NATOs avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen møtte pressen på Celtic Manor torsdag. Foto: Yves Herman/Reuters/NTB scanpix
NATOs avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen møtte pressen på Celtic Manor torsdag. Foto: Yves Herman/Reuters/NTB scanpix

Åpner for at NATO skal kjempe mot IS

NEWPORT, WALES (TV 2): Avtroppende NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen mener det internasjonale samfunnet må gripe inn i Irak.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Mye kommer til å handle om Russland og Ukraina, sier TV 2s reporter Finn-Ove Hågensen som er på plass i Wales for å følge NATO-toppmøtet som begynner torsdag.

Ved siden av IS-opprørerens frammarsj i Syria og Irak vil Ukraina etter alt å dømme bli det viktigste temaet for stats- og regjeringssjefene som møtes i byen Newport.

Da alliansens avtroppende sjef Anders Fogh Rasmussen møtte pressen torsdag, utelukket han ikke at NATO engasjeres i Irak.

– Det internasjonale samfunnet er forpliktet til å hindre at IS utbrer seg. Dersom en slik henvendelse kommer er jeg sikker på at NATO-landene vil behandle den svært alvorlig. NATO har hjulpet Irak før. Vi synes det er bra at enkelte NATO-land på individuell basis har besluttet å gå til aksjon mot IS i Irak, uttalte Rasmussen.

Rasmussen har kalt Russlands intervensjon i Ukraina den mest alvorlige sikkerhetstrusselen siden den kalde krigen. Og flere østeuropeiske land ønsker seg permanente NATO-styrker på sitt territorium for å styrke forsvaret.

Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide, statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende under en pressekonferanse torsdag formiddag. 

 


 

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Forsvarsminister Ine Marie Eriksen Søreide, statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende under en pressekonferanse torsdag formiddag. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Jeg tror vi må se i øynene at dette vil vare i lang tid. Det er ikke bare en episode som vil gå over, sa Fogh Rasmussen onsdag. Han er skeptisk til et russisk utspill om en mulig ukrainsk våpenhvile som ble lansert samme dag.

Før den offisielle åpningen av toppmøtet skal den ukrainske president Petro Porosjenko ha samtaler med lederne for de viktigste NATO-landene. Både USAs president Barack Obama, Storbritannias statsminister David Cameron og Tysklands statsminister Angela Merkel vil være til stede her, ifølge en kilde i den britiske regjeringen.

Også Norges statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Børge Brende (H) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) deltar på toppmøtet. Det gjør også den påtroppende NATO-sjefen Jens Stoltenberg, som overtar som generalsekretær 1. oktober.

Statsminister Erna Solberg sier at møtet i Newport er det viktigste i moderne tid, og at det er viktig å fremme et tydelig signal til Russland.

Under pressekonferansen torsdag formiddag, uttalte Solberg at Russlands oppførsel ovenfor Ukraina utfordrer sikkerheten i hele Europa.

Danmark sender soldater

Danmark skal sende minst 250 soldater til de baltiske landene og Polen, sier statsminister Helle Thorning-Schmidt.

Danmark vil sammen med de øvrige NATO-landene sende en klar advarsel til Russland når alliansen samles til toppmøte i Wales torsdag og fredag.

Etter meldinger om mer aktiv russisk deltakelse i kampene i Ukraina, er Danmark rede til å sende et kompani på mellom 250 og 300 soldater til Baltikum og Polen.

Kompaniet skal gå i rotasjon og være utsendt i opp til 90 dager og delta i øvelser i Estland, Latvia og Litauen, som i likhet med Ukraina har store russiske mindretall i befolkningen, sier statsminister Helle Thorning-Schmidt til nyhetsbyrået Ritzau.

– Vi vil sende et klart signal til de NATO-landene som føler seg utsatt. De skal vite at de kan regne med solidaritet fra det øvrige NATO. Det gjør Danmark som vanlig ved konkret handling istedenfor bare å snakke om det, sier Thorning-Schmidt.

– Presset øker på Russland om Ukraina

Storbritannias statsminister David Cameron sier presset mot Russland bare vil øke dersom ikke Moskva bremser aktiviteten sin inne i Ukraina.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov tok torsdag i mot Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland. Foto: Reuters/NTB scanpix
Russlands utenriksminister Sergej Lavrov tok torsdag i mot Europarådets generalsekretær Thorbjørn Jagland. Foto: Reuters/NTB scanpix

Cameron er vert for det to dager lange NATO-toppmøtet som begynner i Wales torsdag, og i forkant av møtet kalte han Russlands aksjoner i Ukraina for uakseptable.

I et intervju med BBC sier statsministeren også at sanksjonene som Vesten har innført mot Russland, allerede har fått virkning.

– Vi må være absolutt klare på at det er helt uakseptabelt med russiske soldater på ukrainsk jord. Storbritannia, sammen med andre land, har presset på og innført en rekke sanksjoner. Russland må skjønne at dersom de fortsetter aksjonene sine i Ukraina, så vil dette presset øke ytterligere, sier han.

Lavrov åpner for nedtrapping

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov varsler «praktiske skritt» for å trappe ned krisen i Ukraina etter at president Vladimir Putin onsdag oppfordret til våpenhvile.

Lavrov sa torsdag at Russland er rede til å samarbeide med OSSE om å trappe ned krisen, og han ba Ukrainas regjering og opprørerne i det østlige Ukraina om å ta Putins forslag om våpenhvile på alvor.

– Vi håper oppfordringen blir tatt hensyn til, både i Kiev og i Donetsk og Luhansk, sier han til nyhetsbyrået Interfax.

Lavrov advarte samtidig nok en gang mot å la Ukraina gå inn i NATO.

– Forsøk på å oppheve Ukrainas nøytralitet vil bare undergrave alle forsøk på å få til en dialog som vil sikre nasjonal sikkerhet, sier Lavrov.

(NTB/TV 2)