HER OG NÅ: Mange av personene vi møter i tv-serien viser hvordan de takler livet ved å hele tiden ta en dag av gangen. Her er Anniken Golf sammen med sin ektemann. Foto: TV 2
HER OG NÅ: Mange av personene vi møter i tv-serien viser hvordan de takler livet ved å hele tiden ta en dag av gangen. Her er Anniken Golf sammen med sin ektemann. Foto: TV 2

– Serien viser folk at de kan leve selv om døden kan bli utfallet

Kreftforeningen har fått en eksplosjon i henvendelser etter at serien «Kampen for livet» hadde premiere på TV 2. 

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag 20. august hadde TV2-serien «Kampen for livet» premiere på TV 2. I serien følger vi ni personer i ulike aldre som har fått diagnosen kreft. 

Siden premieren har Kreftforeningen opplevd en massiv økning i antall henvendelser til Kreflinjen.

– Det var en eksplosjon i henvendelser den første dagen. Fra å normalt ha 2-3 henvendelser i timen hadde vi plutselig 40, sier sjef for kreftlinjen og kreftsykepleier gjennom 30 år, Else Støring. 

LES OGSÅ: Slik fant Anniken (28) motivasjon til den tredje kreftbehandlingen

Hun sier programmet ser ut til å ha økt folks bevissthet rundt kreft og rundt det tabuet døden kan være for mange.

– Noen tar kontakt fordi de føler de har hatt symptomer på kreft en stund og lurer på om de bør gå til lege, andre får mye minner tilbake og vil snakke om det mens andre igjen sitter i en situasjon de ønsker å fortelle om, sier Støring.

LES OGSÅ: Ludvig (5) har levd nesten halve livet med kreft

Fikk lyst til å leve

Blant annet forteller Støring om en ung kvinne med terminal kreft som ringte og sa at programmet hadde gitt henne tilbake lysten til å leve den tiden hun har igjen.

– Hun sa at det ga henne følelsen av at det var mulig å leve med døden på andre siden av døra. At historiene til de som deler livene sine på TV viste hvor mye glede du kan få ut av livet selv om du vet du skal dø, sier hun.

Tabuet død

Støring mener frykten for død og død som tabu fortsatt står sterkt i vårt samfunn.

– Men de flotte personene som forteller sine historier på TV de neste ukene viser oss at det går an å leve. De er med på å bryte ned det tabuet døden er. De viser at det går an å snakke om døden, og at det er noe vi bør gjøre, sier hun.

Hun understreker hvor viktig det er å leve her og nå, og å ikke tenke på døden. 

– Å skulle dø er kjempeskummelt, men vi skal alle dø. Livet handler om her og nå, sier hun, og lover at Kreftlinjen vil ha over dobbel bemanning i forbindelse med kveldens program på TV 2.