FØDT SOM KVINNE:

– Det er ikke rart at jeg blir deprimert når jeg har menstruasjon og mannlig pubertet, alt på en gang

Sykepleierne får ikke ta den nødvendige undersøkelsen av ham før kjønnskifteoperasjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kim André Holst (27) er født biologisk jente, men ønsker nå å korrigere kjønnet sitt på Rikshospitalet. 

Han startet på testosteron for omtrent to år siden, men for å kunne bli fullverdig mann i passet, må han fjerne livmor og eggstokker. 

Blir deprimert

At prosessen er både slitsom og full av sterke følelser, legger han ikke skjul på. 

– Det er ikke rart at jeg blir deprimert når jeg har menstruasjon og mannlig pubertet, alt på en gang. Det blir mange blandede følelser, da blir det krig i systemet. Det er jo litt «heavy» kan du si, sier han i dokumentaren som går på TV 2 i høst.

For å få den endelige kjønnsbekreftende operasjonen er det helt nødvendig med en rutinemessig undersøkelse hos gynekologen først. Vel fremme på sykehuset klarer han ikke å gjennomføre dette.

– Det å kle av seg og måtte stå naken, synes jeg blir for intimt. Så skal en liksom drive å se på noe som egentlig ikke tilhører meg, men som samtidig tilhører meg, jeg synes det blir helt feil, sier han.

Selv om operasjonen er veldig etterlengtet, er terskelen for å kle av seg høy for Kim André. Sykepleieren presiserer at de ikke kan legge han rett på operasjonsbordet uten å ha undersøkt anatomien i underlivet på forhånd.

– Da må jeg si at det klarer jeg ikke. Jeg klarer ikke å ligge med beina opp i været, sier han fortvilet.

Hatforhold til kroppen

Å ha en jentekropp, når man føler seg fullt og helt som en gutt på innsiden, er en stor utfordring for Kim André. 

– Kroppen er jeg ikke så veldig glad i akkurat, den har jeg sånn hatforhold til. Jeg føler at kroppen egentlig ikke er en del av meg ennå – til jeg har fått bort alle ting, tilføyer han.

Til daglig tenker han ikke så mye på hvordan kroppen ser ut, men hvilket kjønn han er født i blir han stadig minnet på. 

– Det funker når jeg har på meg klær, da tenker jeg ikke så mye på det. Men når jeg tar det av, så tenker jeg «åja, stemmer det». Så det skal bli godt når jeg får en operasjon nå, sier Kim André.

Sliten av seg selv

Han ble adoptert fra et barnehjem i Romania som treåring og het da Mikaela Maria. Kim André var født med åpen gane og ble operert da han kom til Norge. Nå ser han frem til at alle nødvendige kjønnsbekreftende operasjoner er overstått. 

– Jeg gleder meg til å bli ferdig med det, da får jeg «M» i passet, jeg får nytt personnummer, og så føles det riktig også.

I løpet av prosessen går all fokus over på hvordan kroppen endrer seg. 

– Når du er i prosessen blir du veldig opphengt. Har jeg fått noe mer skjegg, hvordan er det med musklene nå, eller hvordan er stemmen. Jeg kan være veldig fæl på det, til tider. Jeg gleder meg veldig til alt er ferdig, da kan jeg prøve å leve som normalt, sier han.

Han opplever også at han kan bli lei av alt fokuset noen ganger. 

– Man blir jo sliten av det selv også. Om å snakke om det i sju lange og sju breie. Jeg blir sliten av meg selv faktisk, noen ganger, sier han.

Se «Født i feil kropp» på TV 2, mandager kl. 21.40!