskelig å bevise. Jeg vil ikke spekulere i om dette har skjedd eller ikke, men jeg kan ikke utelukke det. For alle som bryr seg om sjakk, og jeg håper det er mange, spør din delegat hvem de stemte for, og hvorfor. Det bør ikke være opp til representanten å stemme som han eller hun vil. Det bør reflektere deres forbunds sanne vilje.

En annen interessant kilde til informasjon er å se blant navnene på personer som enten ble utnevnt av presidenten i FIDE, eller valgt av delegater/fullmakter til viktige posisjoner i maktstrukturen i FIDE - alle med støtte fra den sittende administrasjonen.

På vegne av Europa er jeg virkelig flau og skuffet. Som betalende medlem av et europeisk sjakkforbund, våkn opp, og begyn å ta vare på vårt FIDE.

Jøran Aulin-Jansson
President i Norges Sjakkforbund
3. september 2014