NAKENSJOKK: En bruker på nettstedet 4Chan har lagt ut nakenbilder av det som hevdes å være Kate Upton (t.v.), Jennifer Lawrence og Victioria Justice. (Foto: Montasje / NTB Scanpix)
NAKENSJOKK: En bruker på nettstedet 4Chan har lagt ut nakenbilder av det som hevdes å være Kate Upton (t.v.), Jennifer Lawrence og Victioria Justice. (Foto: Montasje / NTB Scanpix)

Du kan også bli naken-hacket

Eksperter mener dårlig sikring kan være grunnen til at nakenbildene nå går sin seiersgang på nett.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag kom nakensjokket nok en gang til Hollywood, men denne gangen skal det være kjendisenes iCloud-brukere ha blitt hacket. 

Hundrevis av nakenbilder av blant annet Jennifer Lawrence, Victoria Justice og Kate Upton skal være på avveie, etter at de ble lagt ut på blant annet nettsiden 4Chan. 

Flere av stjernene har gått ut og benektet at bildene er ekte, men en talsperson for Jennifer Lawrence sier at bildene er ekte, og at det er et alvorlig inngrep i privatlivet.

«Vi har kontaktet myndighetene, og alle som distribuerer bildene vil bli straffeforfulgt» heter det i uttalelsen fra Lawrence. 

iCloud er Apples skylagringstjeneste som blant annet kan ta trådløs backup av bilder og videoer brukere tar med telefoner og andre Apple-produkter.

– Skryter på seg hacking

Direktør for internett og nye medier i IKT Norge, Torgeir Waterhouse, sier det er for tidlig å si om det dreier seg om hacking.

– Det første som slår meg er at det er mange som liker å skryte på seg hacking. Jeg ser at en del av de rammede hevder at bildene er falske, påpeker Waterhouse overfor TV 2. 

Det kan også være andre kontoer enn de faktiske kjendisene sine som eventuelt er hacket.

– Det andre punktet er spørsmålet om det er Apples iCloud-system som er hacket, eller om det er enkelte kontoer som er sikret for dårlig og dermed har blitt overtatt av uvedkommende.

Han peker på fenomenet «Social hacking», som betyr at man jobber med å finne ut nok om en person til å kunne å tilbakestille passordet for flere tjenester.

– Derfor bør det være så vanskelig som mulig å gjette passordet ditt, og i tillegg skru på alle tilgjengelige sikkerhetsfunksjoner. Hvis du skriver ned passordet, bør det også oppbevares på et sted som ikke er tilgjengelig for andre.

Tyder på enkelttilfeller

Dersom noen har brutt seg inn i iCloud-systemet, kan det bety at flere passord er på avveie, men Nasjonal Sikkerhetsmyndighet NorCERT opplyser til TV 2 at de ikke er kjent med informasjon som skal tilsi at iCloud er kompromittert.

– Vi har registrert at enkelte brukere mener deres konto er kompromittert, men foreløpige analyser tyder på at dette er enkelttilfeller, sier avdelingsdirektør Hans Christian Pretorius.

– Digital bukse trukket ned på knærne

Partner i PR-byrået Coxit, Magnus Brøyn, påpeker at sikkerheten i skytjenester som iCloud ikke har vært god nok.

– Utfordringen er at vi bruker altfor enkle passord. I tillegg er sikkerhetsspørsmålene, spesielt på iCloud, for enkle. De er av karakteren «Hva het det første kjæledyret ditt?» eller «Hvilken barneskole gikk du på?». Dette er informasjon som kan letes frem, og dermed blir det mulig å tilbakestille passordet, sier Brøyn til TV 2. 

Brøyn sier vi ikke trenger å gå tilbake lenger enn ett år for å finne et norsk eksempel på slik hacking. Da innrømmet Høyre-politiker Tor Johannes Helleland å ha stjålet nakenbilder av jenter og publisert dem på nett

Dermed er det lurt å sikre de private bildene sine så godt som mulig, for å unngå å gå i kjendisenes fotspor. 

– Vips er den digitale buksa trukket langt ned på knærne, uten at man hadde intensjon om å dele det med alle.

– Ikke prisgitt iCloud

Dersom man frykter at skytjenesten skal bli hacket, sier Brøyn at det enkleste er å deaktivere iCloud, og dermed ikke bruke tjenesten.

– Men hvis telefonen da blir borte mister du bildene, med mindre du har andre back up-kilder. I tillegg er tommelfingerregel nummer én å ikke bruke samme passord på forskjellige tjenester.

Brøyn peker også på at det finnes flere alternativer som har flere nivåer av sikkerhet, og dermed er sikrere.

– Man er ikke prisgitt iCloud, men Apples utfordring er hvor høyt de skal sette sikkerhetsnivået, kontra hvor enkelt det skal være for alle brukerne. Det kan ikke være for vanskelig heller.

Apple opplyser at de undersøker forholdene i den nye hackerskandalen, melder Recode.net

– Vi tar brukersikkerhet svært alvorlig, og gjennomfører nå undersøkelser, sier talsperson for Apple, Natalie Kerris.