Høgmo valgte Per Ciljan Skjelbred som kaptein

Overtar det ærefulle oppdraget fra Brede Hangeland.

Se alt av engelsk fotball
direkte — Klikk her

London/Bergen (TV 2 Sporten): Etter 91 landskamper og over 60 som kaptein valgte Brede Hangeland forrige måned å gi seg på landslaget.

Nå har landslagssjef Per-Mathias Høgmo utpekt en ny kaptein for Norge. Valget falt på Per Ciljan Skjelbred (27). Det bekreftet Høgmo på en pressekonferanse i London tirsdag ettermiddag.

– Jeg har kjent Per Ciljan siden jeg trente Rosenborg i Mesterligaen i 2005 og han fikk sitt gjennombrudd. Etter mange fantastiske kamper brakk han foten, men kom tilbake og presterte veldig bra og reiste til Tyskland, sa han.

– Hvilke egenskaper ser du i Per Ciljan som kaptein?

– Han har vist gjennom sin karriere at han er i stand til å håndtere motgang. I forhold til de unge spillerne vi har så er han en type å se opp til, svarte Høgmo på TV 2 Sportens spørsmål.

Ciljan Skjelbred ble solgt til Hamburger SV i 2011, men ble solgt til Hertha Berlin i sommer etter å ha vært utlånt til klubben forrige sesong. Totalt har 27-åringen fått med seg 24 landskamper og ett mål siden debuten i 2007.

Høgmo opplyste om Ciljan Skjelbred gikk inn i et «kapteinsteam» sammen med Tarik Elyounoussi og Tom Høgli.

– Per blir vår nye kaptein. Men han går inn i et team. Så lenge Per spiller, er det han som er kaptein, slo Høgmo fast.

– Kunne ikke si nei
Per Ciljan Skjelbred selv sier til TV 2 Sporten at han ikke kunne si nei da Høgmo spurte ham om å bære kapteinsbindet for Norge.

– Jeg kunne ikke si nei til det. Det er en hver fotballspillers drøm å være kaptein for landslaget sitt. Men jeg forandrer meg ikke som type for det, sier Skjelbred.

– Hva gjør deg til en god kaptein?

– Jeg er en okei gutt, som har respekt i gruppen, svarer Skjelbred.

Han forteller at han har vært kaptein én gang tidligere, da på U-landslaget.

– Så ikke den komme
TV 2 Sportens fotballekspert Mini Jakobsen er overrasket over at Per Ciljan Skjelbred overtar kapteinsbindet fra Brede Hangeland.

– Min første tanke var at jeg ble overrasket. Jeg så ikke den komme, sier Mini til TV 2 Sporten.

– Men etter at jeg fikk tenkt meg litt om og sett gjennom Per sin karriere så har jeg forståelse for det valget der. Per Ciljan spiller med en helhjertet innsats på banen og det lyser positivitet av ham når han spiller fotball. Han har fått en god barndomsoppdragelse og er respektert av de eldre og yngre på laget, poengterer Mini. 

Jakobsen føler seg likevel ikke helt sikker på at Ciljan Skjelbred bærer kapteinsbindet i EM-kvalifiseringskampen mot Italia neste uke.

– Jeg oppfattet det slik at Ciljan går inn i et team sammen med Tom Høgli og Tarik, og jeg tror kanskje at Tom Høgli blir førstevalget om han spiller mot Italia, mener Mini.

– For meg er det viktigste for en kaptein hvordan han er i spillegruppen og opptrer når han kommer på samlingen og tar vare på de andre spillerne, fortsetter fotballeksperten om kapteinsrollen på landslaget.

– De andre var bedre alternativ
Han forstår at Per-Mathias Høgmo ikke valgte Vegard Forren som kaptein.

– Jeg tror at han valgte de andre tre fordi de er bedre alternativ. Det er ikke noe feil med Vegard, som har stått frem for Molde etter at han kom tilbake fra Southampton. Men så kan en jo spørre seg hvorfor Ørjan Nyland er kaptein i Molde, og ikke Forren, minner Mini om.

Mini mener det ikke nødvendigvis er en ulempe at Ciljan Skjelbred ikke har mye erfaring som kaptein fra klubbnivå.

– Han var aldri kaptein for Rosenborg, og definitivt ikke i Hertha Berlin eller Hamburg. Men han er 27 år, har spilt 24 A-landskamper og sprer mye positivitet rundt seg. Det har jeg selv sett på landslagssamlinger. Han opptrer høflig og behandler alle i spillergruppen likt, og har i tillegg skaffet seg et internasjonalt navn etterhvert, forteller TV 2-eksperten.

Vraket Forren
Vegard Forren var hele tiden regnet som den største favoritten til å overta kapteinsbindet fra Hangeland. 

Men også Tom Høgli, Stefan Johansen og Tarik Elyounoussi ble nevnt som kandidater til det ærefulle oppdraget. Tore Reginiussen er samtidig blitt nevnt i kapteinsdebatten på landslaget. Han er imidlertid skadet og spiller ikke mot England.

Ingen av dem fikk imidlertid oppdraget med å bli kaptein for Norge.

Verken Vegard Forren eller Tom Høgli spiller kampen mot England.

– Tom og Vegard er ute med skade og spiller ikke på onsdag. De er begge tilbake i trening på lørdag. Jone Samuelsen er litt småsyk og blir kanskje klar til England-kampen, opplyste Høgmo.

Tarik: – Et godt valg
Høgmo mener det er mange ledertyper på landslaget.

– Vegard Forren er en ledertype og fikk oppdraget mot Emiratene sist, poengterte han.

Tarik Elyounoussi mener Per Ciljan Skjelbred er et godt valg som ny kaptein.

– Det er et bra valg. Per har bra med erfaring fra Bundesliga og er godt likt. Han sprer veldig mye glede i gruppen og det er veldig viktig. Men det betyr ikke at han må ta det fulle ansvaret. Vi andre må også ta ansvar og støtte Per nå som han er kaptein, poengterer han.

– Skuffet over at ikke du ble valgt?

– Nei overhodet ikke. Jeg og Tom er jo også med i kapteingruppen, så va skal alle ta ansvar. Men jeg er ikke skuffet, gjentar Tarik.

– Jeg hadde ingen forventninger
Også Vegard Forren støtter Høgmos avgjørelse om å utnevne Hertha Berlin-proffen til ny kaptein.

– Jeg synes det er et godt valg. Han har mye landskamper bak seg og er blitt en voksen mann. Han har mye å bidra med på og utenfor banen. Så vi og Per selv er veldig fornøyd med valget.

 

Forren ledet Norge mot Emiratene forrige uke, men ble altså ikke satset på nå som det endelige valget skulle tas.

 

– Jeg er langt fra skuffet. Jeg hadde ingen forhåpninger eller forventninger. Men jeg bidrar gjerne om det skulle være nødvendig. Jeg har uansett sagt at jeg skal prøve å være en best mulig leder uansett om jeg har kapteinsbindet på eller ikke, sier han.

– Fokuset er på Italia
Den som får kapteinsbindet mot England blir trolig kaptein i EM-kvalifiseringskampen mot Italia 9. september. Per-Mathias Høgmo er klar på at England-kampen er en viktig test før EM-kvalifiseringen braker løs mot Italia på Ullevaal.

– Det er kun Italia vi har fokus på nå. Det vil også speile onsdagens kamp mot England. Vi ønsker å ha flest mulig svar med oss til den kampen, sa Høgmo på mandagens pressekonferansen.