Amerikanske Steven (31) halshugget av IS

Den amerikanske frilansjournalisten Steven Joel Sotloff er drept på svært bestialsk vis av Den islamske staten (IS).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den islamske staten (IS) publiserte tirsdag en video kalt «A Second Message to America» som viser et intervju med den amerikanske journalisten Steven Joel Sotloff kneblet og kledt i oransje fangedrakt.

I etterkant av intervjuet skal Sotloff ha blitt henrettet. 

Truet Obama i video

En video publisert tirsdag 19. august viser IS halshuggingen av journalisten James Foley. Her truet terrororganisasjonen med å ta livet også av Steven Joel Sotloff. 

– Livet til denne amerikaneren, Obama, avhenger av ditt neste valg, sier den maskerte bøddelen, som trolig er en jihadist fra Storbritannia.

Nå skal Sotloff være drept. 

Det var SITE Intelligence Group, en amerikansk organisasjon som overvåker terrorisme, som først meldte om videoen. USAs nasjonale sikkerhetsråd bekrefter at videoen som viser drapet på den amerikanske journalisten Steven Sotloff, er ekte.

Filmet drapet

I videoen, som TV2 har sett, sier Steven Sotloff følgende: 

TRUET: I videoen fra IS truer bøddelen med å drepe nok en fange. Mannen skal være britiske David Cawthorne Haines.
TRUET: I videoen fra IS truer bøddelen med å drepe nok en fange. Mannen skal være britiske David Cawthorne Haines.

– Jeg er sikker på at dere vet nøyaktig hvem jeg er når dere ser dette, og hvorfor jeg dukker opp her, sier han før han fortsetter:

– Obama, din utenrikspolitikk med intervensjon i Irak var ment å føre til å redde amerikanske liv og interesser, så hvorfor er det slik at jeg betaler prisen med mitt liv for denne involveringen?

Videoen går deretter over til en mannlig militant som snakker engelsk. Mannen kommer med en uttalelse hvor han sier at så lenge amerikanske missiler «fortsetter å treffe vårt folk, vil vår kniv fortsette å kutte nakkene til deres folk».

– Vi benytter anledningen til å advare regjeringer som har sluttet seg til USAs onde allianse mot IS, om å ligge unna og la våre folk være i fred, sier den maskerte mannen. 

TROLIG HENRETTET: Journalisten Steven Sotloff tilbragte mange år i midtøsten for å dekke utenrikspolitikk.  Foto: REUTERS
TROLIG HENRETTET: Journalisten Steven Sotloff tilbragte mange år i midtøsten for å dekke utenrikspolitikk.  Foto: REUTERS

Truer med nytt drap

Deretter filmer IS en annen fange som i likhet med Sotloff sitter bakbunnet på kne iført en oransje fangedrakt. Den samme militante IS-soldaten truer med å ta livet av mannen, som ifølge videoen skal være den britiske statsborgeren David Cawthorne Haines. 

Ifølge AP er det ikke umiddelbart klart hvem David Cawthorne Haines er.

Storbritannias statsminister David Cameron fordømmer videoen fra terrororganisasjonen, melder franske AFP. 

Minst to andre amerikanske statsborgere er trolig fanget av IS. 

Moren kom med bønn

Steven Joel Sotloff er frilansjournalist som tidligere har skrevet for amerikanske Time magazine og rapportert for TV-kanalene CNN og Fox News.

– Vi er sjokkert og i dyp sorg etter meldingene om Steven Sotloffs død. Han var en viktig bidragsyter for oss og for andre nyhetsredaksjoner, og han ofret sitt liv for at leserne skulle få informasjon fra noen av de farligste stedene i verden. Våre tanker og bønn går til hans familie, skriver Nancy Gibbs, redaktør i TIME. 

Sotloffs mor, Shirley Sotloff, kom med en bønn sist onsdag til dem som holdt hennes sønn fanget. Her ber hun for sin sønns liv. 

– Som mor ber jeg om rettferdighet og nåde, og at dere ikke straffer min sønn for forhold som han ikke har noen som helst kontroll over, sier hun og fortsetter;

– Jeg ber dere om å bruke deres makt til å spare hans liv og følge eksemplet som deres profet Muhammed satte som beskyttet folk av Boken.

Tirsdag kveld forteller en talsmann for familien at de nå er gjort kjent med videoen som angivelig viser deres sønn rett før han blir drept. Talsmannen forteller AP at familien er i sorg.  

Forsvant 4. august

Steven Joel Sotloff har tilbragt flere år i midtøsten for å dekke utenrikspolitikk med base i Liberia.

Ei venninne av Sotloff, Anne Marloe, har uttalt at han snakker flytende arabisk og liker den islamske kulturen.

Sotloff vokste opp i Miami og studerte journalistikk ved University of Central Florida på begynnelsen av 2000-tallet.

Hans Twitter-konto var aktiv for siste gang 3. august 2013, dagen før han forsvant i Syria.

Sotloff krysset grensen fra Tyrkia til Syria 4. august og ble trolig kidnappet umiddelbart etter.

Forsøkte å frigjøre Sotloff

For to uker siden bekreftet administrasjonen at amerikanske spesialstyrker har gjennomført en risikabel og til slutt mislykket aksjon inne i Syria, i et forsøk på å frigjøre amerikanske gisler. Amerikanske myndigheter har ikke tidligere bekreftet at Sotloff var en av disse gislene.

Britiske The Guardian viderebringer tirsdag kveld en uttalelse pressesekretær Josh Earnest ved Det hvite hus skal ha kommet med, hvor han indikerer at Sotloff var blant gislene som amerikanerne tidligere har forsøkt å frigi.

– USA har viet betydelig tid og ressurser for å prøve å redde Mr. Sotloff, sa Earnest ifølge The Guardian.