SKAL LEDE ITALIA POST VM-FADESEN: Antonio Conte er mannen hele Italia setter sin lit til etter skandalemesterskapet i Brasil. Her blir han dynket på sin første offisielle trening. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
SKAL LEDE ITALIA POST VM-FADESEN: Antonio Conte er mannen hele Italia setter sin lit til etter skandalemesterskapet i Brasil. Her blir han dynket på sin første offisielle trening. AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI

«Verdens tredje best betalte trener skal kickstarte en stolt fotballnasjon på tomgang»

Tor-Kristian Karlsen blogger om italiensk fotballs tilstand frem mot landskampen mot Norge. Les den første delen her!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

Etter den elendige VM-innsatsen – er Antonio Conte mannen som kan gjenreise den italienske stoltheten?

For Norges neste motstander har opplevd en turbulent sommer. Etter VM-fadesen – der landslagstrener Cesare Prandelli takket for seg på pressekonferansen etter det siste gruppespilltapet mot Uruguay (som markerte exiten) – har italienerne brukt fellesferien til selvransakelse, og det foreløpige resultatet er en ny fotballpresident i form av Carlo Tavecchio (som ble kontroversielt valg til tross for å ha luftet rasistiske uttalelser kun dager før den endelige beslutningen falt), og mer interessant; en ny landslagstrener i form av Antonio Conte.

FLOPPET: Cesare Prandelli feilet som Italia-trener. Nå er det nye tider for støvellandet. AFP PHOTO/ YASUYOSHI CHIBA
FLOPPET: Cesare Prandelli feilet som Italia-trener. Nå er det nye tider for støvellandet. AFP PHOTO/ YASUYOSHI CHIBA

Utnevnelsen av Conte var isolert sett et kupp for det italienske fotballforbundet. Merittlisten fra Serie A er imponerende; med en lokomotivaktig kraftfotball ledet treneren Juventus til tre strake seriemesterskap i løpet av den like lange kontraktsperioden. Derfor forventet de fleste Serie A-kjennere at 45-åringens neste jobb ville bli en toppjobb i den europeiske klubbfotballen (Paris Saint-Germain ble blant annet nevnt).

Overraskelsen var naturlig nok stor da Conte ble offentliggjort som Tavecchios første store prestisjesignering som fotballpresident, men etter hvert som detaljene siget ut ble noe av entusiasmen fort forandret til skepsis; der gjennomsnitts-italieneren i utgangspunktet hadde trodd at den tidligere Juventus-treneren tok på landslagstrenerjobben som en ”tjeneste” til landet, viste det seg fort at det fantes flere motiver enn nasjonalfølelse.

Over kontraktsperioden på to år vil Conte tjene 8,2 millioner euro – altså et beløp som ikke bare er langt høyere enn den populære forgjengeren Prandelli hevet, men også betydelig mer anstendig enn det Conte tjente som klubbtrener i Juventus (cirka 3 millioner euro).

Siden Italia er et land i dyp økonomisk resesjon og landslagstrenerstillingen gjerne blir ansett som en hedersutnevnelse – ikke primært som en ”melkeku” – måtte Conte bruke de første dagene til å rettferdiggjøre etikken bak at lønnsgasjen som gjør han til verdens tredje best betalte landslagstrener (bak Fabio Capello og Roy Hodgson). For øvrig er det interessant at Conte i 2012 ble idømt fire måneders utestengelse – i en prosess som ble ført av nettopp Det italienske fotballforbundet – for en påstått rolle i en kampfiksingskandale som berørte klubben Siena i 2010 (Conte var hovedtrener i klubben på det tidspunktet).

I tillegg til å riste av seg grådighetsstempel og renske skapet for skjeletter, blir landslagstrenerens neste utfordring å fjerne Juventino-stemplet som naturligvis følger ham inn i den nye jobben. Det er ingen annen klubb i Serie A som splitter folket mer enn Juventus - litt på samme linje som Manchester United i England er ”Juve” en klubb opinionen i stor grad ikke makter å forholde nøytralt til; enten er det dypt elsk, eller tilsvarende hat.

Ser man imidlertid bort ifra alt annet enn sport hersker det liten tvil om at Conte var det beste alternativet til å kickstarte en stolt fotballnasjon på tomgang. Den første umiddelbare forandringen i forkant av Contes debutkamp blir introduksjonen av den suksessrike 3-5-2-formasjonen som er godt kjent fra Juventus. Azzurri-sjefens tolkning av den myteomsuste formasjonen er en aggressiv, høytpressende versjon som krever utmattende energi av vingbackene og de sentrale midtbanespillerne – og spissene må være ekstremt bevisst på sitt ansvar som førsteforsvarere.

I motsetning til flere av de andre store nasjonene som sviktet i Brasil har Italia unngått å totalrenovere landslagstroppen – dybden av kvalitetsspillere for tiden tillater ikke store omveltninger - og det store skredet av gamle travere som la skoene på hylla uteble.

Keeperlegenden Gianluigi Buffon er fortsatt å finne i landslagsvalsen, det samme gjelder Andrea Pirlo (men er ute på grunn av skade). Stayere som Daniele De Rossi og Giorgio Chiellini (også skader) er også med videre. I en liten periode hersket det derimot tvil om Mario Balotellis videre skjebne på landslaget. Til dels på grunn av Liverpool-spissens ”splittende” effekt på troppen og hans svake VM-innsats, men også grunnet landslagssjefens sterke uttalelser om at kun spillere som oppfører seg både på og utenfor banen ville bli tatt ut til landslagstjeneste. Men som de fleste vet er Mario Balotelli suspendert foran kampen på Ullevål – noe som visstnok er den eneste grunnen til at han ikke er del av denne troppen. For etter alt å dømme er den kontroversielle angriperen en del av Italias fremtidsplaner

Mot Nederland i kveld forventes Italia å stille med dette laget: (3-5-2) Sirigu (27, Paris Saint-Germain); Ranocchia (26, Internazionale), Bonucci (27, Juventus), Astori (27, Roma); Candreva (27, Lazio), Parolo (29, Lazio), De Rossi (31, Roma), Marchisio (28, Juventus), De Sciglio (21, AC Milan); Immobile (24, Borussia Dortmund), Zaza (23, Sassuolo)

Følg med i morgendagens blogg for en oppsummering av Italia – Nederland.