Bjørn Alvem har fått snekka han fikk i 1975 trygt på plass igjen i Stavern, og gleder seg til å ta opp igjen sjølivets gleder etter 19 år. FOTO: Bjørn-Tore Sandbrekkene, Østlands-Posten
Bjørn Alvem har fått snekka han fikk i 1975 trygt på plass igjen i Stavern, og gleder seg til å ta opp igjen sjølivets gleder etter 19 år. FOTO: Bjørn-Tore Sandbrekkene, Østlands-Posten

Fant igjen stjålet båt på finn.no - etter 19 år

Bjørn (68) fikk store øyne da han trålet bruktmarkedet.

annonse

Dagen før sankthansaften i 1995 ble den 22 fot lange tresnekka Alvem stjålet fra båtplassen på Fredriksvern verft i Stavern. Fredag fant han familiebåten igjen, til salgs for 15.000 kroner på Finn.no.

- Det er nesten utrolig, men nå ligger båten her. Nå kan jeg endelig hente fram igjen sjøgleden jeg hadde sammen med familien i 20 år. Nå er jeg virkelig glad, sier Alvem til Østlands-Posten.

Den viktige familiebåten

Bjørn Alvem kommer egentlig fra Oslo, men flyttet tidlig til Foldvik i Brunlanes der kona kom fra. Så ble det hytte på Bøvre, og i 1975 fikk han bygget en 22 fot lange Stavernsnekke ved et båtbyggeri i Stavern. Først en enkel, åpen båt, så etter hvert et overbygg som gjorde den egnet til lengre turer.

- Det ble en viktig båt for familien. Våre to gutter er så godt som født og oppvokst i båten. Det ble lange turer nedover Sørlandskysten, og mye av vår fritid ble brukt i båten. Da den ble stjålet var det en stor nedtur for oss alle. Savnet var stort, og jeg mistet lysten på sjølivet, sier han.

Dukket opp på nett

Bjørn Alvem brukte mye tid på å lete etter snekka etter at han kun fant fortøyningene igjen da han kom på jobb i leiren i Stavern 22. juli i 1995. Tyveriet ble anmeldt også, men uten resultat. Fredag 30. august 2014 fikk han imidlertid en telefon fra sin nevø.

- Han fortalte at han hadde vært inne på nettstedet Finn.no. Hadde tilfeldigvis søkt på «snekke» og «Larvik», og der hadde båten min plutselig dukket opp, forteller Alvem.

Det var et gledelig gjensyn med den flotte snekka. FOTO: Bjørn-Tore Sandbrekkene, Østlands-Posten
Det var et gledelig gjensyn med den flotte snekka. FOTO: Bjørn-Tore Sandbrekkene, Østlands-Posten

- Båten sto til salgs for 15.000 kroner, og da jeg gikk inn for å se, var jeg ikke i tvil. Den gamle båten min hadde dukket opp igjen. Til og med det gamle registreringsnummeret sto fortsatt på båten.

Møtte «eierne» av båten

Alvems sønn ringte selgeren av båten, og Alvem tok selv kontakt med politiet, som igjen kontaktet forsikringsselskapet som hadde betalt Alvem erstatning etter tyveriet. Kort tid etter ble annonsen trukket fra Finn.no, og mandag kveld reiste han til Karistranda båthavn på den andre siden av Larviksfjorden.

Her møtte han tre menn som hadde vært «eiere» av båten siden 1997.

- Den fjerde «eieren», båttyven, var imidlertid ikke å se, forteller Alvem.

Lang historie

Bjørn Alvem hadde nå fått en avtale med forsikringsselskapet om at han kunne få kjøpt tilbake båten fra dem. Han satte seg fornøyd i snekka og kjørte den over fjorden til midlertidig plass i sjektekanalen i Stavern. Med seg fikk han deler av historien om hva som hadde skjedd med båten i løpet av de 19 siste årene.

- Så mye vet jeg ikke. Men båten har i alle fall hatt tre «eiere» i denne tiden, forteller Alvem.

- Den første kjøpte båten av en selger han ikke ville oppgi navnet på i 1997. Så havnet båten hos en mann i Langangen på grensen til Vestfold der den ble i 12 år, før den havnet i Larvik igjen hos eier nummer tre i 1999. Her har den vært siden, og nå er den endelig hjemme igjen, sier den fornøyde båteieren.

- Det er litt spesielt at registreringsskiltet fra den gang jeg hadde båten fortsatt står på den. Og at ingen av eierne har sjekket dette. Men nå ønsker jeg bare å la saken ligge død. Jeg er bare glad for å ha fått båten igjen, sier Bjørn Alvem.

Han ønsker heller ikke å oppgi navnet på noen av de tre «eierne» overfor avisen.

I god stand

Snekka med den blå kalesjen er så godt som i samme stand som den var da den ble stjålet for 19 år siden.

- Nesten helt som den gang. Båten har tydeligvis blitt godt tatt vare på. Den 10 HK Saab-motoren er den samme og går fortsatt som ei klokke. Noe oppussing trengs, men ikke mye. Det skal jeg ta i vinter hjemme på Foldvik.

- Nå skal jeg forsøke å nyte noen høstdager på fjorden med den. Et herlig gjensyn har det blitt, og nå føler jeg at gleden ved å nyte sjøen har kommet tilbake igjen, sier en fornøyd båteier i båthavna i Stavern.

Les flere bilsaker i Østlands-Postens motormagasin her

Les også: På høsten er det tid for båtkupp!

Laster inn forumet...